Greșelile și urgențele economice ale României (2)

Cine este Emanuel Babici și de ce merită citit un dialog cu dînsul?

Emanuel Babici (n.1943) este una dintre cele mai strălucite minți pe care le-a avut industria românească. Între 1970 și 1990, a fost șeful Secției mecanice și mai apoi director general la IMGB.  A coordonat asimilarea și producerea echipamentelor mecanice pentru fabricile de ciment de mare capacitate din România (Hoghiz, Deva, Medgidia, Câmpulung), a coordonat producția de echipamente pentru oțelarii, cuptoare electrice de 100 t/sj, convertizoare de otel de 160 t/sj, caje pentru laminoare, prese hidraulice de forjare si toata gama de cilindri din otel aliat pentru laminare la cald si la rece, a coordonat programul de fabricație pentru realizarea presei hidraulice de 120 MN. Știe pe de rost centralele de la Turceni și Rovinari.
Între 1982 și 1989, a condus Centrala Industrială pentru Utilaj Energetic, Metalurgic și Mașini de Ridicat – București, care includea 109.000 angajați în 14 companii. A organizat activitatea de montaj la reactoarele de la Cernavodă și a fost implicat in preluarea licențelor de fabricație de la General Electric SUA si AECL . Între 2007 și 2014, Emanuel Babici a coordonat și realizat în regie proprie, cinci microhidrocentrale cu o putere total instalată de 7,8 MW.

(Cornel Nistorescu)

Criza economică a industriei românești, privită de inginerul Emanuel Babici (2)

Emanuel Babici Rămăsesem la necesitatea și oportunitatea de a rezolva problema energiei. În regim de urgență, trebuie parcurși următorii pași:

1. Punerea in funcțiune a unităților III si IV de la Cernavodă.

2. Găsirea de soluții tehnologice de ultima generație pentru captare CO2 la centralele pe cărbune Rovinari, Turceni. Montarea unor arzătoare pe gaz suplimentare la cazanele pe cărbune pentru diminuarea cantității de cărbune, si ca atare diminuarea emisiilor de CO2. Aceste soluții puteau fi demult aplicate, ba mai mult, anul trecut s-a închis si întreprinderea Vulcan, fostul producător de cazane energetice mari. Acum se închide si IMGB-ul „totul in flux tehnologic gândit”

C. NistorescuDar coordonează cineva producerea de gaze, extragerea și producerea de gaz cu dezvoltarea? Se ocupă cineva de asta? Înțelege că trebuie lucrurile astea legate, coordonate într-un proiect de dezvoltare?

Emanuel Babici Domnule Nistorescu, in prezent, liderii in producția de gaz sunt: OMV si Romgaz în țară. Marii investitori străini pentru zăcămintele din marea Neagra așteaptă reglementari legislative. Păi, primul lucru, ce faci cu gazul metan din Marea Neagră? – asiguri consumul populației, asiguri industria prelucrătoare chimica, arzi in centrale pe gaze, extinzi gazul metan si in centralele pe cărbune, dezvolți capacitați noi pentru procesarea avansata a gazului, si nu in ultimul rând, modernizezi toate centralele de termoficare din zonele urbane prin dotarea cu turbina cu ciclu combinat, de ultima generație.

Un exemplu bun de remarcat este investiția ce se realizează la Iernut cu grupuri energetice de ultima generație. Din păcate la realizarea acestor investiții, industria românească nu mai are potențial ingineresc si specialiștii necesari.

C. Nistorescu –Mai există în economia românească și, mai ales, în industrie ceva ordonat sau totul este produs la întâmplare?

Totul este la întâmplare. Totul este ca să supraviețuiască. Probabil că asta s-a și urmărit. Asta este concurența, asta este economia de piață. Supraviețuiești, bravo, mori, la revedere::::

C. Nistorescu – Nu e o înțelegere cretină a economiei de piață? Mai ales, pentru această parte a industriei grele?

Emanuel Babici – Domnule, m-am gândit ce fac nemții, cum fac nemții… Păi nemții au companii ca Siemens sau Krup, cu mare tradiție. Reprezintă scheletul industriei Germane.

Aceste companii se întâlnesc strategic cu guvernul din Germania. Merkel semnează acorduri de colaborare pe termen lung pentru echipamente complexe cu toate tarile in curs de dezvoltare. Guvernele României nu au semnat un astfel de acord in ultimii 30 de ani. Firesc ar fi ca acum guvernul României sa se implice in analizarea cauzele opririi IMGB-ului si sa se facă un program de relansare, nu de închidere Cu ce să ajute statul român pe Doosan care a luat IMGB-ul? Statul român zice: dă-l Dracului, să se descurce. Nu-i așa. Noi trebuie să facem, indiferent cine este proprietarul unei entități de producție sau de ăsta, să îl ajut să meargă. Cum s-a înțeles foarte bine și s-a făcut foarte bine în fabricația de automobile acordandu-se ajutoare de stat. Si acum se dau ajutoare de stat celor care merg. Ăștia care nu merg, praful să se aleagă de ei!

