Cazul care a revoltat-o pe Emilia Șercan: ”Acum, SRI-ul nu mai trebuie să intre pe ușa din dos în presă”

Jurnalistul Emilia Șercan critică faptul că o persoană care a lucrat în SRI, ca șef Departament HR, a câștigat concursul pentru un post de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

”Toți știau – versiunea Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) și Universitatea din București (UB)
În această dimineață se află pe masa Senatului Universității din București avizarea unui post de asistent universitar, scos la concurs de către Departamentul de Antropologie culturală și Comunicare (DACC) din cadrul FJSC.
Persoana desemnată câștigătoare a acestui concurs este un domn care a menționat în CV-ul personal că a lucrat, ba chiar a fost șef timp de 5 ani (2017 – 2022) în Serviciul Român de Informații.
Mențiunea la SRI din CV-ul câștigătorului este următoarea: „Serviciul Român de Informații – Șef Departament HR (Planificare Strategică a forței de muncă)”.
Simpla referință la SRI din CV-ul candidatului ar fi trebuit să fie un mare semnal de alarmă pentru multele comitete și comiții de validare prin care a trecut și care nu au avut nicio problemă cu lucrul acesta teribil de problematic pentru o facultate care scoate oameni de comunicare.
Într-o breaslă atât de specială, cum e cea a presei, relațiilor publice și publicității, prezența chiar în facultatea care formează specialiștii în aceste domenii a unui fost (pe bune, fost?) angajat al SRI este un mare semn de vulnerabilitate, cu atât mai mult cu cât știm bine că SRI nu a negat niciodată faptul că recrutează mai ales ziariști.
Iar până la urmă, nici nu avem nevoie de vreo confirmare ca să ne dăm seama că presa colcăie de acoperiți.
Faptul că acest candidat, care urmează să fie validat de Senatul UB, a lucrat, pardon, a fost șef 5 ani la HR în SRI nu e singura lui problemă.
Postul pentru care a dat concurs la FJSC are următoarele discipline: Introducere în publicitate; Introducere în semiotică; Atelier în publicitate; Semiotica publicității, Publicitate politică; Practică; Noile media și comunicarea politică în advertising; Comunicarea de criză; Campanii în publicitate.
Candidatul nu are studii în domeniul publicității sau al semioticii, nu are nicio lucrare științifică în domeniul publicității sau al semioticii, iar experiența sa practică se rezumă la redactarea de advertoriale, desenarea de diplome și conceperea de texte pentru site-uri, după cum singur precizează în CV.
În plus, candidatul nu are background academic, nici interesele de cercetare și nici experiență practică în zona campaniilor de publicitate, comunicării de criză sau a introducerii în publicitate, domenii pe care ar urma să le predea din toamnă ca titular la FJSC.
Cinci din cele șase articole menționate în fișa de verificare a standardelor – care-i aduc și cel mai mare punctaj la indicatorul principal – sunt despre (1) obiceiuri de consum de alimente; (2) consum de legume și fructe; (3) practici apicole; (4) risipa alimentară și (5) consumul de plante medicinale și aromatice, de parcă am fi la universitatea dublului academician Sorin Cîmpeanu, nu la Facultatea de Jurnalism a Universității din București.
Cum a reușit acest candidat să treacă de toate pragurile de validare?
Simplu: atunci când instituțiile sunt slabe, e foarte ușor să le capturezi. Și, cu tristețe o spun, FJSC trece prin cea mai critică perioadă a sa, cel puțin din 2005, de când predau eu.
Am spus la început că toți știau.
Da, toți știau problemele acestui candidat și, cu toate acestea, a fost validat până acum pe linie.
– Știa Comisia de validare a dosarelor de concurs din FJSC, care l-a considerat competent să participe la concurs, deși nu are nicio tangență cu publicitatea, semiotica și științele comunicării, în general.
– Știa Comisia de concurs a FJSC – din care au făcut parte decanul și prodecanul cu cercetarea –, care i-a dat un punctaj de 79,15 puncte – cea mai mică notă de admitere la un concurs didactic, din ceea ce știu eu, din FJSC.
– Știa Consiliul FJSC, care a fost informat într-un amplu document semnat de directoarea departamentului de Jurnalism a FJSC despre problemele acestui candidat – și sunt mult mai multe, eu le-am semnalat doar pe cele mai flagrante.
– Știa Comisia de validare a concursurilor din cadrul Senatului UB, din care am văzut că fac parte profesori de biologie, geografie, limbi străine sau teologie, comisie care a avut pe masă același document întocmit de directoarea departamentului de Jurnalism a FJSC.
– Știa conducerea UB, care a fost informată.
Mă întreb dacă Facultatea de Biologie ar accepta un candidat cu lucrări în reviste de agricultură, dar și în celebra Sustenability (predatory journal, se știe). Sau la Facultatea de Geografie, acolo se accepta? La limbi străine sau teologie ar merge?
A, la Facultatea de Sociologie același candidat – care are studii de sociologie și drept, și un doctorat în sociologie coordonat de Vasile Dîncu (hăhă), omul de casă al SRI – nu a fost considerat suficient de bun pentru un post de conf. și a fost respins.
Acum, SRI-ul nu mai trebuie să intre pe ușa din dos în presă sau relații publice. A găsit ușa din față cu ajutorul FJSC”, a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, Șercan a anunțat că Senatul UB a validat concursul cu 59 de voturi pentru, 5 contra și 25 de abțineri.
”Personal mulțumesc Senatului UB ca a transformat FJSC in UM și că legitimează candidați fără competență ca profesori titlari”, a conchis Turcan.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

