„E o zi tristă azi”: Reacția de „simplu cetățean” a Alinei Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat joi, după ce judecătorii i-au achitat definitiv pe foştii ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, că pentru ea este o zi tristă şi că nu şi-ar fi dorit să fie martoră la validarea „oricărei forme de represiune şi de tortură”.

„Fără a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi distinct de atribuţiile mele de ministru al Justiţiei, pot spune că pentru mine e o zi tristă azi! Mi-aş fi dorit, ca simplu cetăţean al unei ţări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forţă, care aruncă în obscur drepturi şi libertăţi fundamentale”, transmite Gorghiu, într-un mesaj pe Facebook.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985.

Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Fiul disidentului, Andrei Ursu, susţine că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să îşi denunţe prietenii, printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu, Securitatea a hotărât „continuarea cercetărilor sub stare de arest”, „urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor” cu aceştia.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun pentru posesia a 17 dolari, pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui.

Inginerul Gheorghe Ursu a murit în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.

Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

  1. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o institutie de mafioții ,e ceva ORIBIL ce au ajuns judecători in Ro.

  2. Nu-i bai! Suntem mândrii că în ţara noastră „oamnenii legii” ies la pensie înainte de-a împlini 50 de ani.

  3. Rușine Iohannis!…Rușine românia!…trăiască securiști!..din toate partidele!…
    Și voi vreți alegeri libere la anul?…
    Dacă tot e cetățean simplu…doamna ministru să ne spună câți securiști conduc romania!…
    Și începem cu guvernul…

  4. Lelita panblicareasa
    Fosta-i si devreme acasa
    Azi esti doar cu lozincuta
    Nu te mai dai huta ,huta

    S-ai godei,godei,godei

  5. „şi distinct de atribuţiile mele de ministru al Justiţiei”

    -nu,nu:
    dupa Constitutie
    paraditorii din Parchet
    functioneaza ” sub autoritatea ministrului justitiei „!

    cerem demisia!

  6. Bietul martir, el nu a stiut ca Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu erau securisti si ca ei il vandusera…
    La fel si cu Europa Libera care nu dadea nici un ban pe viata celor ce luptau in tara.

  7. Mda ! O fi și aici o nedreptate făcută de anchetatori, de data asta asupra unui cetățean român de etnie evreiască, deși se numea Gheorghe Ursu, la fel ca și cei cu care era acuzat că colaborează ( Nina Casian, Radu Cosașu , sau Geo Bogza) curios că și ei, vrei nu vrei, tot evrei , numai că prea aduce aminte de o veche zicală românească :
    ”Dumnezeu nu bate cu bota !”
    Și spunând asta mă gândesc la miile de români, aproape toți din elita intelectuală românească, care au sfârșit în chinuri prin temnițele comuniste torturați, schingiuiți și batjocuriți de coreligionari de-ai ăstora, aflați în acele vremuri de tristă amintire, de sus până jos la butoanele organelor de tot felul dar toate represive, criminale, antiromânești, dar care la fel, n-au pățit nimic, ba chiar unii, sau urmași de-ai lor, au ajuns până în cele mai înalte funcții ale României.
    Creștinește ar fi un păcat, dar după religia lor se pare că nu, așa că Dumnezeu să-i ierte pe toți !.
    P.S. Din câte știu urmașii lui Gh. Ursu au primit niște „reparații” nu doar morale, de la Statul Român, în timp ce ai noștri nu primesc decât aceleași insulte, jigniri și denigrări și postmortem !
    Dar asta n-are de unde să știe una ca asta ajunsă târâș- grăpiș, mai mult pe spate și ministru și încă al justiției, într-o zi la fel de tristă nu doar pentru justiția , ci și pentru poporul român !

  8. Jagardelele astea ar trebuii linsate de populatie ,ca doar stim foarte bine unde sa ii gasim !

  9. cei doi erau MILITARI si executantii unui ORDIN. Daca nu executau ordinul intrau ei in locul urmaritului sau isi distrugeau cariera. Camasa este mai aproape de piele decit haina. Bagati la puscarie cine a dat ordinul nu executantii. In armata ordinul se executa nu se dicuta

  10. Asta plange ca n-au chemat-o si pe ea la intalnirea homosexualilor si a homosexualelor de la ambasada americana, nu de altceva.

  11. Mai bine ar fi o zi trista pentru blonda descurcarceata ca insii in cauza au fost trimisi in judecata de PÎCCJ in data 1 august 2016! 2016 – deci acum exact 6 (sase) ani si la mai bine de 30 de ani de la asa-zisa revolutie! Halal justitie! Hala Tara!