C.NistorescuCum explici că producția de tehnică, de echipamente militare nu s-a mișcat deloc după ce am intrat în NATO? Cum e  posibil că România nu produce nimic în materie de apărare? Și că toată industria de apărare s-a prăbușit?

Emanuel Babici Vedeți, m-ați chemat aici să mă întrebați de IMGB. Dacă la IMGB se dădea tema la una din fabricile de pe platforma, sa producă transportoare blindate, tancuri, sau chiar rachete, tehnologic puteau fi realizate. Industria românească nu are documentația de ultima generație pentru tehnica militara. Singura soluție este sa ne asociem cu parteneri potențiali si sa integram fabricația pentru cat mai multe componente mecanice care pot fi realizate pe capacitățile existente in tara. Capacități în România ar fi. Credeți dumneavoastră că transportorul ăsta blindat care se face într-o fabrică mecanică „23 August”, fosta fabrică de tancuri da? Numai că fosta fabrică de tancuri care a rămas acuma și există în România făcea în 1989 după proiect romanesc, 450 tancuri pe an, ce erau exportate in Egipt, Irak, Iran. Fabricația propriuzisa se făcea la fosta întreprindere 23 August, montajul facandu-se in actuala Mecanica București. Gradul de integrare a transportoarelor blindate sau a altor produse militare, trebuie sa crească pe capacitați existente in Romania. Uzinele cu potențial au fost autorizate NATO. Din păcate legislația privind obligația ofset nu este in favoarea potențialilor producători din Romania.

Acum, a venit Lockheed Martin și zice: „Facem o societate mixtă si avem nevoie de o hală în care să le montam in care componentele se importa integral.“ În prezent, sunt multe capacitați in Romania cu certificate NATO ce au capabilitatea tehnica sa fabrice componente pentru transportoarele blindate Este revoltător pentru mine ca nu s-a făcut nici un pas in integrarea pe orizontala a fabricației de tehnica militara. Tancurile făcute acum 30 de ani erau cu integrare 100% românească. Erau foarte bune la timpul respectiv. Dacă statul român face eforturi de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, din care cea mai mare parte este consumata pe plăți directe de echipamente de tehnica militară, – se plătesc transportoare, se plătesc tancuri si avioane. Noi nu am mai făcut un tanc. Nici din ăla vechi, nici nou. Nu facem nimic. De ce? Pentru că nu și-au făcut datoria cei care s-au perindat și au condus guvernul și țara.

C. NistorescuAu alergat numai după cai verzi pe pereți.

Emanuel Babici Au și obținut cai verzi pe pereți. Păi spuneți-mi, eu nu vreau să dau nume dar spuneți-mi președinții ăștia care s-au perindat după 2000, este inadmisibil, să nu te implici în CSAT, bă dar țara asta am dat atâția bani, hai să mai deblochez ceva, să mai fac ceva cu oamenii care mai sunt în România. Hai să-i mai ținem cu o industrie. Vă dați seama ce tragedie ar fi ca la un moment dat să cadă industria auto. Ce s-ar întâmpla la noi? Nu mai facem nicio industrie? Când noi aveam industrie auto, tractoare, echipamente tehnologice complexe pentru industria metalurgica, pentru industria materialelor de construcții, industria energetica.

Industria producătoare de echipamente tehnologice complexe care a mai rămas in Romania realizează parți de echipamente si echipamente complete după documentația partenerilor externi, realizând o cifra de afaceri specifica acestei industrii de cca 150 mil eur, IMGB-ul, din raportările anilor precedenți realiza o cifra de afaceri de cca 100 mil eur/an, fata de ce se realiza înainte, 1,5md eur/an. Grupul nostru a exportat în fiecare an, produse pentru echipamente de circa 50 de milioane de euro. Pe lângă noi, mai e Popeci Craiova, și în rest, în domeniul acesta al echipamentelor utilajelor complexe în România a dispărut tot. Toate combinatele, Cluj, Combinatul de la Iași, Iași-ul, IMGB-ul acum. Cum? Hai să zicem că ăștia au fost proști Iași-ul, Cluj-ul, toți. Domnule noi suntem tot așa, neputincioși. Dar Doosan-ul care a luat cea mai mare si performanta fabrică din țară, el de ce închide? Oare închide numai din cauza lui? Sau și din cauza strategiei guvernelor noastre? Hai să ne punem întrebarea asta. A fost cineva să aibă o discuție cu reprezentanții de la Doosan? Ia să vedem care este contractul? Cum s-a urmărit post-privatizarea? Care au fost persoanele autorizate să poarte discuții, să vadă ce au în gând acești oameni care au semnat un contract. Nu au semnat un contract cum au semnat Mechel care a luat metalurgia toată din Ardeal, Câmpia Turzii, Oțelul Roșu, Târgoviște și le-au închis imediat și acum importăm fier-beton. Importăm fier-beton!

