Eurodeputat austriac, luat la întrebări în Parlamentul European

Eurodeputatul austriac Lukas Mandl, membru al grupului PPE, a apărat, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, poziţia Vienei care a blocat săptămâna trecută aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, el argumentând că mai întâi problema migraţiei cu care se confruntă ţara sa trebuie să fie abordată şi soluţionată la nivelul Uniunii Europene.

”Aşteptăm cu nerăbdare momentul când România şi Bulgaria vor adera la Schengen. Va trebui să decidem cu încredere şi responsabilitate cât mai curând vom putea, dar deocamdată nu putem. (…) Drama nu este o amânare de câteva luni a aderării atât de aşteptate la Schengen, drama este criza migraţiei care este în creştere. Acest lucru nu ţine foarte mult de Comisie, pentru că ea a prezentat un concept foarte bun în urmă cu doi ani, dar procesul nu a continuat în Consiliu şi aici în Parlamentul nostru European. Iată de ce trebuie să promovăm agenda pentru a ne proteja frontierele. Trebuie să luptăm împotriva criminalităţii organizate în domeniul traficului de persoane. Trebuie să facem tot posibilul pentru solidaritate între statele membre atunci când vine vorba despre procedurile de azil, procedurile de returnare şi toate celelalte lucruri. Nu România şi Bulgaria sunt de blamat. Este mult de făcut de această instituţie, Parlamentul European, dar şi de Consiliu şi apoi aşteptăm cu nerăbdare aderarea celor două ţări la Schengen”, a spus Mandl.

El a fost întrebat de eurodeputatul german Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe, dacă este conştient că migraţia ar fi mai uşor de gestionat în cazul în care România şi Bulgaria membre Spaţiul Schengen.

”Încă nu este responsabil să luăm acum o decizie, sper că va fi posibil în curând, atunci când în Consiliu şi în Parlament se va proceda la soluţionarea acestei crize a migraţiei”, a răspuns Lukas Mandl.

O altă întrebare i-a fost adresată de eurodeputatul român Vlad Botoş (Renew Europe), care a menţionat că numeroşi migranţi care ajung în Austria folosesc ruta balcanică, ce trece şi prin Croaţia, ţară pentru care guvernul austriac şi-a dat însă acceptul să intre în Schengen.

Eurodeputatul austriac a răspuns că o parte importantă a migranţilor trece prin ”ţările despre care vorbim” (Bulgaria şi România, n.red.) şi o altă parte majoră prin Balcanii Occidentali. Nu s-a discutat la nivel european, nici măcar la cel al Comisiei Europeană care a negociat cu ţările din Balcanii Occidentali, nu s-a discutat cu ţările din Balcanii Occidentali, pentru a ţine sub control situaţia, pentru a ţine sub control această migraţie. I-a revenit guvernului austriac să îşi asume responsabilitatea pentru asta /…/ şi sper să finalizăm acest proces cât mai curând posibil – a menţionat Lukas Mandl.

Pe de altă parte, raportorul PE pentru aderarea Croaţiei la Schengen, Paulo Rangel (PPE), a calificat ca ”inechitabilă şi inacceptabilă” decizia Consiliului JAI de a respinge aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. ”Trebuie să spun şi să spun colegilor mei că regret poziţia guvernului austriac. Trebuie să spun acelaşi lucru în legătură cu poziţia guvernului liberal al lui Mark Rutte, care a avut aceeaşi atitudine. Nu este o chestiune de ideologie. S-au făcut evaluări independente de către Comisie, de către statele membre care spun negru pe alb că România şi Bulgaria sunt perfect pregătite să intre în Spaţiul Schengen. Aşadar, această decizie a Consiliului este inechitabilă, ilegală şi neconstituţională. Nu putem tolera aşa ceva. Îmi exprim solidaritatea cu poporul român şi cel bulgar”, a declarat Rangel în plenul PE.

