Două vești rele și una bună de la BNR

Românii consumă tot mai mult din import și vând afară într-un ritm mai lent, iar datoria externă a țării crește vertiginos, spune BNR. În schimb, investițiile străine directe sunt într-o ușoară creștere. În perioada ianuarie – noiembrie 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,730 milioane de euro, în creştere cu 59,66% comparativ cu perioada similară din 2017. Asta înseamnă o adâncire a deficitului de aproape 60% Contul curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări și, dacă arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate, avem de a face cu deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă. Conform BNR, în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,535 miliarde de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 169 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 260 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare un excedent mai mic cu 298 milioane euro.

În perioada ianuarie – noiembrie 2018, datoria externă totală a crescut cu 2,003 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 67,726 miliarde de euro la 30 noiembrie 2018 (68,2% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,2% faţă de 31 decembrie 2017; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 noiembrie 2018 nivelul de 31,638 miliarde de euro (31,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 9,7% faţă de 31 decembrie 2017. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 20% în perioada ianuarie – noiembrie 2018, comparativ cu 25% în anul 2017. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 30 noiembrie 2018 a fost de 4,8 luni, în comparaţie cu 5,4 luni la 31 decembrie 2017.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 noiembrie 2018 a fost de 72,4%, comparativ cu 79% la 31 decembrie 2017.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,842 miliarde de euro, comparativ cu 4,460 miliarde de euro în perioada ianuarie – noiembrie 2017, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,771 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,071 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

1 Comentariu

  1. vestile proaste care se refera la cresterea datoriei externe la aproape 100 de miliarde de euro, precum si deficitul continuu, intre importuri si exporturi, sunt cunoscute..dar vestiuca bunicica merita cunoscuta de votantii cu doo clase: turcii investesc masiv la noi si anume, inca doua ateliere de impachetat biscuiti si rahat, s-au deschis in ilfov…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.