C. Nistorescu – …

– Și exportăm fier vechi. Deci așa am ajuns acum.

C. Nistorescu Îl ducem la prelucrat acolo și în aducem înapoi fier beton.

Emanuel Babici Nu, fier-betonul ăsta care intră în beton domnule. Ăsta îl făceam la Târgoviște, îl făceam la Focșani, aveam la Câmpia-Turzii o linie de făcut fier-beton, la Câmpia-Turzii unde se făcea și sârmă.

C. NistorescuNe-a scos din piață. De proști sau cumpărați? Sau de corupți?

Emanuel Babici Ne-a scos din piață. De proști. Aici trebuie să existe niște responsabilități. Există Ministerul Industriei. El are sarcina importantă de a dezvolta echilibrat ramurile industriale

C. NistorescuDe cooperări între ramuri.

Emanuel Babici De cooperări între ramuri. El pentru asta este creat. Ministerul Industriei, Ministerul Apărării, păi ăștia doi trebuiau să se adune până acum de zece ori pe zi să impulsioneze industria. Să vadă cine este în țară cu potențial să facă oferte? Ăsta, ăsta? Hai să vedem, să mergem, nimic nu s-a făcut. Ok. Ministerul Industriei la rândul lui are industria chimică, industria energetică, industria metalurgică, El ca minister are niște direcții profilate și trebuie să aibă legătura cu cei care fac, respectiv Direcția de Metalurgie din Ministerul Industriei trebuie să meargă la Galați să vadă. Domnule Mittal, dumneata ai avut un contract. Ce ai făcut domnule în anii ăștia? Cum ai contractat? Cum te-ai dezvoltat? Ce probleme ai? Poate te ajutăm ca să menținem performanța, să menținem facilitățile zonei, ș.a.m.d.

După aia să meargă să vadă la Doosan. Băi ai luat ăsta. Ne uităm la indicatorii tăi Doosan-ule. Noi ăștia care nu ar trebui să ne implicăm dar avem un contract totuși. V-am dat asta…nu știu ce prevede contractul. Eu mă uitam pe raportările de la Doosan și vedeam așa: export 122 de milioane de euro. Că sunt raportări anuale, transparente, pe statistică. Și la tone 32 de mii de tone. Și împărțeam milioanele de lei la tone. Da? Și vedeam că le vinde cam cu 3 euro pe kilogram. Și nu avea profit niciodată. Deci el îl ținea jos profitul. Profitul îl făcea la Doosan. De ce? Că pleca piesa de aici finisată complet: paletă de turbină, carcasă de turbină, pe un șantier în Brazilia sau în China, se montau și acolo venea Doosan și făcea factura pentru turbină care era 15 euro pe kilogram. Și uite așa ăsta din ce în ce s-a dus, s-a închis, n-a mai făcut turbine, a dat-o la preț și s-a externalizat profitul, s-a dus dracu.

C. NistorescuE vorba de o strategie de scoatere din joc a unui potențial economic al României sau de gestiune catastrofală a moștenirii de rămasă de la România lui Ceaușescu?

Emanuel Babici Eu aș califica în ordine. O dată o lipsă totală de pricepere de a conduce economia, și toată lumea s-a debarasat. Au spus: economia să se descurce, ceea ce nu este permis. Deci prima dată a fost slăbiciunea noastră de a guverna. Văzând cei ce ar trebui să vadă că noi avem această slăbiciune au profitat și în momentul de față, e, după părerea mea, bine legată ca în România să ne reducem cât se poate de puternic și să fim dependenți de alții. Nu există nicio mândrie patriotică sau nici nu mai discut de asta.

C. NistorescuDe proiect de dezvoltare economică, de …

Emanuel Babici  România asta a fost ce a fost. A fost pe locul doi în lume la utilaj petrolier. Păi mi-am adus aminte iar de IMGB. Domne, când am ajuns să forăm la 4000m s-au procurat echipamente speciale pentru fabricația prăjinilor de foraj de mare adâncime. Prăjinile erau forjate dintr-un oțel special aveau lungimea de circa 20 de metri, găurite pe toată lungimea și tratate termic. Eu am fost implicat în această problemă ca inginer M-am dus la Roman, unde se făceau prăjinile, am adus niște oameni, am contractat utilajele, până când s-a pus această linie de fabricație în funcțiune și livram cu respectarea normelor internaționale API. API înseamnă American Petroleum Industry. Deci eram autorizați după normele americane. Prăjina se putea întâlni pe o platformă maritimă în Honolulu și se putea cupla cu prăjina lui. Asta înseamnă interschimbabilitate și normă, să lucrezi după normă ca la rulmenți. Rulmenții când spui seria e ăla. Și prima chestie care s-a oprit după ce a venit Kvaerner a fost aia domne. Nu se mai fac prăjina, gata. A zis că nu ne vin comenzi. Preluarea IMGB-ului de care Kvaerner si ulterior Doosan a condus implicit la intrarea in posesia tehnologiiilor de fabricatie a pieselor turnate si forjate pentru turbinele de 330MW – Alstom si 700MW – General Electric.

