Energia, între binefacere și bună afacere!

Ar putea oare cineva explica motivul pentru care avalanșa informațiilor și dezbaterilor publice, declarațiilor unor înalți oficiali (ministrul energiei, Virgil Popescu) și, nu în ultimul rând propriile facturi nu au declanșat procedura sesizării din oficiu din partea organelor penale? Necunoașterea uriașei coțcării prin care milioane de români au fost buzunăriți de furnizorii de energie nu ar fi decât o penibilă scuză a nesesizării din oficiu asupra suprafacturării consumului de gaze și electricitate!

Dimensiunile afacerii sunt dezvăluite–parțial–de chiar Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor: în urma a circa 100 de controale finalizate și a altora în curs de finalizare au fost date amenzi de 645.000 de lei furnizorilor de energie dintre care se remarcă impresionant Societatea Electrica Furnizare S.A–cel mai important furnizor național de energie electrică, aparținând Grupului Electrica, o companie cu capital majoritar privat și un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România – cu nu mai puțin de 2 200 000 de facturi greșite!

Nu s-a emis niciun comunicat cu privire la cuantumul sumelor percepute necuvenit, încasate cu nerespectarea și peste nivelurile legal reglementate, abuzând de dependența de energie și buna-credință a consumatorilor cu ușurință exploatate prin poziția dominantă conferită de prezumția credibilă de oligopol a furnizorilor de energie. Dacă am aprecia, cu modestie, doar 10 lei în plus, rezultă deloc neglijabila sumă de 22,2 milioane lei! Cum în realitate depășirile de preț au fost mult mai mari, sumele percepute necuvenit consumatorilor sunt poate duble, triple sau… înzecite?!

Referitor la cuantumul amenzilor, informația este la rândul său incompletă, neprecizând dacă reprezintă suma încasată sau maximul amenzilor din care furnizorii de energie au putut achita jumătate din minim. Neștiind cât este minimul, probabil că suma plătită statului va fi de circa 300 000 de lei. Dacă acceptăm și o serie de contestații… în final, statul nu va recupera nici măcar costul deplasării echipelor de control în timp ce pe furnizori îi va afecta în așa măsură încât… nici nu vor băga de seamă!

Zgârcenia cu care s-au oferit informațiile publice este de natură a permite încolțirea ideii că ANPC nu a sesizat Parchetul sau DNA. Motive ar fi avut: cetățeanii au plătit pe încredere furnizorilor favorizați de asimetria informațiilor privind procedura de emitere a facturilor și de stabilire a contravalorii consumului, cei din urmă apropriindu-și sume necuvenite și păgubind financiar pe cei dintâi. Situația pare a se circumscrie prevederilor Codului Penal la capitolul Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii!

Pentru adaptarea calculului facturilor la noile reglementări au fost actualizate–de specialiști–programele informatice. Cei care le-au elaborat au confirmat–sau dacă nu au făcut-o, erau obligați –corectitudinea softului. Beneficiarii, la rândul lor le-au verificat și aprobat, iar dacă nu au procedat astfel, erau obligați să o facă. Dacă s-a procedat altfel, excluzând intenția expresă, rămân neglijența și culpa…

Indiscutabil, singurii în măsură a se pronunța în privința aspectului infracțional sunt, în primă fază, procurorii magistrați prin autosesizare, având în vedere că Guvernul, dintr-un admirabil respect al independenței justiției se ferește să le atragă atenția, mulțumindu-se să-i roage frumos pe furnizorii cu pricina să ștorneze facturile fără a impune un termen sau restituirea sumelor pe nedrept încasate, majorate cu dobânda legală aplicabilă în astfel de cazuri. Declarația ministrului energiei Virgil Popescu prin care afirmă că el, în locul cetățenilor, ar refuza să plătească nu trebuie luată ca o recomandare responsabilă ci, eventual, doar inclusă în istoria umorului negru balcanic. Facturile sale sunt fără îndoială corect emise și, dacă nu ar plăti – cum ne sugerează cu șmecherească inocență – cine i-ar tăia curentul?!

