Calcule oficiale UE

Energia electrică s-a scumpit cu 13%

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici din România a crescut, anul trecut, cu 13%, potrivit datelor DG Energy, directoratul pentru Energie al Comisiei Europene. Astfel, în ultimul trimestru din 2017, față de aceeași perioadă a anului 2016, DGE a calculat un preț mediu pentru gospodării de 13,82 eurocenţi/KWh, mai mare decât în Estonia, Lituania, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria. În ultimul trimestru din 2016, preţul final estimat de DG Energy pentru consumatorii casnici din România era de 12,19 eurocenţi/kWh. Deci preţul a crescut cu 13,3%, printre cele mai mari ajustări din Europa. Piaţa a fost doar parțial liberalizată în anul 2017.

Pentru consumatorii industriali, preţul fără TVA şi alte taxe care pot fi recuperate era în România de 8,87 eurocenţi/kWh în al patrulea trimestru al anului trecut, mai mare decât în Estonia, Lituania, Polonia, Danemarca, Belgia, Cehia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria. În ultimul trimestru din 2016, DG Energy estimase un preţ mediu de 7,34 eurocenţi. Aşadar, în România, preţul pentru marii consumatori industrali, piaţă liberalizată în întregime, a crescut cu 20%.

Au existat creșteri și la gaze, dar doar marginale. Astfel, T4 2017, față de T4 2016, consemnează o creștere de 1% a facturii pentru casnici, de la 3,20 eurocenți, cu toate taxele incluse, la 3,23 eurocenți. Este cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Preţurile finale ale gazelor la populaţie sunt încă reglementate în România.

La consumatorii industriali, DG Energy a constatat chiar o ieftinire. Preţul (fără TVA şi alte taxe care pot fi recuperate ulterior) era de 2,26 eurocenţi/KWh de gaz, pentru un consum cuprins între 28.000 şi 277.000 MWh anual. Aici preţul din România nu mai este cel mai mic din Europa (este mai ieftin în Marea Britanie, Bulgaria, Cehia şi Belgia), dar, dat fiind că în ultimul trimestru al anului 2016, conform aceleiaşi surse, preţul era de 2,35 eurocenţi, rezultă că, în România, preţul gazelor pentru consumatorii industriali a scăzut cu 3,8%. Piaţa este integral liberalizată.

Exagerările lui Iancu

Deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi unul dintre cei mai vocali oficiali români pe teme de energie, a declarat recent că preţurile la gaze şi energie electrică au crescut cu 48% şi 40%. Estimările lui Iancu sunt, iată, contrazise flagrant de calculele Comisiei Europene, care folosesc date oficiale trimise de fiecare stat membru. Este foarte posibil ca, voit ori nu, deputatul să fi menționat numai prețul de piață al energiei electrice și gazului, adică al mărfii implicite, nu prețul final, pentru amplificarea mesajului din discursul său.

„Factura la energie a Uniunii Europene se ridică la 1,11 miliarde euro pe zi, adică cea mai scumpă factură la energie din lume, iar noi, spre deosebire de celelalte state membre, avem o performanţă negativă fără precedent la nivel mondial. Am ajuns să înregistrăm o creştere a preţului la gaze naturale cu peste 48% într-un singur an şi la energie electrică cu peste 40%. Este fără precedent într-o ţară care are materii prime cu care îşi poate acoperi consumul intern în proporţie de 98% – şi vorbesc despre gaze naturale. Este o creştere generată strict de procesul de liberalizare. Această creştere se duce direct în afectarea competitivităţii economiei româneşti şi suportabilităţii consumatorilor“, a afirmat Iancu, potrivit Agerpres.

Prețul final al energiei electrice și gazului este format din mai multe componente, din care marfa propriu-zisă reprezintă circa 50% la curent și 40% la gaze.

Până la 100%, găsim multe alte componente, printre care transport, distribuție, certificate verzi – curent, înmagazinare, gaze, accize, taxe și altele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1088 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.