În intervenţia sa, europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuciuk (grupul Renew Europe) a subliniat că evaluarea Comisiei ar fi trebuit să fie univocă. ”Bulgaria şi România ar fi trebuit să adere la Spaţiul Schengen. Deja de 11 ani aşteaptă. S-au schimbat foarte multe lucruri între timp în UE, iar, la fel, şi în exteriorul UE politica s-a schimbat. Din păcate, atitudinea faţă de România şi Bulgaria nu s-a schimbat, şi atunci cetăţenii noştri nu sunt cetăţeni europeni? Sunt cetăţeni de categoria a doua?”, a spus el.

Eurodeputata bulgară Elena Ionceva (grupul S&D) a apreciat că Austria şi Ţările de Jos au blocat intrarea Bulgariei în Spaţiul Schengen bazându-se pe argumente care nu au nicio legătură cu regulile şi standardele europene. ”Austria şi Ţările de Jos au abuzat de drepturile lor în Consiliu şi au pus sub semnul întrebării viitorul Uniunii Europene”, a afirmat ea, adăugând că executivul UE are obligaţia de a reacţiona.

Conaţionalul său Emil Radev (grupul PPE) a afirmat că decizia Consiliului ca România şi Bulgaria ”să rămână în anticamera Spaţiului Schengen pune sub semnul întrebării marile realizări ale Uniunii Europene”.

”Extinderea Schengen înseamnă mai multă solidaritate şi mai multă securitate. De 11 ani aşteptăm deja să primim statutul de membru cu drepturi depline. Îndeplinim deja toate criteriile”, a insistat politicianul, apreciind că prin refuzarea intrării în Schengen nu poate fi consolidată încrederea şi nici construită. ”Noi protejăm graniţa cu Turcia, una dintre cele mai mari frontiere ale Uniunii Europene şi, de asemenea, avem un sistem bun de control la frontieră”, a explicat el.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă joia trecută, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

22 de Comentarii

  1. Cred ca drama e a lui Putin , prietenul vostru drag si nas pe la toate nuntiile copiilor de ministri austrolaci . Romania trebuie sa se intoarca impotriva voastra , si cu si fara Senghen , iar rahatul rusesc trebuie sa inceteze a mai putii in Romania ,prin intermediul busnessurilor voastre . Harahouu ?

  2. Vaaai, ce tare l-a incurcat useristul Botosh! Mai avea putin si la final si-ar fi cerut scuze de la austriac.

  3. o tot frecati cu schengenul… austria este purtatorul de cuvint al mai multora inclusiv ungaria. acum i-a venit rindul sa ia scatoalcele. olandezii s-au scos si i-au lasat pe fraieri la inaintare. toate interesele unguresti, olandeze, germane, austriece trebuie busite si INLOCUITE CU INTERESELE NOASTRE. Viata noastra nu depinde decit de noi si nicidecum de mofturilor grofilor, ducilor, baronilor, regilor si altor gunoaie primitive. NOI – puterea noastra este in noi! Ne trezim si noi???

    nu se vede ca astia se incurca in propriile minciuni si ascund adevarul, adica adevaratele motive care sint de cu totul alta natura? cit de jos trebuie sa coborim pentru a discuta cu austria, ungaria, germania, olanda si sa avem de-a face cu mentalitatea lor gretoasa si infecta de primitivi si ingimfati?

  4. dragoste cu silă nu se face. Dar și noi dacă nu le întoarcem „favorurile”, chiar suntem popor mioritic. Adică, tu îmi dai o flegma și eu sa întorc si obrazul celalalt, asta da în tâmpenie!
    Ăștia, au rămas cu sindromul imperiului…

  5. Genial …de prost rares bogdan, se lauda in gura mare ca romania a fost umilita de austria, de parca in vocabularul limbii romane nu exista alta exprimare sau in vocabularul-limbajul obisnuit! Rares bogdan e cel care continua sa umileasca Romania pentru ca glasuieste apasat si frustrat pe linia austriei cu umilintele!

  6. Europa de vest colcaie cu zecile de milioane de migranti. Toti au trecut prin Romania si Bulgaria? Cararile batatorite sunt prin ograda altora, inclusiv a austriei.

