”Etapă imensă” pentru Georgia

Preşedinta prooccidentală a Georgiei, Salomé Zourabichvili, şi-a exprimat joi satisfacţia pentru ”etapa imensă” realizată de ţara sa, care tocmai a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, relatează AFP.

„Această zi marchează o etapă imensă pentru Georgia şi familia noastră europeană”, a declarat ea pe reţelele sociale.

„Voinţa de neclintit a poporului georgian a fost exprimată”, a estimat şefa statului din Caucaz.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că UE va acorda statutul de ţară-candidată Georgiei şi va declanşa negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, în prima zi a summitului Celor 27.

Aceste ţări au cerut să adere la UE la puţin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 2022, văzând în acest demers obţinerea unei protecţii indispensabile faţă de Moscova.

O astfel de îngrijorare are şi Georgia, fostă republică sovietică care a fost invadată de trupele ruse în 2008.

În iunie 2022, UE a acordat statutul de ţară-candidată numai Ucrainei şi Republicii Moldova şi a cerut Georgiei să efectueze reforme judiciare şi electorale, mai multă libertate pentru presă şi mai puţină putere pentru oligarhi.

În luna noiembrie, Comisia Europeană le-a recomandat liderilor UE să acorde Georgiei statutul de candidat oficial, cu condiţia ca guvernul de la Tbilisi să angajeze reforme.

Aderarea la Uniunea Europeană este înscrisă în constituţia georgiană şi susţinută, potrivit sondajelor, de circa 80% din populaţia sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Mă bucur pentru georgieni. Nu o să fie ușor pentru ei, dar nici un efort nu e prea mare dacă vrei să te ții cât mai departe de ruși.

  2. bine și ce te faci cu asta ?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_diaspora
    aprox 1/2 milioane oameni nãscuți in Georgia trăiesc in Rusia cu acte si aproximativ 1 milion sunt estimaț a fi muncitorii cu ziua fără acte de mutare definitivă (cum se zice pe la noi in Ro, oameni plecați la muncă)
    nu zic da spui la o țară de 3.7 milioane de oameni aprox 1 milion “migrant worker” in Rusia ….. asta e cam ….. tot , tot ce poate pleca la muncă.
    Eeeee aproape cam ca și cum România ar avea 4 milioane de căpșunari in Europa , aaaaaa stai ii cam are.
    Georgia e România Rusiei.

    Altminteri ce să zic, aștept ridicarea barierelor vamale pentru produsele Georgiene in Europa, căăăă reciproca înseamnă de facto doar ridicarea barierelor vamale la produsele europene in Rusia

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.