21 de Comentarii

  1. Dna Sercan zicala romaneasca spune :’ Carte multa nu se cere/ Prost sa fii , da’ s-ai Putere!’
    Acum este pe fata si va fi.
    Cunoasteti diferenta dintre tarile libere si cele ocupate?
    Tarile ocupate de americani sunt libere. Romania a devenit o tara libera ! Ura!

  2. Dar care-i problema? În Rrumânistan avem „justiţie” securistă, partide securiste, economie securistă cu firme securiste. Până şi fotbalul şi biserica sunt securiste. Doamna Şercan abia acum află că activează într-o „presă” cu epoleţi?! Dar ea ce credea că sunt colonelul Tolontan, locotenentul Prelipceanu, generalul Coroiu, locotenentul Roşca Stănescu, UM G4MEDIA sau televiziunile securiştilor Felix, Ghiţă, Păunescu sau Sârbu? În „presa”-cazarmă din Rrumânistan, cel mai greu este să găseşti civilii, că securişti sunt aproape toţi!

    TRIMIŢI COMENTARII PREA REPEDE

  3. As fi curios de raportul angajatilor MAI la nr de locuitori reali din RO…o sa fiti socati…

  4. Hahaha, băăăăăă Şercaaaan tu chiar n-ai bun simţ? – SAU CANDIDATUL ĂSTA E DIN CEALALTĂ BISERICUŢĂ SRI? ….. ţi-ai dreac’ de neruşinaţi şi de lipsiţi de caracter!

  5. Este o ofensivă propagandistică parșivă generalizată a S.R.I.-ului asupra tinerei generații. Tot așa cum staliniștii au început în 1949: are Ioan Bocșa un interviu de o oră pe „Antena 2” TV, emisiune veche realizată de Paul și Fântânaru – în general el e cunoscut în public ca cântăreț de muzică populară ardelenească, dar de fapt a fost profesor universitar la „Gheorghe Dima” în Cluj – printre altele descrie cum se proceda atunci la recrutarea elevilor de liceu, și cum a refuzat.
    Și Coldea a voiajat – după demisie – pe la U.B.B. Cluj-Napochim pentru creeare de imagine favorabellă, și apoi a poposit ILEGAL la turnătoru’ dîn subordine Marlène Pîrțea la U.V.T., pepiniera cunoscută, dă impostori șî turnători (hai să le dzîcem acu’ „kolaboratori”, vezi șî doftoratu’ ioropenis a’ lu’ Luluța, tot ‘colea!)…….[Rumburak]

  6. geaba esti ghita. Unde vezi tu americani?
    Rusii au luat siderurgia, aluminiul, petrolul si gazele prin OMV.
    Ai vazut vreo firma americana, in tara lui Ilici Iliescu??

  7. Ar mai trebui ca si presedintele României sa fie securist ! Sa nu vândă romania la străini !

  8. Eterna prostie a romanului. Acum cativa ani mai erau unii care cereau listele cu ofiteri sub acoperire.

  9. CITEZ:”Într-o decizie de referință care ar trebui să-i încurajeze pe toți americanii, o instanță federală din Louisiana și- a susținut recent dreptul de a vorbi conform Primului Amendament, fără a fi cenzurată de guvern. Judecătorul Terry Doughty a spus că cazul, Missouri v. Biden, „implica cel mai masiv atac împotriva libertății de exprimare din istoria Statelor Unite.
    Judecătorul Doughty a emis o ordonanță preliminară prin care interzicea numeroaselor agenții federale, inclusiv FBI, Departamentul de Justiție și Departamentul Securității Interne, precum și multor persoane din ramura executivă, precum secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, să comunice sau să se întâlnească cu : „ [Companii de social media cu scopul de a îndemna, de a încuraja, de a face presiuni sau de a induce în orice mod eliminarea, ștergerea, suprimarea sau reducerea conținutului care conține libertatea de exprimare protejată postat pe platformele de rețele sociale.”.
    https://www.foxnews.com/opinion/federal-court-just-handed-biden-ministry-truth-big-defeat

  10. Legea le permite sa fie in invatam superior. Ies la pensie din SRI la 50 de ani iar in o facultate pot preda pana la 70 de ani. Nu au voie alte afaceri sa faca dar a preda in facultati est o afacere foarte profitabila, conduc doctorate, norma mica de ore, vor mai avea inca o pensie. La noi legile sunt date pe interese si proaste in dauna meritocratiei. Nici nu le pasa ca sute de tineri pleaca din tara, mai ales olimpicii.

