Arabia Saudită, aproape de o criză diplomatică cu Turcia și SUA

Dispariție a unui jurnalist demnă de un scenariu de groază

În timp ce Bulgaria este șocată de uciderea unei jurnaliste la Ruse, în Turcia posibila asasinare a unui jurnalist saudit poate duce la o criză diplomatică cu Arabia Saudită, situație valabilă și în ce privește Statele Unite. Scenariul asasinatului, sugerat de surse din poliția turcă, este grotesc.

Sub un titlu foarte ”cuminte”, ”Saudiții l-au pândit pe Jamal Khashoggi”, The Washington Post a publicat o informație bomba, care ar putea tensiona mult relațiile dintre SUA si Arabia Saudită, la fel ca și relațiile cu Turcia. Serviciile secrete americane au interceptat comunicațiile unor oficiali saudiți care puneau la cale răpirea jurnalistului saudit Khashoggi. Jurnalistul saudit ar fi fost avertizat că este ținta, dar, scrie The Washington Post, este încă neclar dacă autoritățile saudite au dorit să-l captureze, să-l interogheze sau să-l asasineze pe jurnalistul incomod.

Biografiile jurnalistului de 60 de ani publicate în ziarele occidentale par să sune a omagiu postum. Thomas Friedman, jurnalistul de la The New York Times care l-a glorificat pe prințul moștenitor saudit în urmă cu un an, pare să regrete articolele publicate. ”Ne rugăm pentru Jamal Khashoggi” se intitulează ultimul său articol,  în care a dezvăluit că sauditul a fost sursa anonimă pentru mai multe materiale. Însăși această devoalare a identității îi face pe comentatori să considere că jurnalistul saudit nu mai este în viață.

Faptul că serviciile SUA știau despre mișcările Arabiei Saudite pune în mare dificultate administratța Trump, mai cu seamă că juralistul saudit se refugiase în 2017 în SUA si scrisese pentru The Washington Post. Sunt probleme și în Turcia, țară în care jurnalistul a dispărut, chiar la sediul consulatului saudit.

Marți, 2 octombrie, jurnalistul Khashoggi intra în consulatul Arabiei Saudite din Instanbul. Avea nevoie de documente pentru căsătorie. De atunci el nu a mai fost văzut. Autoritățile saudite au precizat că nu au nimic de ascuns. Poliția turcă a inspectat consulatul. Informațiile obținute de presa turcă și de publicația Middle East Eye de la Londra (suspectată că ar primi fonduri din partea Qatarului, emirat care se află în conflict diplomatic și economic cu Arabia Saudită) indică că jurnalistul a fost răpit sau ucis. Mai mult, surse din poliție au declarat că el a fost asasinat și cadavrul a fost tranșat. Totul ar fi fost filmat, iar inregistrările ar fi luat calea Arabiei Saudite în aceeași zi.

În dimineața zilei de 2 octombrie, la Istanbul a aterizat un avion Gulf Stream IV, urmat de un al doilea aparat, în seara acelei zile. Avioanele au transportat 15 saudiți (foști membri ai serviciilor secrete, foști militari și membri ai Gărzii Civile). Imaginile cu ei prezentând pașapoartele la control au fost publicate de presa turcă. Se presupune că aceasta a fost echipa însărcinată cu lichidarea jurnalistului. Ultimul avion a decolat spre estul Turciei la nici o oră după aterizare. Ulterior s-a îndreptat spre Arabia Saudită. Poliția, alertată de dispariția jurnalistului, a ajuns prea târziu la aeroport pentru inspectarea aeronavei. A avut acces doar la primul avion, unde nu au găsit nimic suspect.

Khashoggi ar fi fost ”torturat, ucis și tăiat în bucăți”. ”Totul a fost înregistrat pentru a demonstra că misiunea a fost îndeplinită, iar caseta a părăsit Turcia”, spune o sursă din poliția turcă pentru Middle East Eye. Sursa adaugă că cei 15 saudiți s-au aflat în consulatul Arabiei Saudite în același timp cu Khashoggi și au plecat în aceeași zi din Turcia.

În acest moment, Turcia pare să încerce să evite o criză diplomatică cu Arabia Saudită, dupa presupul asasinat ce a avut loc la Istanbul. La fel face și administrația Trump. Președintele SUA ofera doar declaratii evazive legate de dispariția jurnalistului. ”Mă preocupă. Nu-mi place să aud despre asta, dar sperăm să se rezolve. Acum nimeni nu știe nimic despre asta. Sunt câteva povești destul de urâte despre asta. Nu-mi place”, a spus Trump. Autoritățile saudite se arată dispuse să coopereze și neagă că jurnalistul nu a mai părăsit consulatul din Istanbul. La Riyadh, toate informațiile din presă despre presupusul asasinat nu sunt decât niște fabulații, parte dintr-un război informațional împotriva Arabiei Saudite purtat de puteri ostile.

