Grota lui Moș Crăciun, adăpost nuclear

Grota lui Moș Crăciun, adăpost împotriva bombelor. Parcul tematic al lui Moș Crăciun din „orașul său natal” este pregătit să își retragă spiridușii și să revină la funcția sa inițială, aceea de adăpost de urgență împotriva bombelor în caz de atac.

Zeci de mii de oameni vizitează în fiecare an parcul lui Moș Crăciun din orașul Rovaniemi din Laponia pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun și pentru a se fotografia cu el. Coridoarele subterane sunt ocupate de oficiul poștal al Moșului, școala de elfi, magazine de artizanat, pomi de Crăciun și reni.

Scopul său principal, însă, este departe de a fi unul festiv, potrivit Reuters.

Săpat într-un deal de aproximativ 50 de metri, adăpostul este echipat pentru a rezista la bombardamente sau la un atac chimic sau nuclear și ar putea găzdui 3.600 de persoane.

Acesta dispune de paturi de camping, truse de prim ajutor și chiar echipamente pentru a săpa un tunel de ieșire la suprafață în cazul în care construcția se prăbușește. Un puț separat asigură apa, deși oamenii ar trebui să își aducă propria hrană.

În timp ce majoritatea obiectelor cu tema Moș Crăciun ar trebui să fie evacuate în cazul în care adăpostul ar trebui să fie folosit, unele jucării din magazinul de cadouri ar fi păstrate pentru copiii care caută siguranță acolo.

„În cazul unei crize, locuitorii din Rovaniemi vor fi protejați aici”, a declarat șeful securității din Rovaniemi, Tapio Hietakangas, în vârstă de 54 de ani: „iar dacă vin familii și trebuie să stea aici pentru mult timp, acesta este un loc bun dacă ne gândim la confortul copiilor”.

Adăpostul lui Moș Crăciun este doar unul dintre cele aproximativ 50.000 de adăposturi construite după ce țara nordică a cunoscut două războaie cu Uniunea Sovietică.

În mod normal, adăpostind piscine, centre sportive sau garaje pe timp de pace, această vastă rețea a devenit parte din viața de zi cu zi în Finlanda.

Acestea pot fi transformate în câteva ore în locuințe de urgență pentru aproximativ 80% din populația sa de 5,5 milioane de locuitori, în cazul în care o acțiune militară depășește granița de 1.300 km dintre Finlanda și Rusia sau chiar în cazul unui dezastru la o centrală nucleară din Rusia.

Furnizorii privați sunt plătiți de guvern pentru a menține depozite suplimentare de alimente, combustibil și medicamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Văr’miu, Moș Crăciun, după ce a citit știrea asta, a zis că el își bagă piciorul. Că el nu poate să performeze pe înghesuiala asta din apartamentul tip grotă, repartizat lui de firma Coca Cola.
    Și că de-acu’ încolo, poa’ să ducă cadourili la copii următorii moșnegi și babe: Biden, Ursula, Soros, Schwab și Billghetz, da’ el nu răspunde de șocurili posttraumatice.

  2. Finlandezii sunt constienti despre cine sunt,in realitate,vecinii lor rusnaci,care deja demonstreaza iar ca niciodata nu au sa-si schimbe naravul si fumurile imperiale de a se crede fiinte superioare altor popoare pentru simplul fapt ca ei sunt mai multi,chiar daca majoritar, caracterul lor ramane la stadiul de babuini care se bucura cand
    maimutzele lor ucid oameni nevinovati,dar stiu sa fie mincinosi si ipocriti ca,vezi drace,ii ataca NATO si „nazistii”,adica pentru babuinii rusnaci sunt „nazisti” oricare oameni din lumea asta care nu vor sa li se supuna lor si care vor sa traiasca liberi si in afara Cavoului rusesc nazii-bolsevic.Astia uita ca numai in Marea Britanie,Germania si Franta sunt mai multi oameni ca ei si au destule arme ca sa le scoata rusnacilor fumurile imperiale din cap.Si uita ca si finlandezii le-au tras-o urat in 1940 asa cum le-o trag acum ucrainienii.

  3. ATENȚIE! Adăpost nuclear nu există..Mă intreb ca de chiar te izolezi perfect in vre-o zonă și poate supraviețuiești loviturilor,. Insă poți sta acolo fără apă și fără aer, decât contaminate la un moment dat, timp de DECENII, sau secole ?? Norul radioacv cu siguranță va persista ani de zile.. orice de pe pământ va fi radioactiv puternic.. Deci practic dispare viața.. Tu prostu in buncărul tău, ce crezi cât reziști ??

  4. Ha ha ha ! Aia din subsolurile de la Azovstal, nazisti cu pregatire militara totusi, au clacat pina la urma si s-au predat, si timpitii astia cu creieru’ congelat de la frig se gindesc sa reziste in poala lu’ Mos Craciun ursului care vine, poate, din est ?! Succesuri, taica !

  5. Cine a vizitat orașul Rovaniemi din Laponia stie ca nu exista asemenea grota unde sa poata fi folosita ca un adapost atomic.Astea sint povesti si dezinformari pt. necunoscatori.Un adapost facut special pt. un atac chimic, sau atomic, nu poate fi facut in ori ce pivnita .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.