Dacă ar merge Ministerul Industriei la Doosan: „Băi, ia vino încoace. Ia vino și investește împreună cu mine la Cernavodă. Și tu, Doosan iei rolul IMGB-ului, pe care l-a avut IMGB-ul cu General Electric. Tu, Doosan joci același scenariu și același rol pe care l-a jucat IMGB-ul, care ce a făcut IMGB-ul?

A luat documentația de la General Electric, pentru tot ce a făcut la Unitatea I și II, carcasele de turbina făcute în IMGB, nu le-am adus de la americani. Doosan-ul să le facă pentru Unitatea III și IV el și să facă compensarea cu General Electric. De ce nu se poate face asta? De ce nu se poate? Și atunci știu că am o unitate în România care poate să se implice în a realiza pentru România în condițiile în care s-a implicat și IMGB-ul. Că dotările sunt aceleași. Oamenii care au plecat să aducă din Coreea, că în Coreea sunt patru unități similare cu asta de la Cernavodă. Au făcut și ei ce am făcut și noi. Ei sunt avansați tehnologic, nimeni nu contestă treaba asta. Dar de ce nu pot să îi am, să duc diplomația, să le spui bă, uite ce se întâmplă, v-am dat aici pe mână o avere, eu nu știu dacă nu au mai vândut din ele pe acolo. Dacă Kvaerner a vândut mașinile de danturat toate, acolo erau și niște carusele mari care să prelucreze fundurile, reactoarele astea de 1.000 MW. Deci noi ne-am dotat și pentru colaborarea cu rușii, pe Kvaerner. Dar, mergând în această direcție poate și putea să fie susținut și el și și Vulcanul dacă guvernele care au guvernat România până acum aveau bunul simț să spună: mă, in Turceni sunt 7 blocuri și in Rovinari 4 blocuri făcute în IMGB – in fiecare an modernizăm unul și le aducem la performanță mondială după 50 de ani de funcționare – cu captare de CO2, cu asta, și în fiecare an dădeam de lucru și la Vulcan. Nu cu mii de oameni cu cât era. Era greu, era mecaniul-șef pe energetic, păi noi am desființat tot. Pe Reșița am desființat-o, nici nu se mai aude de Reșița domne. Reșița este în insolvență de nu știu câți ani, a fost pionul dezvoltării energetice în România. Cei mai buni oameni la IMGB au venit de la Reșița. Și turnători și prelucrători, oameni cu tradiție de industriași adevărați. Și pe lângă ei au crescut și specialiști făcuți în școli profesionale. În concluzie, IMGB-ul este o societate in care trebuie să fie implicat satul înainte de a se lua decizia de a se închide. Cum e posibil să apară în presă că se va analiza că imobiliarele vor să pună acolo… Ce să pui imobiliare în locul unei prese de 12.000 de tone care cântărește, presa asta de 12.000 de tone are vreo 3.000 de tone, da? Fundațiile sunt la adâncimi foarte mari. Coloana, coloana are o sută de tone. Coloana aia de la presă. Domne, îți vine așa să înnebunești când auzi. Podurile, sunt poduri de 800 de tone care ridică lingoul să-l bage, să-l forjeze, sunt unicat în lume. Sunt patru-cinci fabrici ca asta și tu îl închizi mă și faci imbiliare acolo. Ești bolnav la cap domne. Bine eu vorbesc și puțin mai afectat așa. Am muncit 23 de ani pe platforma industriala IMGB si nu sunt fericit sa cred ca o astfel de industrie poate fi suprimata.

C. NistorescuDomnule Babici, lucrurile sunt destul de clare. Nu știu cum să mergem mai departe cu discuția noastră!

Emanuel Babici Atunci ne oprim aici. Poate zice cineva ceva, că încremeniți nu putem rămane!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

20 de Comentarii

  1. PE NOI ROMANI (tineri sau in varsta)NE INTERESEAZA STRATEGII NATIONALE SI SECTORIALE , PROGRAME SI MASURI EFICIENTE APLICATE PENTRU A IESI CAT MAI CURAND POSIBIL DIN HAZNAUA IN CARE NE-A ARUNCAT SISTEMUL POLITIC ANARHIC DE DUPA 1989…

  2. In mod evident se urmareste distrugerea economiei nationale si transformarea Romaniei intr-o sursa de resurse de toate felurile, incepand cu resursa umana. Problema nu poate fi solutionata pe portiuni (industrie, agricultura, infrastructuri, etc.). Ea trebuie abordata global, conform unei strategii de dezvoltare bazata pe valorile nationale. Sunt semne ca romanii au inceput sa inteleaga ce se petrece dar s-ar putea sa fie deja cam tarziu.
    Realizand aceasta situatie PNL si acolitii incearca din rasputeri sa grabeasca alegerile locale si generale dupa care, daca reusesc, va urma prapadul.

