Dosarul Revoluţiei, redeschis

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunţat, marţi, că a cerut redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei şi urmează „să se facă cercetări pentru genocid”.

Anunţul a fost făcut în contextul în care în luna octombrie a anului trecut procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

„Ca urmare a analizării soluției, astăzi, am dispus din oficiu infirmarea ordonanței nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare și redeschiderea urmăririi penale în cauză, redeschidere ce urmează a fi supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a spus Bogdan Licu.

Procurorul general interimar a precizat că această măsură a fost dispusă întrucât a constatat că soluția de clasare dată de procurorii militari este netemeinică și nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Licu a mai spus că, din modul de desfășurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din perioada 17 — 30 decembrie 1989.

În opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corectă a situației de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

„Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei”, a adăugat Bogdan Licu.

Pe 14 martie anul acesta Bogdan Licu declara că este interesat dacă există stenograme ale audierilor din cele două comisii din Senat care au cercetat evenimentele din decembrie 1989, în acest sens fiind trimisă şi o adresă către Parlament.

„Am dispus organizarea unui grup de procurori care verifică ritmicitatea actelor de urmărire penală din dosar. Examinând am constatat că în ’90-’91 şi ’92-’96 au fost două comisii la Senat care au făcut un raport privind evenimentele din decembrie. Mă interesează dacă există stenograme ale audierilor din Senat”, a explicat procurorul general interimar.

Solicitarea a fost însă refuzată de Biroul Permanent pe motiv că „documentele solicitate au regim clasificat, ele se încadrează în prevederile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate”, a declarat vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru.

El a precizat că pentru a studia documentele din dosarele de la revoluţie este nevoie de autorizaţie specială de acces la informaţii clasificate (ORNISS-n.r.).

„Conform legii, ele având acest regim nu le putem înainta, facem această corespondenţă cu Parchetul General”, a spus Chelaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.