Falsurile grosolane din pizzerii, patiserii și fast-food-uri

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară au descoperit că în aproape 40% dintre patiseriile, laboratoare, pizzerii, fast-food-uri și restaurante controlate în perioada 11-22 februarie produsele lactate conțin specialități pe bază de grăsimi hidrogenate. În perioada amintită, s-au efectuat controale în județele Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna și Municipiul București, la 111 unități, după cum urmează: 27 patiserii, 27 laboratoare cofetărie/patiserie, 30 pizzerii, 11 fast–food-uri, 16 restaurante/catering.

Din cele 111 unități verificate în săptămâna 18-22 februarie 2019, un număr de 42 de unități, reprezentând un procent de 38% utilizau în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză proaspătă, telemea de vacă, cașcaval, etc. În această săptămână echipele mixte de control MADR-ANPC-ANSVSA continuă verificările în municipiul București și județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare și Bihor.

În comparație cu săptămâna precedentă, când procentul de neconformități a fost de 45%, în urma celor mai recente verificări, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate până la procentul de 38 %. Neregulile majore persistă, în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte, inclusiv în privința informării corecte a consumatorilor, însă inspectorii MADR depun eforturi susținute pentru combaterea și eradicarea acestor fenomene.

Acțiunile se desfășoară începând cu data de 21 ianuarie 2019, atât în Municipiul București, cât și în toate municipiile reședință de județ și urmăresc, în principal, verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.
Astfel, până la această dată au fost verificate 510 unități comerciale în București și în 30 de județe: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna. De la debutul acțiunilor de control din acest an, pentru neconformitățile constatate de echipele mixte de control s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 1.274.800 lei, din care în perioada 18-22 februarie 2019, suma de 237.400 lei și s-au aplicat sancțiuni cu avertisment în 35 cazuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Si ce relevanta are acest anunt, ca asta stire nu este? Se schimba ceva in calitatea alimentelor pe care le consumam (unele dintre cele mai proaste din Europa)? Organele de control dau amenzi nu pentru ca se utilizeaza ingrediente contrafacute (grasimi hidrogenate), ci pentru ca nu sunt informati consumatorii ca in componenta produselor de patiserie sunt incluse „specialitati” periculoase pentru sanatate. De altfel, nici o lege in vigoare nu-si propune clar si fara echivoc sa ne protejeze, noua, cetatenilor, sanatatea prin interzicerea de a se mai folosi in procesul de preparare a alimentelor produse care periculoase. Amenzile alimenteaza bugetul, iar disparitia lor – deci inlaturarea produselor periculoase din consum – ar afecta „bunastarea” statului. Ca atare …. Jenant!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.