  7. Ai mare dreptate însă ce ne facem cu cozile de topor românești? Citeam o luunga lista pe net, în care se prezentau câți politicieni au fost angajați si platiti de OMV.
    La votul următor trebuie sa ne uitam la fiecare politician, ce relații a avut cu tarile „prietene”, deși asta erea treaba celor cu pensii speciale…

  8. 1)migranții -cam 80% dintre ei intră prin țările riverane Mediteranei ,18% prin riveranele Balticii și Mării Nordului-toate membre ue,shengen,nato-de ce acestor state nu li se retrag drepturile de UE-iste,Shegeniste,NATO-iste ? Ori și acolo comandă „NEBUNUL CRIMINAL ” PUTIN? șI MAI DEPARTE: cINE A PROVOCAT IMIGRAȚIA,MIGRAȚIA,EMIGRAȚIA? TOT „OMNIPOTENTUL-CRIMINAL ȘI NEBUN – PUTIN”?
    2)DAR ÎN REGATUL UNIT -PE UNDE INTRĂ AFGANII,PAKISTANII,INDIENII ȘI MULȚI ALȚII?? TOT PRIN ROMÂNIA -CONDUȘI DE NEBUNUL PUTIN?
    3)CHIAR PE TOȚI CONDUCĂTORII EUROPEI -MAI PUȚIN PE AI UCRAINEI ȘI ROMÂNIEI -I-A ADUS LA PUTERE „NEBUNUL CRIMINALPUTIN”?

  9. Pe scurt .Romania a gestionat perfect ,impreuna cu decizia (alta decizie anticipativa a Presedintelui Iohannis )anticipativa a Presedintelui , jocul intrarii Romaniei in Schengen . O aminare, de citeva luni, dorita de catre Intreaga Europa scoate la lumina , prin decizia eronata a austriecilor , legaturile cu Rusia si scoate din jocul politic austriac actuala formula de conducere ce era cumva parte a unor intelegeri cu Rusia .Decuplarea de Rusia trebuie sa fie totala si asta nu se putea face decit cu ajutorul Romaniei .Pe de alta parte Presedintele Iohannis ofera cetatenilor Romaniei mindria de a fi romani si de a arata lumii cit de puternici suntem .25 de natiuni ne sustin .Joc politic inchis . Nationalistii de carton devin irelevanti ca si putere electorala in Romania iar devoalarea legaturilor cu Rusia abia acum incepe .Vom intra curind si in Schengen .

  10. 1)migranții -cam 80% dintre ei intră prin țările riverane Mediteranei ,18% prin riveranele Balticii și Mării Nordului-toate membre ue,shengen,nato-de ce acestor state nu li se retrag drepturile de UE-iste,Shegeniste,NATO-iste ? Ori și acolo comandă „NEBUNUL CRIMINAL ” PUTIN? șI MAI DEPARTE: cINE A PROVOCAT IMIGRAȚIA,MIGRAȚIA,EMIGRAȚIA? TOT „OMNIPOTENTUL-CRIMINAL ȘI NEBUN – PUTIN”?
    2)DAR ÎN REGATUL UNIT -PE UNDE INTRĂ AFGANII,PAKISTANII,INDIENII ȘI MULȚI ALȚII?? TOT PRIN ROMÂNIA -CONDUȘI DE NEBUNUL PUTIN?
    3)CHIAR PE TOȚI CONDUCĂTORII EUROPEI -MAI PUȚIN PE AI UCRAINEI ȘI ROMÂNIEI -I-A ADUS LA PUTERE „NEBUNUL CRIMINALPUTIN”?

  11. Așa, mai pe înțelesul meu.
    Noi facem pipi în buda noastră, deși scurgerea e fisurată și picură în capul vecinilor, doar ca să atrgem atenția asociației că trebuie reparată scurgerea. Altfel, noi n-avem nimic cu vecinii, chiar îi iubim cu „dragoste”. Și împreună salvăm planeta.
    Păi, în condițiile astea de civilizație, tot mai bună e buda din fundul curții.

  12. Atâta tam tam oricum austriecii fac ce știu ei mai bine.
    Nu intram numai când vor ei și alții.
    Noi întotdeauna am fost carne de tun.
    Politicienii au vândut și ceva bănuți au făcut pentru ei.
    Așa că degeaba ne susține 25 de state.
    Johanis 8 ani a dormit.

