Gest așteptat făcut de separatiștii proruși

UPDATE Separatiștii proruși din estul Ucrainei au eliberat aproape 650 de persoane capturate în cele cinci luni de conflict, a anunțat luni seară o sursă din guvernul ucrainean. Datele prezentate le contrazic pe cele furnizate anterior de președintele ucrainean.

Sursa citată a precizat pentru AFP că Poroșenko s-a referit la numărul total de persoane capturate de separatiști în conflictul cu armata.

Separatiștii au eliberat 648 de persoane, a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului, adăugând că alte peste 500 urmează a fi eliberate în curând.

Petro Poroșenko a declarat în timpul unei vizite surpriză la Mariupol că separatiștii proruși au eliberat, după intrarea în vigoare a armistițiului încheiat vineri, circa 1.200 de soldați ai armatei ucrainene luați anterior prizonieri.

Eliberarea prizonierilor s-a efectuat în baza acordului preliminar de încetare a focului încheiat vineri la Minsk. Înțelegerea include, printre alte aspecte, și prevederi privind controlul respectării armistițiului și schimbul de prizonieri.

Poroșenko nu a precizat dacă și armata ucraineană a eliberat la rândul ei insurgenți în schimbul celor 1.200 de militari ucraineni, dar liderul autoproclamatei republici Donețk, Alexandr Zaharcenko, a afirmat că autoritățile de la Kiev vor elibera la rândul lor prizonieri în cursul zilei de miercuri.

Înainte de a sosi la Mariupol, pentru a-și încuraja trupele să reziste în fața unui eventual asalt al separatiștilor, șeful statului ucrainean a scris pe Twitter că separatiști au deschis focul asupra posturilor de control ucrainene de la periferia orașului după ce au aflat de vizita lui. „Ei cred că mă sperie. Dar nimeni nu se sperie de ei”, a afirmat Poroșenko.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.