Final! Cum s-a terminat criza ostaticilor din autobuz

Poliţia ucraineană i-a eliberat pe toți pasagerii autobuzului, luaţi ostatici la Luţk, în vestul Ucrainei, de către un bărbat înarmat.

Autorităţile au anunţat iniţial că aproximativ 20 de pasageri au fost reţinuţi timp de mai multe ore în autobuz, în timp ce poliţia şi răpitorul purtau negocieri ”tensionate”.

Însă, după eliberare, s-a dovedit că era vorba despre 13 ostatici.

”În total 13 persoane au fost luate ostatice”, a anunţat ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov.

Atacatorul a eliberat mai întâi o femeie în vârstă, un adolescent şi o tânără, în urma unei convorbiri la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei purtătoare de cuvânt a preşedinţiei, Iulia Mendel.

Ceilalţi ostatici au fost eliberaţi ulterior, în urma unei operaţiuni a Forţelor speciale şi poliţiei, potrivit serviciilor ucrainene de securitate SBU.

Răpitorul s-a predat poliţiei.

”S-a terminat!”, a scris pe Twitter ministrul de Interne Arsen Avakov, care a publicat o imagine cu atacatorul culcat pe jos, încătuşat, alături de membri ai Forţelor speciale.

Răpitorul, un fost deţinut, a tras asupra forţelor de ordine, a deschis focul asupra unei drone care survola autobuzul şi a aruncat în stradă un pachet exploziv şi o grenadă care, din fericire” nu a explodat, potrivit poliţiei ucrainene.

El a dat asigurări că a ascuns ”în alt loc un dispozitiv exploziv care poate fi detonat de la distanţă”, potrivit Parchetului General ucrainean.

Bărbatul a sunat poliţia şi s-a prezentat ca fiind Maxim Plohoi – un pseudonim care poate fi tradus ”Maxim cel rău”.

Atacatorul a refuzat ca ostaticii să primească mâncare sau apă şi nu i-a lăsat la toaletă.

Poliţia ucraineană a difuzat o înregistrare video în care apare un bărbat înarmat cu un pistol mitralieră, care poza în faţa unei camere de luat imagini, posibil atacatorul înainte să ia ostatici.

Mai târziu, atacatorul a fost identificat ca fiind Maxim Krivoş, un cetăţean ucrainean în vârstă de 44 de ani, originar din regiunea rusă Orenburg, condamnat în două rânduri cu privire la ”banditism”, ”fraude” şi sechestrare şi care a ispăşit zece ani de închisoare în Ucraina.

Poliţia naţională ucraineană a dat asigurări că a primit informaţii potrivit cărora bărbatul ”urma un tratament psihiatric”, însă ministrul de Interne Arsen Avakov a dezminţit această informaţie.

Știrea inițială

Un bărbat a luat ostatici aproximativ 20 de persoane aflate într-un autobuz în centrul oraşului Luţk, situat în vestul Ucrainei, a anunţat marţi poliţia locală, citată de Reuters.

Atacatorul a anunţat că are asupra sa explozibili şi arme.

Forţele de ordine desfăşurate în piaţa Teatrului din Luţk au blocat centrul oraşului.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a anunțat pe Facebook că „s-au auzit împușcături, iar autobuzul a fost avariat”.

Televiziunile au prezentat imagini cu străzile goale, păzite de oameni în uniformă militară, mașini de poliție și un transportor blindat.

„Sunt depuse toate eforturile pentru a rezolva situația fără victime. Țin cursul evenimentelor sub control personal ”, a spus Zelenskiy.

Fotografii publicate pe social media arătau un mic autobuz parcat în mijlocul unei străzi goale. Două ferestre ale autobuzului erau sparte, iar alte ferestre au fost acoperite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Exact cum s-a intimplat si in Romania de un 23 August,in Tara Hategului,tot fosti detinuti,tot ostatici!Dar cu Ceausescu nu le-a mers!Criminalii nu au mai apucat la memorii de dizidenti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.