Jurnalistul devenise un critic al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al petromonarhiei salafiste. Prezentat în multe publicații vestice drept un reformator al regatului, Mohammed bin Salman s-a remarcat prin acțiuni brutale, care s-au dovedit a fi și calcule greșite în relația cu Vestul. Bin Salman a inițiat o campanie militară în Yemen împotriva rebelilor susținuți de Iran, o campanie acuzată de crime de război la ONU. A impus un embargo împotriva Qatarului care a tensionat relațiile în Golf si a impiedicat concretizarea rapidă a planurilor SUA pentru un ”NATO sunnit”. L-a reținut pe premierul Libanului în Arabia Saudită și s-a jucat de-a demisia acestuia. L-a reținut și pe premierul recunoscut internațional al Yemenului. A inițiat o așa-zisă campanie anticorupție pentru a obține miliarde de dolari la bugetul regatului din partea prinților și afaceriștilor, în schimbul libertății lor. Acum, același regim este suspectat de asasinarea unui jurnalist incomod pe teritoriul unui stat NATO.

Prințul bin Salman ”pare să împingă țara de la un extremism religios dintr-o altă epoca spre propriul lui extremism – ”Trebuie să-mi acceptați reformele” – fără nicio consultare și cu arerstări și dispariții ale detractorilor sai. Programul lui ignoră cea mai importantă reformă – democrația”, acrie Khashoggi. ”Când vorbesc despre teamă, intimidare, arestări și umilire publică a intelectualilor și liderilor religioși și când vă spun că sunt din Arabia Saudita, mai sunteți surprinși?”, scrie pentru The Washington Post, cu câteva zile înainte de dispariție.

Khashoggi este un jurnalist cunoscut. L-a intervievat pe Ossama bin Laden în Afganistan și în Sudan. A codus ziarul saudit Al-Watan. A avut relații fluctuante cu conducerea regatului saudit: a fost consilier al fostului ambasador saudit în SUA (care a fost și șef al serviciilor secrete saudite), dar a fost și contestat și îndepărtat de la conducerea ziarelor pentru că critica rigoarea salafiștilor saudiți. A intrat în grațiile prințului miliardar Al-Walid bin Talal, care a vrut să-l pună în fruntea trustului de presa Alarab, un proiect abandonat, pentru că regatul Bahrein, apropiat de Arabia Saudită, a refuzat să găzduiască televiziunea. Prințul bin Talal a fost reținut între noiembrie 2017 și ianuarie 2018 la hotelul Ritz Carlton din Riyadh, alături de alți miliardari, sub acuzația de corupție. Au fost eliberați numai după ce au renunțat la o parte din avere, care să umple cuferele monarhiei pe care prințul bin Salman dorește să o reformeze. Căzut în dizgrația moștenitorului tronului, jurnalistul s-a exilat în SUA, în 2017, și a colaborat cu The Washington Post și The Guardian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

3 Comentarii

  1. „ar putea tensiona mult relațiile dintre SUA si Washington”. Tensiuni între stat și capitala statului ???
    Cineva dormea când a fost scris articolul. Mai verificați înainte de a-i da drumul, apar greșeli impardonabile uneori.

  2. Agentii la mai multe servicii, o pot sfarsi rau! cam ca asta! Alor nostrii nu le este frica? Nu de SRI sau SIE, ci de Mossad, AVO, BND, CIA, DSGE, FSB!

  3. Ce tensiuni intre SUA si Arabia Saudita?! Dupa cum observa cineva, in numele luptei impotriva terorsimului SUA au bombaradat o gramada de tari care nu aveau legaturi cu terorismul DAR s-a imprietenit cu singura tara care s-a dovedit ca sprijina terorismul -> Arabia Saudita !!! Motivul este simplu, cat timp cumperi arme de 100 miliarde de $ din SUA poti face ce vrei, inclusiv sa sprijini daramarea turnurilor gemene. Este DOVEDIT de ancheta SUA ca prin banci din Arabia Saudita s-a finantat actiunea, ca mai multi dintre teroristi au fost cetateni sauditi. Raspunsul SUA a fost crunt, a inceput destabilizarea si bombardarea… Siriei. Asa este cand intereseul financiar (si geopolitic) bate moralitatea. Ce mai conteaza viata a peste 3000 de americani cand aia iti cumpara arme de 100 miliarde de $ ? Acuma va fi la fel, ca razbunare vor ataca din nou… Siria. Dar nu teroristii de acolo ci armata siriana care lupta impotriva terorsitilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.