  13. Acest caz ”schengen” in care românu se agită ca un viermușor in cârlig, are un singur avantaj.. mai deschide oportunitatea de a se apleca unii asupra fenomenului imigrației, de care doar atunci erau preocupați când Ungaria a inceput să construiască garduri. Acu nu se pot decide asupra potecilor de intrare in UE și nu reușesc să observe de cum sunt sifonați banii unionali de ONG-uri care de fapt fac transport ilicit de persoane din africa in europa..cum este și acest Frontex. Austria are dreptate in privința romaniei,, Căci una din marile breșe este exact la granița triplă adică sîrbă română ungară.. Ungurii nu au gard de partea română și islamistul imigrant știe breșa.. Deci romania este clar vinovată de cei care intră pe teritoriul ungar, austriac și pe urmă unde vor.. Mizerabilii din politicul românesc nu au inteligența să cerceteze..Despre UE,. ce să mai poți zice,.. ceva de bine..

  14. Poate ar fi interesant să aflăm și lista ONG-urilor finanțate de Austria sau entități austriece.

  15. Pentru migranti sa multumiti lui Merkel. Ruta este Serbia si Ungaria. Ungurii le dau drumul mai departe in Austria, ei nu vor sa primeasca nici un migrant si au spus direct pe fata. Austria nu vrea migranta, dar ipocrita cum este, arunca vina pe altii. Gard nu este nevoie sunt sisteme in infrarosu care arata orice trcere ilegala. Asa ca Mare Urs mai citeste si nu mai arunca vina aiurea.

  16. „Doar am asistat cu greață la cum o problemă delicată de diplomație și relații internaționale devine mingea de fotbal a găștilor de golani dintre blocuri, de toate vârstele și convingerile, din presă și politică, ba și din afara lor. Am devenit marocanii Europei!”
    —-Din 2004-2006-la conducerea coloniei în devenire s-au perindat 2 președinți,8 primminiștri,kodruța kovesi,și…și..și !oare toți au fost orbi și n-au văzut ce fac firmele austriece???

  17. De remarcat și de luat aminte.. Ungaria NU ESTE O RUTă frecventabilă.. Nimeni in UE nu păzește granițele cu efortul depus de unguri, care a ridicat gard la granițele sale sudice și are forțe insemnate de protecție a graniței.. Dincolo de gard, la sârbi, există o concentrație masivă de imigranți unii inarmați, care stau să treacă gardul maghiar.. cu foarte puține reușite. UE nu vrea să recunoască efortul maghiar și bagatelizează tema la care și grecia, italia, spania deja au solicitat o luare de atitudine evident pe lângă ungaria privind imigrația clandestină..

  18. Gata lucrurile sunt clare atata vreme cat avem o grămada de tradatori din fruntea țării pe statele de plata a gastii omv Romania va fi condamnata la subdezvoltare si câte rele va mai decurge din faptul ca omv va decide președinți de tara si partide. Practic gasca omv decide directia Romaniei. Prin hotia si cinismul tipic austriac cel putin pana in acest moment am reputat o victorie chiar mare prin blocarea Romaniei la spatiul Shengen si anume Romanii au inceput sa conștientizeze pericolul austriac din Romania iar prin ricoșeu paiata de m r u nu mai are sanse sa devine marioneta austriaca din varful Romaniei. Si acesta este doar inceputul vor mai veni si alte victorii Romanesti vs. gasca omv-ista.

  19. Pai daca Romania nu are ce cauta in Schengen, atunci nu are ce cauta nici in UE! Adica este in UE doar pentru a fi jumulita, pentru a fi jefuita? Multumesc UE, ramineti voi intre voi si carati-va din Romania!

  20. „O ce veste minunata…”! Numai atit ? Vine Craciunul . Hai ceva de bine ,ca de macanit….Doar traim in Macanistan

  21. Patriot!
    Gardul dintre Ungaria si Serbia impiedeca intrarea migrantilor. Cei care reusesc totusi sa escaledeze – cateva zeci/chiar sute pe zi -sunt prinsi si returnati in Serbia! Problema e cu cei care trec pe jos sau in camioane/masini din Romania, multi dintre ei ajung chiar in Austria sau Slovacia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.