Facturi mai mari la gaz din aprilie

Creşterea tarifelor de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică de la 1 aprilie 2023 va genera, pentru consumatorii casnici, o majorare a facturilor de gaze naturale cu aproximativ 4 – 5%, însă pentru energia electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, creşterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat, estimează Asociaţia Energia Inteligentă.

De asemenea, în ceea ce priveşte costurile gazelor naturale pentru clienţii non-casnici, sursa citată previzionează o creştere cu până la 10%, în funcţie de consum.

„Cu cât se vor majora – în medie – facturile persoanelor fizice ? În ceea ce priveşte impactul acestor creşteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: energie electrică – nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, creşterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat; gaze naturale – consumator casnic: o creştere cu circa 4-5% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023; consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 1-2% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023
consumator non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 5-10% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie „, se arată în comunicatul semnat de preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Potrivit organizaţiei, Legea 357/2022, aprobată de Parlament şi promulgată de şeful statului, prevede, că, începând cu 1 aprilie 2023 se vor adăuga în tarif (de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică, n.r.) toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 şi anul 2022 şi care, conform legii, se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023.

„Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă”, precizează sursa citată.

Potrivit asociaţiei de profil, conform OUG 33/2007 cu modificările ulterioare, ANRE are obligaţia să verifice dacă tarifele solicitate de operatori sunt realizate în conformitate cu Metodologiile de stabilire a tarifelor şi să le aprobe dacă aceste tarife respectă Metodologia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Deci, o sa iau in calcul vreo 7-8% la factura de gaz, de fapt, si sigur o marire si la energia electrica.

  2. Am si eu o intrebare, de ce creste pretul daca la nivel mondial cotatia pe bursa a petrolului si gazului se aproprie amandoua de minime istorice?

  3. Felicitari, BRAVOOOO chiar imi era teama sa nu stagneze profitul hotilor si borfasilor, sa mai aiba si securistii niste bani de buzunar pentru Maldive sau Zanzibar

  4. Sa va spun ceva dar e realitate! De peste 2 ani, la curentul electric platesc foarte putin pe acelasi consum, dar la gaze, consum mic si plata dubla chiar daca e compensare la pret de baza dar fara plata cu card energie. Incepe alta transa de zdruncin pe preturi la gaze comandat de guvernul roman pentru furt prin lege facuta de firmele straineze si guvernul+parlimentul voteaza chiar daca legea e scrisa in engleza. Nu e bascalie, e dovada ca nu vor sa faca legi clare si corecte asumate pentru cetatenii romani si pentru tara! Peste cativa ani, ne vom trezi ca facturile sunt tiparite in euro sau dolari si tara e pe moneda nationala leu!

  5. Pai gazul evla pret istoric de jos și nenorociții o trag cu transportul, apoi un sa acopere inflația (care tot ei au creat-o), apoi iar se scumpește la bursa, apoi iar e criza si iar se scumpește, apoi aliniere la preț UE și tot așa. Cum dracu sa nu fugi din tara asta. Un torționar comunist ar trebui sa vina sa ii bage la pușcărie și pe cei din ANRE și parlament și președinte și mafia din energie, apoi naționalizat să rămână fără jucărie. Ce japițe. Asta va alimenta inflația în continuare.

  6. Așa încep iar creșterea facturilor !…cu 2..5 %…lunar!…și în decembrie se va dubla boilor!…stați în case și cojiți banalele…!…

  7. Si cand te gandesti ca pulifricii din parlament au votat pentru privatizarea tuturor regiilor si utilitatilor (Hidroelectrica,Transgaz,Sarea, Apa, tot, tot)

  8. Niste nesimtiti. Pretul palfonat la gaze este de 3,35 lei/mc, iar acum un an si jumtate era 1,36 lei/mc. Un jaf la drumul mare, de peste 2,5 ori mai mare ca in noiembrie 2021!!! Si acum le mai acorda nesimtitilot din industrie ince 5 sau 10%!! De ce, nu aveau destul profit? Nesatulii astia intorc banii cu lopata pe spatele romanilor amarati si statul roman tradator vine si le mai da un bonus. Ar trebui revolutie totala si maturati toi tradatorii de tara care permit astfel de abuzuri pe spatele amaratilor

  9. @silviu spune:
    30 martie 2023 la 18:41

    „Niste nesimtiti. Pretul palfonat la gaze”
    Pai tocmai aici e chestia. Daca pretul la gaz este plafonat maresti pretul la „transport şi distribuţie”.

