FMI sugerează că marele atu al românilor este sărăcia

Majorarea salariului minim mult peste creșterea productivității muncii ar putea face mai mult rău decât bine în România, arată experții Fondului Monetar Internațional (FMI) într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI, transmite Agerpres.

Politica salariului minim poate furniza protecție muncitorilor cu venituri scăzute. Totuși, cu majorarea semnificativă planificată pentru acest an, ponderea salariului minim în salariul mediu în România va depăși media din regiune, ceea ce ar putea submina competitivitatea externă și ar putea afecta crearea locurilor de muncă, în special pentru angajații cu competențe scăzute și în industriile unde forța de muncă este numeroasă, se arată în raportul FMI.

În context, echipa FMI recomandă ca ritmul majorării salariului minim în viitor să fie moderat și să echilibreze argumentele sociale cu sporirea competitivității, a productivității și a perspectivelor de muncă. Ar fi util să se înființeze un comitet de experți pentru piața forței de muncă și periodic să se reevalueze impactul politicilor din domeniul forței de muncă, inclusiv salariile minime, susțin experții instituției financiare internaționale.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut la 1.250 de lei de la 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.

Potrivit autorităților, de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată vor beneficia circa 1.131.600 salariați, dintre care 39.322 angajați în sectorul bugetar și 1.092.364 în sectorul concurențial.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuală a economiei românești în luna martie a acestui an, la București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.