Drept la replică de la Uniunea Scriitorilor din România

În urma publicării articolului Sesizarea penală a Min. Finanțelor privind Casa Vernescu, publicat de cotidianul.ro miercuri, 15 februarie, Uniunea Scriitorilor din România (USR) a trimis un drept la replică.  Uniunea consideră că articolul conține informații neconforme cu realitatea.

DREPT LA REPLICĂ

prin care solicităm publicarea prezentului drept la replică în aceleaşi condiții în care a fost publicat articolul din data de 15.02.2023 şi învederăm următoarele aspecte:
1. În zilele de 13.10.2020 la sediul Uniunii Scriitorilor din România şi în perioada 14.10.2020 şi 26.11.2020 la sediul Ministerului Finantelor, a avut loc a acțiune de inspecție efectuată de către echipa de inspecție a Ministerului Finan-
ţelor. Urmare inspecţiei a fost încheiat procesul verbal de inspecție nr. 5112/10.09.2021, comunicat subscrisei la data de 14.09.2021.
Scopul inspectici a fost verificarea îndeplinirii obligației Uniunii Scriitorilor din România de realizare a unei bune gestiuni financiare in utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public. În cuprinsul procesului-verbal s-a reținut că USR ar datora bugetului de stat suma de 6.387.756 lei, din care 4.765.523 lei reprezentând creanță bugetară principală aferentă exclusiv perioadei 2015-2019. şi 1.622.233 lei reprezentând accesorii pentru perioada 31.12.2015-31.07.2021.
Această sunta ar reprezenta contravaloarea chiriei aferente bunului apar ținând proprietății publice- imobil Casa Vernescu, despre care se arată ar fi fost închiriat fără bază legală de către USR.

2. Faţă de nelegalitatea vădită a procesului-verbal, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curții de Apel Bucureşti sub nr. 6172/2/2021, Uniunea Scriitorilor din România a solicitat, în temeiul art. 14 Le gea 554/2004, suspendarea executării procesului-verbal de inspecție nr. 5112/10.09.2021 al Direcţiei Generale de Inspecție Economică Financiară din cu- drul Ministerului Finanţelor până la pronunţarea instanţei de fond.
Prin sentinţa civilă nr. 1567/03.11.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bu- cureşti în dosarul nr. 6172/2/2021, instanţa a admis cererea și a dispus suspen- darea executării procesului – verbal de inspecție nr. 5112/10.09.2021 până la pronunfarea în fond a acţiunii în anulare. Totodată, Uniunea Scriitorilor din România a formulat plângere prealabilă
adresată Ministerului Finanţelor prin care a solicitat revocarea în integralitate a procesului-verbal de inspecție nr. 5112/10.09.2021 al Direcției Generale de In- specție Economică Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor. Mai mult, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curţii de Apel București sub nr. 8274/2/2021 Uniunea Scriitorilor din România a solicitat anularea procesului-verbal de inspecție nr. 5112/10.09.2021 al Direcţiei
Generale de Inspecție Economică Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor. Ulterior formulării acestei cereri de chemare în judecată ne-a fost comu- nicată decizia nr. 4/C/16.02.2022 de Ministerul Finanţelor – Serviciul de soluți- onare a plângerilor prealabile şi a contestaţiilor prin care sa decis admiterea plângerii prealabile formulate de subscrisa şi revocarea procesului-verbal de in- specţie nr. 5112/10.09.2021.
Pentru a se admite plângerea şi a se dispune revocarea procesului-verbal de inspecție nr. 5112/10.09.2021 au fost considerate întemeiate susţinerile Uni- unii Scriitorilor din România prin care s-au arătat, printre altele, următoarele:
Prin HG nr. 740/2000, în temeiul prevederilor art. 12 alin. (1) şi (2) şi ale art. 17 din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, s-a aprobat darea în folosință gratuită, pentru o perioadă de 49 de ani,
a imobilului prevăzut la art. 1 Uniunii Scriitorilor din România.
Ulterior, prin HG nr. 573/2015 pentru completarea art. 2 din HG nr. 740/2000, în temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, şi al art. 874 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, s-a stabilit că Uniunea Scriitorilor din România poate beneficia de fructele civile ale imobilului, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ho- tărâri, fiind prevăzute totodată condițiile culegerii fructelor civile.