  10. Sa intelegem,dupa cum s-a laudat Virgil Popescu, la Bruxelles ,consumul de gaze a fost mic ,dar pe viitor va fi cu 15% mai mic prin acord voluntar,Deci maresc cat pot preturile,ca sa nu ne mai permitem sa consumam. Consum mic de catre populatie ,benefii mari din partea producatori
    lor,transportatorilor,distribuitorilor.
    !]pretul la bursa a scazut
    2] costul de productie este la fel,nu sunt investitii majore , si nu are de ce sa creasca
    3] Chiar daca s-a plafonat pretul, toti de pe filera [ producator ,transportator ,distrubuitor],au primit din partea statului bani , diferenta dintre pretul aplicat si cel facturat
    4]Nu cred ca transportatorii au stat in pierdere 1 an de zile ca altfel intrau in faliment,dar acum vor sa scoata parleala si vor mai multi bani. Jecmaneala si prosteala pe fata.
    De ce nu se afiseaza actele cu costul de productie al fiecarei firme , pretul solicitat ,profitul, ca sa-i credem, pentru ca asa sunt doar niste vorbe.
    Nu poti sa ai incredere in oricine ,orice ,ca poate fi excroc,asa ca intodeauna ii ceri niste dovezi,niste acte ,nu te bazezi pe vorbe.
    De ce fac ei asta? Pentru ca se poate,pentru ca le-a mers si le merge in continuare cu poporul roman. Apasa pe ambreiaj cat se poate.Noi nu suntem francezi,noi nu suntem greci,noi nu suntem nemti,noi suportam pana nu se mai poate si ei stiu asta,pe asta se bazeaza.Nesimtirea imperialistilor ,asupritorilor este ca elasticul,se intinde se tot intinde. Asta se intampla acum,dar dupa ce se va da strainilor .pentru gestionare si comercializare, absolut tot ceea ce a mai ramas in tara,atunci sa vedeti prapad,vom fi la mila lor.Asta s-a aprobat deja in SENAT.

  11. Haideți românilor, hai odată, hai trezirea, să facem o revoluție că nu se mai poate cu ăștia ! Hai dracului odată să ne mișcăm ! Cât mai stăm așa pasivi în timp ce ăștia ne distrug ?

  12. Deci va creste iar pretul gazelor, deci vor creste iar preturile, adica o va lua la galop inflatia! Aceasta spirala de cresteri de preturi nu cred sa mai fi fost de la guvernarea taranisto-liberala de la sfarsitul anilor ’90. Practic, incet-incet ne intoarcem acu’ un sfert de veac! Desi nu-l simpatizez, ii dau dreptate dlui Nistorescu, care spunea, intr-un articol de acum cativa ani, ca asta va fi guvernarea tip CDR. Cata dreptate a avut! Din pacate, nu avem alternativa: PSD-ul se complace in aceasta mocirla, iar un partid serios nu am vazut sa apara. Exclus USR-ul, AUR-ul etc. Nu mai zic de functia suprema…

  13. v-ati prins ca baietii destepti vor sa isi schimbe avioanele, vilele, sa cumpere noi insule? Au si ele un termen de garantie, 6-7 luni, eeee!

  14. lasati ma ca poolimea protesteaza in piata pentru limitarea sumei abuzului bla bla bla!!! ca daca se scumpesc toate

  15. In conducerea țării noastre e clar ca am avut si avem numai niste trădători de neam si tara. Au ghiorlanit pământul țării si pădurile lăudându-se cu energia verde si au vândut tot si nu se mai satura. Oare minților lor întunecate de ce nu le este clar ca toate privatizările in tara asta au eșuat,au distrus tot ,ce brenduri am avut,Doamne oare cum i-a lasat sufletul?!!!!Eu i-am blestemat pe ei si neamul lor de nesătuli: sa li-se confiște tot ,sa rămână numai cu ce au pe ei si sa plece “unde duce Mutu iapa”. Vor plăti cand se vor aștepta mai putin pentru răul facut . L-au omorât pe Ceaușescu care a fost înainte de orice un mare patriot.Eu nu sunt de acord cu nici o alta vânzare de active. Nici paduri ,nici sare,nimic . Vreau naționalizarea OMV de urgenta si stoparea oricărei înstrăinări. Sa nu mai avem hoți ,asta vreau. Miniștri care s-au succcedat au lucrat pentru ei si străini. Doamne ajuta-ne sa ne luam înapoi tara !

  16. Amarata tara , amarat popor! De 50 de ani se stie ca Romania are gaze si petrol in Marea Neagra ! Unde sunt ? Cucu ? Le-am vandut , pentru a creia „locuri de munca pentru romani”(hi,hi,hi!) ! Unde sunt cele 9-10 instalatii de foraj marin , construite de Ceausescu in licenta americana ? Le-am vandut!? (probabil!) Am auzit ca unele sunt prin „Golf” Romani , vreti gaze si petrol din Romania ? Mai tango ; guvernantilor de ieri si de astazi nu le pasa …ei muncesc pentru voi(!!!???) , pentru binele si propasirea voastra(!!!!????), dragii de ei! Cum? Cum se vede!

  17. Cum rămâne cu plafonarea prețului până în 2025 la gaze
    și curent electric (?!) Țeapă ?

  18. guvern format din politicieni extrqaordinar de corupti,hoti si tradatori. IESITI ROMANI la rascoala si exterminatii pe toti

  19. Uraaaaaa ! La scoala mai merge cineva?, macar sa invete sa socoteasca !

  20. Cum va place acuma? Slava Ukrainii, nu-i asa?
    Luati de la UE caci ati vrut la UE

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.