Durerile litoralului românesc: Promovare slabă, fără chartere, școala care începe devreme

Litoralul românesc va avea în acest an în jur de 30.000 de turiști străni mai puțin cu 20.000 decât înainte de pandemie. Această scădere are mai multe cauze: nu mai există zboruri charter pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, promovarea ca și absentă a litoralului (se insistă cu alte destinații, precum Bucovina, Ardealul, zonele schiabile), lipsa susținerii de către statul român a touroperatorilor. Acestea sunt câteva dintre explicațiile date de către Aurelian Marin, director general Paradis Vacanţe de Vis.

În afară de aceste probleme, sezonul estival poate fi afectat și de alte cauze: creșterea prețurilor la energie, începerea școlii mult mai devreme decât în anii trecuți, lipsa de interes a turiștilor pentru obiectivele turistice, a mai spus Marin.

”Foarte greu de estimate câţi turişti străini vom avea în acest an. Zboruri charter nu mai sunt. Statisticile oficiale arătau înainte de pandemie în jur de 40-50.000 de turişti străini, un număr infim. Nu se poate face incoming. Se încearcă promovarea şi a Bucovinei, și Ardealului şi altor destinaţii. Milioanele de turişti străini pe care le vrem se pot face. Dar nu vom putea decât cu chartere pe litoral şi la schi. Dar domeniul schiabil în România este slăbuţ. Nu vom putea să creştem doar cu circuite culturale, cu city-break-uri, nu va creşte în mod relevant numărul de turişti străini. Eu nu cred că vor fi mai mult de 30-40.000 de turişti”, a spus Aurelian Marin. Conform acestuia, turiştii străini care vin la noi se cazează în general în Mamaia, și mai departe de Eforie nu merg. ”Chiar dacă vom avea zboruri charter, majoritatea se vor opri cu cazările la Eforie”, a spus Marin.

Statul român nu ajută cu nimic touroperatorii, susține antreprenorul. Acesta a spus cum se întâmplă în Bulgaria și Egipt.

”Autoritățile susţin touroperatorii care aduc turişti străini prin prime de câteva zeci de euro pentru fiecare pasager, timp de câţiva ani”.

Turiștii care aleg litoralul românesc sunt şi români care nu au mai venit în vacanță la mare de 10-15 ani, spune Marin. Ei merg să viziteze şi Constanţa, centrul vechi, portul, delfinariul, însă nu şi la muzee. ”Muzeele nu sunt cerute de turiştii care vin pe litoral, nu-i interesează. Putem să insistăm pe 1.000 de proiecte pe fonduri europene, 1 milion de rute culturale, nu se va întâmplă nimic cu ele în mod deosebit”, a afirmat Marin.

Conform antreprenorului, cei care investesc pe litoral nu sunt motivaţi să investească în complexuri hoteliere cu o recuperare a banilor pe termen mediu-lung, ci să investească în imobiliare, în apartamente de vacanţă pe care le revânduşor şi fac un profit consistent şi rapid. ”Hotelierilor din zonă le este teamă că se vor dezvolta foarte multe astfel de investiţii în sud. Dacă sunt făcute cu cap, aceste investiţii nu afectează business-ul hotelier. Ci se completează. Dacă se ajunge la o situaţie ca în Mamaia Nord, atunci e dezastru. Iar ceea ce a început în Neptun-Olimp este foarte bine, sunt investiţii care vor ajuta zona ca imagine”, a mai spus Marin. O investiție în sectorul hotelier în zona de sud a litoralului s-a amortiza în jur de 10 ani. Însă, a adăugat Marin, după 8-10 ani hotelul are nevoie de o renovare pentru că tendințele de design se schimbă și acestea trebuie reînoite. Practic, e o investiție continuă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Privatii din turism asteapta pomeni de la stat,statul asteapta achitarea datoriilor duse de ani de zile,pe nimeni nu intereseaza ca Romania este intr-o zona de conflict,doar pe turisti si asta explica tot!Ma intreb daca in Romania notiunea de all inclusive aajuns la urechile ‘patronilor”din turism!

  2. In fotografie se vede o plaja cu cosurile de gunoi vopsite in steagul Romaniei. Adica niste arabi sau unguri sau evvrei arunca Romania la gunoi. Bataie de joc la adresa statului romam.

  3. e bullshit total sa crezi asta.
    tara cu oamenii e de vina. fara alte comentarii…

  4. Dar avem în schimb forțele armate ale nato,..la Kogălniceanu!!..cine dracul hine într-o bază militară americană?..
    Poate doar focoasele atomice de pe litoral…sau politicienii gonflabili ai Rujatului din kolosvar…

  5. Daca propietarii aeroportului Tuzla vor fi lasati sa construiasca o pista de ciment, acest lucru va deschide tot sudul litoralului.
    Pana acum autoritatile plus media aservita , nu au facut decat sa le puna bete in roate celor de la Tuzla.
    L-am vazut la TV pe unul (autointitulat ziarist) spunand : ADICA CUM DOMNULE, AEROPORT PRIVAT ?

  6. Bre,mereti la munte de vreti vacante..Trebuie sa fii talamb bine facut sa te bagi la apa marii cand e plina de toxine si chimicale, de la bombe si ce au mai varsat ucrainii de la uzine.Toti bizonii mioritici risca sa revina cu ugere,copite,cozi si coarne de pe litoral,ceia ce sa recunoastem nu-i cine stie ce tragedie.Nu ma bagati in seama bre..Mai rontaiti un mic dubios,un porumb fiert,mai scuipati o seminta in chelia vecinului,mai pipaiti gagica colegului..Pai ce ?Ori suntem rumani,Ori nu mai suntem.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghi-ni-on.

  7. Titlul unui film produs de curind definește foarte bine starea actuală din frumoasa țară dezavantajată de faptul că este locuită:
    Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”

  8. Cosmin Pam Matei… cea mai mare LOVITURA pentru turismul din anul 2022,a dato tovarasul Ministrul al Educatiei din Romania,profesorul agronom SORIN CIMPEANU,cu inceperea anului scolar pe 5.septembrie. Din 1,septembrie NU mai misca nici un turist familist. UITE asa se duce „dracul”si invatamantul si turismul cu un AIURIT GRANDOMAN de ministru incapabil dar cu „RELATII”.!

  9. Cratere avem destule chiar și pe autostrada Soarelui Ce treaba are începerea școlii cu litoralul probabil hotelierii stau in alocația copiilor veniți pe litoral .Cât despre promovare ce sa promovezi mai ales in Mamaia,hotel Național,Club Castel,hotelurile construite pe plaja,nisip ?Am uitat de bonurile de vacanța date pe munca privatilor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.