  3. Are dreptate dl E Babici. Am fost subordonatul si colaborator apropiat al dansului cativa ani, inainte de 90. Incepand cu premierul Roman si continuand cu toti ceilalti, a fost distrusa industria noastra. Aproape in toate ramurile industriei aveam tehnologii moderne si cu specialistii romani, ingineri, maistri si muncitori, puteam face fata concurentei vestice. Japonezii comandau la UZUC Ploiesti schimbatoare de caldura pentru combinete pe care ei le faceau in diferite tari. Americanii luau masini de alezat de la IMU Bacau si mobila de la CPL Arad. Germanii si francezii luau mobila de la CPL Arad si Tg Mures, Englezii luau tricotaje de la Tricoul Rosu Arad, China si URSS si-au dezvoltat industria de foraj numai cu produse de la 1 Mai Ploiest, Vulcan si IUP Targoviste. Brazilienii, indieni, filipinezii, egipteni, … si-au echipat caile ferate cu vagoane de marfa si calatori produse la Arad. Polonezii au cumparat mii de vagoane de marfa de la Vagoane Arad. In 1990 in Moscova se circula cu troleibuze facute la Bucuresti. Turcia, Siria, Egipt, Iran, Irak si alte state in curs de dezvoltare si-au facut industrii de ciment, de rafinare a petrolului, de mecanizare a agriculturii si de aparare cu ajutorul industriei si specialistilor romani. Tot ce s-a facut, inainte de 90 a fost facut cu sudoare si cu sacrificii mari. Am platit generatiile acelor ani si unii dintre conducatorii acelei etape! Ce si pentru cine mai facem ceva care sa poarte marca noastra? Nu credeti ca totusi cineva ar trebui sa raspunda si pentru situatia in care am ajuns? Macar … moral, pentru ca unii din ei inca considera ca au facut mult bine natiunii!!

  4. E un inceput. Sa avem curajul si luciditatea sa facem o analiza realista a cauzelor care au dus la prabusirea
    economica a RO de dupa ’90.
    Si sa ne aducem aminte cum, grupuri de “oameni liberi” decapitau pur si simplu conducerile Intreprinderilor
    de Stat, bune/rele cum erau, sub motivatii ale caror ecouri se aud si azi: “Comunistii”, “Securistii” etc.
    Atunci, s-a dat drumul la robinetul nemultumirilor personale sau de grup, abil alimentate prin “presa libera”…
    Efectele?
    Primii care au vazut ca “unii” nu mai au loc de ei, si ne-au parasit, au fost specialistii, cercetatorii, oamenii din
    conducerile tehnice, cadrele de top etc. Personal, consider ca a fost cea mai grea lovitura aplicata economiei!
    In urma lor au ramas Fabricile si Uzinele si Intreprinderile, care, decapitate brusc si alandala, au in ceput sa
    se transforme, cu adevarat, in “fier vechi”. Si conduse de Toti Oportunistii, catarati rapid pe naivitatea „omului liber”.
    Nimeni nu raspundea de nimic deoarece, noul slogan era, nu-i asa, “Statul e un prost Manager”.
    Poate, tocmai asta s-a dorit. Mai incolo, se stie…
    … Si, pe astfel de drumuri, iata-ne azi, aproape cersetori si “nimeni in lume”!

  5. Domnule Nistorescu,un singur exemplu:Inainte de 1990, in Iran lucrau mai multe tractoare U-650 decat in Romania in CAP-uri!
    Dupa Revolutzul din 1989 ,praful s-a ales!

  6. E tarziu domnilor!E gata!
    Nu mai e resursa umana si nici cadrul politic necesar!Resursele naturale le-au imputinat baietii!
    Cu cine rezolvi astazi!Cu prostovanimea de azi!
    De unde sudori! De unde strungari! De unde lacatusi! De unde turnatori!(nu aia de la sri,secu)!De unde electricieni!De unde maistri!De unde ingineri!De unde chimisti!De unde de toate!
    Meseria si cartea nu se invata pe facebuchi!
    Domniile voastre nu vedeti ce clasa politica si guvernari au fost dupa lovilutie!
    Sex simbolul dupa 90 ,ala cu gatu scurt, degeaba a spus ca industria romana e un morman de fiare vechi!Stia el ce sarcini aveau baietii care s-au cocotat pe nemultumirea poporului!
    Iar acum industria e sublima ,dar lipseste cu desavarsire!
    De unde gasestia acum Babici pentru astea,pentru medicina,pentru chimie,pentru si pentru!
    Cu 40% sau mai mult analfabeti functionali!
    Sau suparat ca prostii pe Palada ,dar adevarul ii doare pe fuduli!
    Azi e doar Hau!Hau!Hauu!