3. Prin urmare, rezultă că Uniunea Scriitorilor din România beneficiază de dreptul de folosință al bunului proprietate publică – Casa Vernescu- şi de fruc- tele civile ale acestuia în temeiul unor acte emise în regim de putere publică care se bucură de prezumţia de legalitate, care NU au fost abrogate şi care sunt în vigoare şi în prezent.
Afirmaţiile din cuprinsul articolului conform cărora persoane din MINIS- TERUL CULTURII şi nu numai patronează o fraudă uriaşă, urmare a dării în folosință gratuită în mod nelegal a CASEI VERNESCU din Bucureşti şi închiriată nelegal de persoane incapabile juridic în avantaj personal, fără să existe până la acest moment o acţiune de retragere a folosinței gratuite din partea Guvernului”, sunt vădit necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de realitatea juridică, tendențioase şi vătămătoare.
În realitate, procesul-verbal a fost revocat, ceea ce înseamnă că nu produce niciun efect, fiind considerat că nu a existat, iar soluția de revocare s-a dispus chiar de către emitentul acestuia în mod legal şi corect raportat la faptul că au fost respectate toate dispoziţiile legale referitoare la drepturile pe care Ministerul Culturii şi Uniunea Scriitorilor din România le-au dobândit prin acte normative în vigoare cu privire la imobilul Casa Vernescu.
Anexăm împuternicire avocațială emisă în baza contractului de asistență juridică nr. 3359213/16.02.2023.

Potrivit art. 10 din Codul deontologic al jurnalistului, Jurnalistul va corecta cu promptitudine orice eroare care apare în materialele sale. Acolo unde consideră necesar, jurnalistul poate să publice şi scuze. Dreptul la replică se acordă atunci când cererea este apreciată ca fiind îndreptățită și rezonabilă”.
Totodată, deşi reglementat in ceea ce privește domeniul audiovizualului, pentru identitate de rațiune, se impune respectarea principiului audiatur et al- tera pars, care presupune condiții nediscriminatorii de exprimare în cadrul ace- luiaşi program, motiv pentru care solicităm publicarea prezentului drept la replică în aceleaşi condiţii în care a fost publicat articolul din data de 15.02.2023.

UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA
Preşedinte Nicolae Manolescu

 

Nota redacției

Constatăm că în intervalul trecut de la comunicarea PROCESULUI -VERBAL DE INSPECȚIE, din data de 29.07.2021, al Direcției Generale de Inspecție Economică-Financiară a MINISTERULUI FINANȚELOR, contestabil la instanță “ numai în ceea privește măsura dispusă”, dl. N.M. nu a înțeles importanța inatacabilă a actului de control al unei instituții care reprezintă Statul Român.

Față de natura celor constate la Uniunea Scriitorilor, anexăm dovada începerii urmăririi penale in rem în dosarul nr. 2478/P/2022. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Un mare filosof bulgar spunea „Omul traieste cat traieste si apoi,moare”A ajuns si afacerea Casei Vernescu la capat,a cazut ea Uniunea Sovietica dar Uniunea Scriitorilor rezista ,fenomen de coruptie culturala si sugativa de bani publici

  2. 1. Primul act de corupţie de după Revoluţie pare să fi fost comis de Andrei Pleşu, care, în calitate de ministru al Culturii, prin Ordinul 82/20 februarie 1990, a desfiinţat Editura Politică şi a înfiinţat Editura Humanitas, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice!
    2. În anul 1990, Petre Roman, prim-ministrul de atunci, a dat Casa Vernescu în proprietatea Uniunii Scriitorilor din România, însă printr-o Hotărâre de Guvern din 2000 s-a stabilit că imobilul este în proprietatea publică a statului, administratorul fiind Ministerul Culturii. Potrivit actului normativ din 2000, imobilul era dat însă in folosință cu titlu gratuit Uniunii Scriitorilor pe o perioada de 49 de ani
    etc
    etc
    Până la vârsta de 30 și câțiva anișori, „statul de drept strâmb” nu a terminat de împroprietărit, cu hotărâri ale justiției sale „oarbe” și cu salarii / pensii speciale, imobile, terenuri agricole, păduri etc

  3. capitalsim curat…curaj, idee, credimta, munca, cinste…curate valori capitaliste

    eu zic ca la baza roamniei de azi e crima, minciuna si furtul…

  4. Ce de bănet care nu poate fi controlat și nici justificat !!! Ce tara-i asta, să vină insul asta, cum ca i-a anulat MINISTERUL FINANTELOR proces verbal de constare a FAPTELOR!!! Taică, crimele nu se prescriu chiar daca militianul spune că nu este crimă. O spune mortul, decedatul stalinist, adică uniunea scriitorilor! DNA , direct pe ministrul PSD de la finante!

  5. Este ahurissant ! Ori avocaţii USR nu cunosc legile, ori se cred şmecheri încearcând s-o interpreteze în favoarea patronului lor, ori cred că au de-a face cu proşti pe care-i pot impresiona cu sigla USR şi numele preşedintelui ei. Altfel cum se explică această cererea de drept la replică prin care dovedesc că au citit raportul doar din 2 în 2 rânduri. Sunt convinşi că doar blazonul USR face instituţia de cultură de neatins, uitând că vremurile s-au schimbat şi legea-i lege pentru toată lumea, indiferent de relaţiile şi susţinerea unor „oameni politici”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.