Explozie! O imagine falsă devenită virală pentru scurt timp

Foto: renddetail.com

O imagine falsă care arată o explozie la Pentagon a devenit virală pentru scurt timp pe Twitter, luni, 22 mai, provocând o scădere a piețelor timp de zece minute și reaprinzând dezbaterea cu privire la riscurile inteligenței artificiale (AI), notează Le Figaro.

Fotografia falsă, realizată aparent cu un program AI generativ (capabil să producă text și imagini dintr-o interogare simplă în limbaj simplu), a forțat Departamentul Apărării al SUA să vină cu precizări.

Sursa necunoscută

Putem confirma că aceasta este o informație falsă și că Pentagonul nu a fost atacat astăzi”, a spus un purtător de cuvânt.

Pompierii din zona în care se află clădirea (în Arlington, lângă Washington) au intervenit și ei pentru a indica pe Twitter că nu a avut loc nicio explozie sau incident, nici la Pentagon, nici în apropiere. Imaginea pare să fi făcut ca piețele să se blocheze ușor pentru câteva minute, S&P 500 pierzând 0,29% față de vineri, înainte de a-și reveni.

A existat o scădere legată de această informație falsă atunci când mașinile au detectat-o”, a remarcat Pat O’Hare de la Briefing.com, referindu-se la software-ul de tranzacționare automatizat care este programat să reacționeze la publicațiile de pe rețelele sociale.

Dar faptul că a rămas măsurat în raport cu conținutul acestor informații false sugerează că și alții au considerat-o tulbure”, a adăugat el pentru AFP.

O relatare a mișcării conspiraționale QAnon a fost printre primele care au transmis imaginea falsă, a cărei sursă nu este cunoscută.

Incidentul survine după ce mai multe fotografii false produse cu ajutorul inteligenței artificiale generative au fost difuzate pe scară largă pentru a arăta capacitățile acestei tehnologii, cum ar fi cea a arestării fostului președinte american Donald Trump sau cea a Papei cu o geacă de lux. Programe precum DALL-E 2, Midjourney și Stable Diffusion permit amatorilor să creeze imagini false convingătoare fără a fi nevoie să stăpânească programe de editare precum Photoshop.

Dar dacă inteligența artificială generativă facilitează crearea de conținut fals, problema răspândirii și viralității lor – cele mai periculoase componente ale dezinformarii – revine platformelor, amintesc în mod regulat experții.

„Utilizatorii folosesc aceste instrumente pentru a genera conținuturi mai eficient decât înainte (…), dar acestea se răspândesc în continuare prin intermediul rețelelor sociale”, a subliniat Sam Altman, șeful OpenAI (DALL-E, ChatGPT), în cadrul unei audieri în Congres la jumătatea lunii mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Sa inteleg ca imaginile cu atacurile din Rusia sunt false?!?

  2. Dacă deschizi Cutia Pandorei rele ce se revarsă nu se duc numai la cei pe care-i dușmănești ci vin în aceeași măsură si peste tine.

  3. QAnon sunt o ,,miscare” constipationista a CIA care-i controleaza astfel pe tembelii care se cred ,,liberi si rebeli”. La fel ca si in cazul tembelilor cu pamantul plat, pe langa faptul ca narativa este controlata la sange, avem momente hilare derivate din prostia crasa a celor care cred ca sunt deschisi la minte.

  4. In cele cateva minute de „stupor” bursier, cativa au castigat…. „dăcât” > 500 de Miliarde de dolari….”Atât s-a putut!”….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.