  12. O fi pentru noi cei care am trăit-o dictatura o amintire sinistră, dar și ce i-a urmat cu denumirea de democrația este o amintire a disperării ca și contemporani la raderea de fața României a unei economi clădită cu muncă și inteligență timp de 100 de locuitorii acestor meleaguri, și la dispariția a tot ce garantează independența și identitatea românească. Nici noi nu am crezut că vom fi martori la așa o grozăvie și nenorocire pusă în aplicare la ordin străin de de clasa politică cu sprijin SRI, DNA, Justiție, sub tutela președinților T. Băsescu și K. Iohannis. Și nici că vom vedea președinte de Senat Alina Gorghiu, prim ministru, Boc, Ungureanu, Orban, Câțu, Ciucă, Ciolacu, sau un UDMR, prin realizările antiromânești, vioara I în toate guvernările din 1996 până astăzi.

  13. Fiul Ursu actual, este mare REVOLUTIONAR cu MERITE DEOSEBITE de pe urma lu’ tat-sau, desi fiul, n-a participat la LOVITURA DE STAT 89′, el fiind bine-merci in SUA, la caldurica si mancarica. Nu se mai potoleste sa atace si sa ceara ….

  14. „nu şi-ar fi dorit să fie martoră la validarea „oricărei forme de represiune şi de tortură””

    Politica facuta pe spate. Tuasa din Teculci nu stie ca judecata se face pe probe fara urma de indoiala ? Dati-o afara !

  15. De 33 de ani nu i – a gasit vinovati pe cei acuzati???!!!….Sa mai cerceteze inca 33 de ani poate….poate….Dar pe ala Liviu Babes care si – a dat foc pe partie la Sinaia….luptand cu comunistii….cei care i – au vandut chibrituri au fost anchetati? Dar pompierii care nu au reusit sa il stinga la timp au fost anchetati?

  16. Cand va fi judecat criminalii Iliescu,gelu Voican Voiculescu,Petre Roman,Mircea Diaconu,etc si cand vor fi date sentintele ?
    Au murit peste 1000 de romani in circoteca ruseasca numita Revolutia din decem,brie 1989 ,cine plateste pentru ei?

  17. Pe acesti tortionari justita ii scoate nevinovati, niste securisti care au omorat un om. Iar pe altii care nu au ucis pe nimeni si nici nu a distrus familii ii declari securisti, cazul Basescu. Cum este dreptatea in Ro?!!! Nu tin cu Basescu dar diferenta de a face dreptate este strigatoare la cer!!!

  18. Fiindcă principala promotoare politică a acestei campanii de drept comun, Macovei, a dat peste motociclist și i s-a cam aplecat, acțiunea complexă pe mai departe va primi o conducere colectivă, userist-GDSistă chiar. Având în vedere că totul a pornit de la Cel mai iubit dintre pământeni iar jurnalul lui Gheorghe Ursu are – opt cu unșpe, optzeci și unu cu unu sau opt cu unu și cu unu pagini de recuperat, la această acțiune este invitată întreaga societate, exclusiv faptașul crimei, Marian Clită, care e de-acum a devenit ‘Dumnezeu’, peste Hannibal Lecter. Nu se stie ce se va intampla cu unele romane dpdv al corectitudinii politice, dar Marin Preda nu se citește fără Rodica Ojog-Brasoveanu, datorită evoluției accelerate a personajelor, Povești nemuritoare fără Atlas botanic și zoologic, nici Biblii fără monografii ale locurilor de interes.

  19. Duduia nu spune nimic de banii pe care trebuiau sa-i restitue, ea si fostul ei sot. Artificiul facut ca el a ramas sarac in urma divortului, ea a preluat toata averea, drept urmare, dumnealui nu vrea sa plateasca imprumutul luat de la banca.

  20. Sunt in stare doar sa constate problemele uitând că ei conduc și ei trebuie sa vina cu solutii

  21. @ La fiecare mandat prezidențial ”se rejudecă” ”cazuri celebre” ale instanțelor, ? E cu „evaluarea instanțelor”, cu cazurile cele mai cunoscute , în mandatele fiecăruia dintre președinți, ?

  22. Nu madam, nu eşti într-o zi ministrul justriţiei şi în alta cetăţean. Au fost două instanţe care au dat aceeaşi soluţie. Că nu vă vine la mână vouă politicienilor, sau găştii de propaganditi din jurul vostru, instanţele n-au nicio vină. Parchetul General a greşit în mii de dosare şi-n alte mii au greşit şi judecătorii în detrimentul oamenilor, lăsându-se purtaţi de val, acum au cântărit atent şi îndelung.

  23. Cel mai trist lucru de astăzi este declarația dumitale, stimată non-„simplu cetățean”.
    Dacă dorești să te exprimi ca „simplu cetățean”, îți dai matale demisia din orice funcție de demnitate publică numită sau aleasă, și apoi te poți exprima cât dorești ca „simplu cetățean”.
    Reacția firească într-o administrație sănătoasă ar fi fost să fii zburată de îndată din funcția de ministru.

  24. Vârful de lance al psdnl doar constata că noi cetățenii că doar s a furat 33 de ani desi fătuca face parte din sistemul mafiot, iar din declarația ei de avere reiese parca că a fost CEO la Twitter

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.