    Ce mai ramane din IMGB sa-l ia statul roman si sa faca muzeul comunismului.poate adauga si Transfagaraseanul, Vidraru si ce-a mai ramas din ce n-au reusti sa darame astia in 39 de ani desi s-au chinuit din greu!
    Astia nu sunt in stare sa treaca strada!

    • Bine zis! Pai daca Romania si celelalte in aceeasi situatie avea programe de modernizare a industriei de dinainte de ’89 si semna acorduri cu tarile in curs de dezvoltare, unde, cu cine si mai ales cate mai semnau omoloagele din Germania, Franta etc? Germania are 12 giganti de nivel mondial (daca tot s-a pomenit de Krup), dovediti ca si colaboratori nazisti si sustinatori ai masinii de razboi hitleriste prin studiile facute chiar la cererea acestor giganti. Guvernele germane nu i-au denigrat niciodata, corporatiile au fost sustinute, au platit si platesc inca prin intermediul unei fundatii de nivel mondial peste 6 miliarde de euro urmasilor celor care au suferit, iar lucrurile merg bine in continuare pentru natiunea lor. La noi, s-a aruncat cu noroi in tot ceea ce a insemnat inteligenta si inventica romaneasca, totul a fost declarat perimat in asa fel incat corporatiile de tipul celor de mai sus sa detina momnopolul si sa foloseasca in principal doar forta de munca ieftina si prost platita. Care stare de fapt a avut si are inca rezultanta, migratia masiva spre vest.

    • Așa e!Prostia nu doare! Mare noroc!
      Acum putem discuta la nesfârșit.Timp avem!

  7. greselile isi au originea in practicile regimului comunist: politizarea – deciziile erau luate de partid si in afara mergea „tovarasul” si cativa din partid, nu specialistii; rasturnarea valorilor -multi luau categoriile profesionale , gradele didactice sau avansarile cu ajutorul unui cartus de tigari, pasare , miel, damigeana sau niste branza, insa nu puteau face lucrari de nivelul categoriei; calitatea slaba a invatamantului- manuale depasite, irosit timpul cu munci agricole sau cu discipline politice, lipsa dotari si acces la informatii noi, generalitati teoretice in loc de documentatie adevarata dupa ce este nou si valoros in practica; investitii care nu se puteau recupera(produse ieftine sau de calitate slaba realizate cu utilaje scumpe).

  8. O fi fost si din ce spuneti dumneavoastra ,pentru ca niciun sistem nu-i perfect!
    Dar, oricum era mai bine pregatita natia decat in prezent,
    Acum avem plin tot dulapul cu nimicuri normale si solemne!
    Inainte de am votat sa traim bine!
    Deci de mai bine de 15 ani votam sa traim bine intr-o Romanie normala unde nimicul e bine facut!
    Si inaite de astia 15 ani a fost unul care a crezut in Dumnezeu si altul care a crezut in perestrioka si glasnost cu fata umana si cred ca dorea sa le converteasca si valori europene , dar nu din astea la care se inchina epigonii astia care se duc pe la Europa!
    Daca natia asta crede ca va da inainte cu clasa asta politica si cu ce se promoveaza acum…

    Vai de tara asta !