Indignați de situație, liderii PSD, PNL şi UDMR reuniţi luni 24 ianuarie (“Hai să dăm mână cu mînă, Cei… ș.a.m.d.”) într-o şedinţă a coaliţiei în format online, au convenit cu privire la nivelul amenzilor în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale. Surse din coaliţie ar fi afirmat că nivelul acestor amenzi ar urma să ajungă până la 200.000 de lei! Vestea i-a îngrozit în mod sigur pe furnizori, pentru a compensa o amendă fiind nevoiți să emită două-trei facturi în plus! În situații similare, în alte țări, s-ar fi stabilit sute de milioane sau chiar miliarde de plată în sarcina furnizorilor necinstiți care s-ar fi grăbit să le achite pentru a evita un proces al cărui rezultat ar evidenția sumele cu adevărat datorate!

Oare ce ar fi dacă prin OU Guvernul i-ar obliga pe furnizorii de energie să livreze energie timp de 3-4 luni gratuit populației? Probabil vor răsufla ușurați: Doar atât?!!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

  1. In speta inselaciuni care este pedeapsa legala,doar amenda?Daca un om.inseala Un distribuitor de energie, este judecat si condamnat,invers nu? Unde este RENATE sa ne apere drepturile,pentru discriminare?Toti furnizorii de utilitati vor contracte in fiecare an,parca romanul alta treaba ,nu are sa stea toata ziua la cozi,pentru noi contracte,sa citeasca toata ziua si sa calculeze preturile?Cand ori face ei furnizorii,o hidrocentrala,o termocentrala,un sistem energetic,atunci ar avea dreptul sa ceara preturimari ,dar cand ei au luat totul de-a gata ce tupeu pot sa aiba.Toata ziua monteaza la contuare sa zica ca fac investitii,de pe casa ,,afara in strada,apoi iar schimbat cu alea inteligente care pot sa-ti opreasca curentul din panou.

  2. Păi, există soluții bre. Simple,. Mă uit la Tv cum sunt unii, chiar mulți cu idei absurde cu planuri și cheltuieli evident inutile, cu patriotisme deșănțate in care sloganul este de ”NOI AVEM”..și alte idei de idioți impostori aflați in locuri care nu li se potrivesc. Păi de cărbune, petrol și gaz de pe acum poți uita bre ciumete patriot. Nu are rost să mai cheltuiești in ce ai eventual in Marea Neagră, nici pe exploatări suplimentare nu are rost să cheltui. Treci pe energie regenerabilă bre, sau chiar nucleară, care se pare că devine energie verde. Fă curent electric din orice. Chiar la nivel de gospodărie. Reciclează, refolosește orice și nu mai produce munți de gunoaie in care in curând te sufoci. Plantează păduri bre, e cel mai simplu și util..Nu te gândi la nimic poluant și distrugător de mediu,. căci de ceea ce ai nevoie urgentă e sănătatea prin mediul curat.. Ai priceput bre ??

  3. Având in vedere situația specifica a României in domeniul energetic, adică este un producător aproape independent de resurse energetice, este greu de ineluș cum am ajuns aici, mai ales ca statul este aproape singurul proprietar al acestora, mai ales in producția de energie electrica. După cum ni se spune creșterea a plecat de la producătorii de energie, electrica si de gaze, furnizorii contribuind numai la mărirea preturilor, dar in mai mica măsura decât primii. Si atunci ne întrebam, de ce statul, ca proprietar al producătorilor a permis sa crească preturile, nu a intervenit, ca proprietar sa limiteze creșterilor in limite rezonabile, si sa complăcut in situație creata. Răspunsul nu poate fi decât unul singur. IA CONVENIT SITUAȚIA. Sa ne amintim cu câtă mândrie apărea Cîțu sa ne spună ca Romania a avut cea mai mare creștere economica in pandemie, ca suntem campioni. Aici se afla răspunsul. Prin creșterea preturilor s-a realizat o creștere artificiala a PIB-ului, ba mai intrau mai mulți bani la buget, deci o alta ” mare realizare ” a guvernului penelist Iohanisto Cîțist, indiferent de costul acestei atitudini criminale si falimentare. De dragul unor ” rezultate ” fără acoperire economica sănătoasă, s-a sacrificat tot avantajul României in situația data, iar acum plătim ponoasele, deștepții de acum nu mai știu cum sa scoată piatra aruncata de nebunia guvernului ” SĂU ”.