  11. “Pe scurt, peste o lună, noi putem să te determinăm, …., să faci o acțiune pe care noi dorim să o faci împotriva voinței tale. Da? “ -impotriva VOINTEI = SHANTAJ;
    daca era impotriva INTERESULUI(persoanei) era inshelaciune;
    e sotul judecatoarei ICCJ Lucia Tatiana Rog = au refacut binomul in familie!

    nu e vorba de o judecatoare de la Judecatoria Targu Carbunesti
    cu sotzu shef de post- iata pericolul shantajului INSTITUTIONALIZAT unealta favorita a binomului!
    (izul de trafic de influentza pute din context,
    alta la mana)

  12. Dupa cum se manifesta, pare ca si Emiliei si Ralucai le lipseste ceva … de la cineva.

  13. D-na Sercan virginica si neprihanita ce studii serioase are exceptand o eventuala facultate de cartier ? Apoi ar trbui sa-si clarifice lucrarea „doctorala”.Nu in ultimul rand, ca tot face cazul,SRI este o institutie legala a statului si prin urmare si angajatii ei au un rol in societatea noastra.Mai lasati-o cu securici, securitate.”Securistii” noastri nu sunt mai buni sau mai rai decat „securistii” din alte tari ale lumii.Padure fara uscaturi nu exista.Toate statele au asemenea servicii.Este un trend in a dezavua o persoana care lucreaza in domeniul informatiilor .Nu am de gand sa acuz pentru acest lucru „securicii” rai din ceva zona a mapamondului,doresc sa subliniez : carierismul si dorinta de a sari pe nemerit in fata, incapacitatea personala,hotia si orientare dupa cum bate vantul momentan ,nu in ultimul rand foloasele materiale fac si ele parte din tarele si mediocritatea fiintei umane.Scopul scuza mijloacele,nu-i asa d-na Sercan.?
    PS:Sunteti o persoana sensibila, v-am vazut aruncand cateva lacrimi pe sticla la o emisiune a Eugeniei Voda dupa o intrebare incomoda.

  14. Pentru că nu pot aduce contra-argumente, tot felul de postaci cu EPOLEȚI o atacă la persoană pe Emilia Șercan.
    Nu vă e rușine, trădători de Neam și Țară ? ?

  15. Dar tu, ma gulie,ce argumente aduci ca respectivii sunt „postaci cu epoleti „si nu pot avea o parere personala sincera ?

  16. Senatul (UB) a validat concursul?
    Despre ce mai vorbiți voi aici?

  17. Doamna Sercan, cazul respectiv e apa de ploaie… Sofer din SRI a preluat conducerea unui muzeu judetean, lasand la o parte un om cu experienta in domeniu si cu studii de rigoare.

    In Casa Presei au baietii SRI si infiltrati si gradati la post si tehnica si conduc de facto Redactii, asta asa ca fapt divers doar, sa nu mai spunem aici si ce operatiuni deruleaza, tot acolo, ca apoi poate le dezvaluim cazurile de Siguranta Nationala si sa nu fie prea Secret de Stat de Serviciu etc Sunt jurnalisti monitorizati ca animalele si SRI face PR ca este institutie democratica :))) o gluma proasta evident, din partea lor…

  18. @ Eduard M?tZ ot CZernowitZ Eu am adus argumente dar am pomenit de Rog în comentariu, “surprinzător” nu l-au publicat. ? Probabil nu l-a aprobat Rog.

  19. @ „gică. contragică.”, 19 iulie 2023 la 15:33
    „Senatul (UB) a validat concursul? Despre ce mai vorbiți voi aici?”…
    Vorovim despre TURNĂTORII la Secu’, beeey bre, contrakțisă, tu, ăla cu yepooleți, ascuns în latrină că ți-e rușine că ești PREA MIC, PREA PROST, PREA CA LA „Țarrră, Țarrră, vrem comentaci”!
    Că zișii „senatori” E TOȚI foști turnători la Secu’ (sau NETOȚI…)!
    Știi născarea boborului rrromîn, cu 1000 dă ani în urmă? …”torna, torna, fratre”! …și de-atunci, asta face valahii tăi: TOARNĂ!
    Vrei să-ți vorovesc despre fostu’ meu coleg dă absolution? …cu nume șî prenume, gradu” (dă az’, univerzitar, bine-‘nțăles; nu gradu’ dă la voi dîn Arhive, că ăla se dă „dăcît” homnorifiq!)? …sau, te mulțumești cu șpăgarii ăia trecuți p’în șParlament, știuți dă toată lumea, ultimii fiind, în ordine inverză, odobeascacrehtină, decacrehtină, cîmpeanucrehtin, …șî ultimu’ pă listă, cu voia Dumneavoastră, Ioha’……[Rumburak]

  20. „As fi curios de raportul angajatilor MAI la nr de locuitori reali din RO.”

    Cate 4 la rand poarta acelasi nume sau provin din aceasi familie. Vorba Iliescului: „capitalism de cumetrie” !

  21. Cel mai scurt si direct la sursa comentariu este postat de Singur-(19 Iul.14:07).Felicitari d-le ! „Vorba lunga, saracia omului”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.