  9. Unii ca fac analize :cu ce s-a intamplat in 89 , strategii de iesire din hazna;greseli si urgente in economia romaneasca ,oameni nu-s capabili sa inteleaga ca Romania n-a fost si nu va fi un factor important in lume , Romania a fost o tara bogata ravnita de toti , interese straine au interferat si ca romanii au fost ei insusi cozi de topor care si-au distrus propia tara .Romania in jocul marilor bolnavi care conduc lumea a fost vanduta rusilor la Ialta (americani -rusi -englezi)si ultima data la Malta de Bush -Gorbaciov.
    Romania avea resurse sub pretextul democratiei si libertatii comertului si-au poftit la ospat :sacalii,hienele ,coiotii,varanii si toate lighioanele necrofage .Timp de 30 de ani a smuls fiecare ce-a apucat sau ce-a gasit in cale,aveau de unde lua. Cand n-au mai avut au imprumutat ca sa aiba ce fura gajind pamantul resursele tarii.
    Romanii lasati pe drumuri s-au pribegit pentru o bucata de paine,azi tara-i parasita si jumate din pamantul ce-i hranea e vandut strainilor . Cu mainile goale ,cu romanii invrajbiti vreti sa iesiti din HAZNA ?.
    88% din ce se castiga in tara asta pleaca fara sa intrebe pe nimeni -bancile straine fac legea lor si asta prin grija BNR si a guvernatorului ei !!.Rezerva de aur a tarii e gajata la Londra 65 tone aur ! si nu-i departe ziua in care o sa aiba soarta aurului trimis la Moscova in 1916-1917 .Resursele de gaze din M Neagra le-a vandut Tariceanu inainte sa se termine procesul cu Ucraina. Un nou inceput !,ala nu-i o minune ,nu-i peste noapte ,e sacrificiu,necesita MULTA VOINTA ,MULTA MUNCA si MULTA CARTE,cu cine ?,cand scoala-i taraba ,cand mintile tinere sunt cumparate si pleaca ,iar prostii sendeasa toti singuri pe-o craca . E craca uscata !,iar prostul o taie s-o vanda or s-o puie in vatra .
    Unii mai traiesc cu gandul la ce-a fos sau ce-o mai fi, fara sa mai lege vrerea de ce pot ,daca ar fi.
    Imbatati cu apa rece ,cu povesti ,promisiuni ei voteaza ,timpul trece tara-i plina de minciuni.

  10. Romania va renaste numai cu recunoasterea valorilor umane adevarate.In comunism se muncea dar se si fura, iar conducerea in orice domeniu era pe criterii poltice, cu multi impostori, ca si acum.Ex.tov.PM Dascalescu la un comandament la Brazi, a catadistit sa bata cimpii pentru $800 necesari la cumpararea de teava de otel suedez (cel de la Tirgoviste exploda) pentru CP Midia, ca sa fie folositi la Piroliza pentru copralactana, ce se vindea la export cca $43 mii tona. Este adevarat ca noii alogeni, guvernul paralel al elitelor de conserve cominterniste, au dus la distrugerea economiei, prin stoparea creditarii de BNR (ISARESCU), desfintarea centralelor inds.,CAP, IAS-uri (PM P.Roman),eliminarea partilor sociale (=actiuni de propretari), legi antinationale mai ales de respect a trecutului (ILIESCU), desfintarea Regimului Special de control a avutiei, desfintarea legii cu ilicitul, devalorizarea Leului, mai rau ca in tari de razboi ex.Afganista(ISARESU),economiile romanilor si avutia natiei fiind pierdute, de a ajuns sa se vinda pe 1$ orice business…
    Singurii care au dus-o bine ca si acum sunt Secu, care este preocupata de perpetuare pe system cominternist, parazitar. Insitutiile statului trebuie sa functioneze cu specialisti care sa nu fie schimbati in functie de interese mafiote de partid. Tot ce s-a furat trebuie recuperate urgent si vinovatii condamnati.Scrierea istoriei adevarate este necesara pentru ca sa nu se mai repete ex.crimele minerilor, procesul Ceasca, refuzul unirii cu Basarabia, etc…Asta ca sa se mentina tara, cit de cit spre normalitate.
    O zi buna
    Con
    P.S.Tara a fost unica in lume prin lipsa de datorii, mai mult aveam de primit, dar Lovitura de Stat si-a atins scopul prin distrugerea ei si datoriile facute, fara sa produca nimic, spitale, autostrazi, etc. doar salarii nesimtite si pensii speciale.

  11. la orele de geografie am invatat ca baza economiei o reprezinta industria grea, formata din extractiva, metalurgica, constructii de masini, energetica, din pacate ”eroii” noii ere din Romania n-au conservat patrimoniul, Basescu a evaporat Flota, altii au negociat imprmuturi FMI care a conditionat privatizarea, apoi negocierea aderarii UE a avut aceeasi clauza privatizare si de ce nu cu dedicatie, a scapt ca printr-o minune Portul Constanta pt care Olanda nu ne iarta, daca am vrut sa construim reactoarele am fost avertizati ca nu avem voie, intr-un articol se spunea ca Ungaria construieste cu Rusia, noi insa nu avem voie pt ca unii considera ca trebuie sa depindem energetic de Ungaria pt ca daca in anii ’60 Dej s-a jertfit incepand industrializarea si poate urmatorul, opunandu-se planului Valev, pare ca occidentul ”anticomunist” vrea sa puna in aplicatie planul Valev, iar noi nu putem sa ne opunem, Dragnea voia un fond de investitii…si poprului i s-a spus ca vrea sa fure…asa ca sa astepte ”para malaiata…”

  12. In conditiile actuale la modul in care statul roman jefuieste, haituieste si hartzuieste aproape permanent capitalul romanesc deja devine o aventura stilul Indiana Jones o afacere cinstita, platitoare de taxe la stat si salarii pe bune la angajati, care sa si mearga sa nu se taraie. Si asta NUMAI in ROmania exista asemenea practici. La unguri, polonezi, croati, cehi etc putzin, spre deloc.
    Normalitatea e la ei afara, nu la noi. Statul roman e construita sa spolieze cu spagi, incompetenta cat sa impinga la limita legilor prost facute, orice. In orasele mici de obicei firmele mari nu vin, dar mai potrivite sunt firmele mici dar acestea se zbat sa traiasca si nu se intrezareste sa se schimbe ceva.