  4. In Epoca de Aur Capitalista mioritica am evoluat. Acum deja vorbim despre energie, intre binefacere si hotzie curata, sau talharie la drumul mare.
    Ca sa simta rumanul ca traieste in stratul de drept de dupa 1989.

  5. Domnule Gabriel s-a pensionat o generație de energeticieni și locul lor a fost luat de derbedei politici fără cunoștințe de ce a fost companie de talie europeană a fost Renel de la producere până la contorul din curte, companie nominalizată spre spargere condiție primire în UE. Dar până au mai lucrat cei din Renel și împrăștiați în vreo 10 entități lucrurile au mers. Știți ce urmează? Plecarea domnului Isărescu de la Banca Națională. Când vor veni alde domnii Isar și Cîțu și 1 euro va costa de 3. Și și atunci dă-i, ca și acum, la televizor cu table pe care niște habarniști fac calcule de aritmetică clasa IV. Acum facturile de energie electrică și gaz rămân neschimbate; atunci 1€ = 15 lei.

  6. Bre ,,marele urs,, baga tu gunoaie,pe foc,da un exemplu ,stai tu cu locuinta,langa case ,bre, care nu folosesc lemne si gaze,bre, ca sunt prea scumpe si recicleaza,gunoaiele , bre , baga in centrale ulei uzat de masina,combustibil usor,pacurina CLU,cauciucuri ,pantofi,sa respiri tu bre aer regenerabil.Tu bre,cred ca esti ciorditor de certificate verzi,ai instalat pe banii nostrii ,nescavai eoliene,nerentabile,si acum curg banii nemunciti in valuri in buzunarul tau .Te-as trimite sa locuiesti langa fabricile de ciment bre unde,se ard gunoaie si cauciucuri,sa fie planeta curata.Bre dupa ce ati defrisat padurile,vrei ca noi sa le plantam la loc .Bre ,gunoaiele l fac de producatori,care ambaleaza orice,in multe cartoane si plastice,ei nu recicleaza sticlele si trebuie sa le aruncam.Trebuie sa cauti sursa,cauza.

  7. Afacere e pentru baietii destepti din energie, si pentru stat, adica pentru aia care mulg bugetul spre buzunarul lor. Treaba cu furnizorii “vinovati” de cresterea preturilor e vrajeala pentru fraieri.

  8. @ Viki, Unde dai și unde crapă,.Nu prea ești atent,. Am scris să faci curent electric din orice. Deci include și incălzirea casei tale prin curent electric.. Sau poți face in ograda ta sisteme ecologice de incălzire, geotermale. Sau gropi de compost de produs biogaz in care e suficient să bagi și țevile prin care-ți produce deja o apă călduță. Mai treci la pegini de specialitate de pe net și vezi câte soluții ai.

  9. Amenda de 645000 lei e praf in ochi. Daca e asa ce spun ei , ca au gresit facturile la asemenea nivel ( totate gresite pe plus0 , sa dea amenda nu 645000 lei ci 645 000 000 lei , sa vezi atunci ce atenti sunt si nu mai fac magarii. problema e ca mita se intinde ca un „lant trofic”. Nici nu stim cine este ultimul mituit din lantul trofic, poate sa fie si cineva din sistemul judiciar, poate fi cineva din interiroul institutiilor de control, sau de executie…eheeeee! Platiti romani , meritati! Pe ceausescu l-ati dat jos ca mergea la vanatoare, avea doi caini si casa de protocol . L-ati considerat criminal , astia sunt zei, n-au anus, le ies excrementele prin creier

  10. S-ar parea ca firmele care incaseaza facturile emise pt consumul energetic ( electro si gaze ) sant niste intermediari , zapcii , care colecteaza sumele necesare platirii haraciului . Oare cui platim noi haraciul asta ?
    Dom’ Muraru , ne luminezi ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.