„Guvernul Meu”, „Referendumul Meu”, „Curtea Mea”

presedintele

Klaus Iohannis, preşedintele care refuză, deocamdată, să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, ar vrea o dezbatere care să se încheie cu un referendum. După „Guvernul Meu”, domnul Iohannis îşi doreşte „Referendumul Meu”, la care ideal ar fi să participe numai susţinătorii săi.

Aceştia trebuie să fie de acord că legea fundamentală a Ţării este depăşită şi că unele pasaje trebuie modificate, dacă nu chiar eliminate. De pildă, aliniatul 2 din articolul 16 spune că „nimeni nu este mai presus de lege”? Numai că domnul Iohannis nu este nimeni, ci este ditamai preşedintele României.

O atenţia deosebită trebuie acordată şi aliniatului 2 din articolul 82, conform căruia « candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” ». Normal ar fi să se prevadă că preşedintele României, fiind cineva, poate respecta Constituţia şi legile Ţării numai după o atentă studiere a acestora şi numai dacă acestea îi convin. Totodată, cum poţi să-l obligi pe preşedinte să spună „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”? Dacă el nu are niciun Dumnezeu? Şi exemplele de aliniate din Constituţie care ar trebui modificate ori chiar radiate ar putea continua.

În cadrul „Referendumului meu”, la care vor participa numai cei aleşi, Klaus Iohannis va trebui să solicite şi „Curtea Mea”, care va lua locul Curţii Constituţionale a României. La Curte vor lucra, evident, curteni. Şi cum curteni fără rege nu există, Klaus Iohannis se va autoprocalama rege. Dacă poate, aia e.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Sorin Avram 758 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Spre deosebire de noi, urmasii culturii bizantine, care suntem cam mistici si avem calendarul plin cu sarbatori si sfinti , vorbitorii de germana, in special cei activi in politica, cred mai mult in magie si au calendarul plin cu trucuri pe care “misticii” le inteleg prea tarziu…Orice minune, chiar si “constitutionala”, ar fi posibila daca RO nu ar fi “camp tactic”, teren experimental, pt tot felul de servicii si toate tipurile de tradatori. Cine li se poate opune !? Solidaritatea romanilor de azi este himerica si nu mai poate fi comparata cu spiritul de sacrificiu pe care l-au dovedit romanii de la inceputul sec XX….. “O țară subjugată economic, vandută corporațiilor straine, datornica altor țări nu mai este cu adevarat stăpână pe destinul ei, chiar daca, din punct de vedere politic, are, în aparență, un guvern, o constitutie și o organizare politică independente. Activitatea economică este ceea ce leagă și mai mult o națiune de pământul ei. Toate resursele pe care le oferă mediul geografic, de la izlazuri, pământuri cultivabile, până la resursele minerale, toate acestea aparțin națiunii și trebuie să fie utilizate treptat în funcție de evoluția naturală a națiunii și în măsura în care pot apărea alte resurse pentru generațiile următoare. O viață economică cedată pe nimic străinilor conduce la exploatarea nemiloasă a bogățiilor de care dispune țara și la epuizarea mijloacelor de trai necesare generațiilor viitoare sau, cel puțin, la apariția unor activități străine de natura și de stadiul de dezvoltare organică a națiunii, ceea ce are drept consecinţă distrugerea echilibrului intern și disoluția comunității naționale…” (Dimitrie Gusti, Stiinta natiunii,1937)

  2. Nu cred ca autorul are dreptate. In general, mi se pare un cinism si o nerozie fara margini atitudinea celor care aclama solutia CCR, de a-l conditioneza pe presedinte in respectarea Legii. Incercati sa dati un sens mai larg acestui aspect, nu unul restrans, ca intre inculpat si judecator. Judecand cinic si restrans va privati pe voi insiva de orice fel de personalitate cetateneasca, decadeti in derizoriul personalitatii voastre civice. Presedintele trebuie sa respecte Legea. Da! Dar este imoral sa fie obligat de un complet de judecata. Predesintele reprezinta Statul Roman. Daca el este constrans, maine veti fi voi cei constransi. Conform Constitutiei: Art.80-(2) „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice […]” Buna functionare a CCR, de exemplu, in ideea unor decizii spre solutionarea conflictelor constitutionale, nu spre formularea obligatiilor personale ale celor implicati. Presedintele trebuie sa respecte Legea. Da! Pentru aceasta, conform Constitutiei, era necesar sa reintre in dialog oficial cu Ministrul Justitiei. Asa ar fi fost constitutional. Presedintele trebuie sa respecte Legea. Da! Dar morala, etica, precum si principiile fundamentale de drept se opun solutiei date: Cel care are sarcina suprema de a veghea la respectarea Constitutiei, nu poate fi ingradit in respectarea ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.