  13. cred ca ai invatat o lozinca…sunt firme si romaniesti cum este a fratilor care detin D…cel care detine Iul.., dezvoltatori imobiliari, care au profit, se dezvolta…numai ca esenta nu ai inteles-o o tara nu se dezvolta din vanzari/inchirieri ci din producere de bunuri, iar energia si prelucrarea sunt cele care ofera siguranta si stabilitate, daca ai fi citit, avem o putere energetica mai scazuta decat in ’89…fara ELECTRICITATE nici un telefon mobil nu functioneaza, asa ca placa:”Statul fura, distruge capitalul romanersc” este fara fundament, pt ca nu prea avem productie, nu prea avem fabrici parca era ceva pe la Ghimbav, ceva ingrasaminte, ceva rafinarii, poate una care face pompe de care s-a vorbit la o inundatie…deci pana nu terminam hidrocentralele incepute, reactoare nucleare, CTE pe gaz sau carbune, numai ca oricum nu mai avem forta de munca, oameni tineri care sa se califice in meseria de operator…Ca filozof este minunat sa spui ca statul e rau. Nu ai habar ca microintreprinderile au cel mai mic impozit parca 1%, ca au existat programe de finantare a unor afaceri pana la 40.000 de euro…care au fost blocate de Orban si ai lui…ei nu sunt statul ei sunt doar antiPSD si daca au facut ”aia” ceva bun acum ei trebuie sa distruga, nu conteaza ca afecteaza economia si niste oameni nevinovati, esentialul sa distruga ce s-a facut inainte…

  14. „Greșelile și urgențele economice ale României … ” Nicio greseala, a fost si este … hotie !

  15. Băi tată… mai ușor cu comunismul pe scări! Și egiptenii au construit piramidele morți de foame și cu biciul la spate. Și noi la fel. Departe de a fi de acord cu ceea ce se întâmplă acum… fiindcă și eu am tras cât am putut, și pentru ce? Rădăcinile răului sunt tot în comunism… și atunci am acceptat să ne conducă analfabeți puși pe trai bun, neneacă! Oamenii mai aveau și nevoi, mai vroiau și să trăiască omenește, altfel decât prin repezentanți. Patrioți? De unde, băi tată?… dacă peste tot nu sunt la conducere decât fiii sau rudele celor care ne stăpâneau înainte, cu educația și disprețul respectiv. Să fim serioși! Culegem rezultatele.

  16. Vorbe goale. Trecutul nu demonstreaza nimic valabil pentru prezent. Numai prezentul demonstreaza cine sunt astazi noi romanii. Iar prezentul il vedem si il traim cu totii. Ce a fost este istorie, noi nu suntem cei care au fost, noi suntem cei care suntem azi, adica nimic, suntem niste neputinciosi. Ne alegem lideri ca Dragnea si Dancila. Asa suntem, asa traim. Cand auzim de Catu, om cu doua facultati in SUA la universitati de prestigiu, cu cariera economica de top la cele mai mari banci, ne pute, radem de el si tinem isonul Olgutei Vasilescu, idioata nationala care il ia in bascalie, Olguta Vasilescu-geniul nostru carpatin care nu stie carte deacat cat sa semneze si sa numere banii, dar are scoala PSD si a mahalalelor oltenesti. Ca sa traiasca ea bine este suficient, dar un pentru tara geniul ei este unul al raului, un geniu satanic. Nu vad de ce ne-am plange. In mod democratic, oamenii voteaza dea-n boulea numai PSD. PSD votati, PSD aveti. Ca PSD apara alte interese decat ale Romaniei, este o alta istorie. Dar daca asta vor oamenii, asa sa fie, dar macar sa nu ne tanguim ca prostii pentru optiunile noastre. Avem ce vrea poporul in marea lui majoritate. Cine n-a fost de acord a plecat si vor mai pleca in masa. Sa ramana doar PSD. Sa vedem cine va mai pune atunci paine pe masa banditilor de la PSD. Pentru ca ei nu se pricep decat sa fure.

  17. Cu catzu sau fara catzu la vara 6 lei pentru un euro inseamna optimism.
    Dintre toti romanii plecati la studii in vest s-au intors in tara doar prostii si cei chemati sau trimisi la ordin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.