Guvernul nu poate fi lăsat singur 

În gestionarea crizei, Guvernul acționează cu ezitări așteptând declanșarea unui maximum al epidemiei. Lipsa echipamentelor minime a făcut loc unor sincope în abordare. Însă chestiunea principală constă în conștientizarea publică  și mobilizarea pe măsură, respectiv a persoanelor care vin în țară din focarele epidemiologice. Faptul că granițele nu au fost închise lasă loc multor speculații întemeiate  privind contaminarea  în formă dovedită. Pe de altă parte, Guvernul și Președintele se văd în avanpostul unor operațiuni, lipsiți de susținerea legislativului care a dezertat. Toate instituțiile fundamentale ale statului într-o asemenea perioadă de criză au obligația să vină cu soluții, să creeeze responsabilitate, susținere și solidaritate publică. Statul român în acest moment se arată fracționat, din motive electorale. Soluțiile majore nu pot fi monopoliste,  nici la președinte, nici la primul-ministru, ci la întregul sistem public, cu preponderență la domeniul medical. In plină perspectivă a unei crize iminente, Guvernul și Președintele, în loc să lucreze minut de minut, aplicat, se ocupă de sfaturi de-acum implementate precum spălatul pe mâini și statul în casă. Nefuncționalitatea la parametri integrali, adevărați, ai statului român, zeci de ani, se vede acum, în stângăcii și în  căutarea unor foloase electorale.

În așteptarea vârfurilor crizei epidemice printre cele mai importante implicări aparțin armatei, prin diviziile sale medicale și logistice, cât și industriei interne care se vede în situația activării. Atât armata României, cât și industria națională au fost îndelung șubrezite, anihilate, ironizate de grupurile infracționale politice care și-au putut desfășura planurile subterane. Pe fondul acestei crize fără precedent în istoria recentă, recentrarea statului român, prin toate segmentele sale, a început. Un inventar al potențialului național încă funcțional și un plan de redresare, practic, se află indirect în derulare. Guvernul și Președintele, dincolo de sfaturi de igienă curentă, ar trebui să se implice în proiecte privind sustenabilitatea internă a cheltuielilor generate de criză, cât și relansarea economiei românești.

Din păcate, politicienii de la vârful statului s-au arătat continuu captivi unui stat axat pe consum  și îndatorat. Acum, în plină criză care a paralizat statul român, nu există încă un plan național de gestionare complexă a situației. Și Guvernul, și Președintele, care și-au dorit atât de mult câștigarea puterii nu dau încă semne că sunt pregătiți să implementeze configurarea unui plan de măsuri în sfera lărgită a unei administrări publice majore. Șomajul tehnic, închiderea unor domenii de activitate, asigurarea funcționării serviciilor de bază nu pot fi lăsate în seama unei inerții, cu atât mai mult cu cât deja sunt evidente greșelile făcute de alte state mult mai dezvoltate economic.

Ezitările Guvernului sunt rezultatul unui Parlament care a lăsat pe umerii Executivului sarcini imposibil de rezolvat doar într-o solidarizare instituțonal/privat totală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1338 Articole
Author

11 Comentarii

  1. „Și Guvernul, și Președintele, care și-au dorit atât de mult câștigarea puterii nu dau încă semne că sunt pregătiți” Pai noi am vrut puterea ca sa ne infruptam din putere, bani, nu sa tragem din greu.
    Ceilalti ar trebui sa-si asume raspunderea ptr deciziile noastre, nu sa-l oblige pe Lider sa se ascunda ca sa nu-i fie asociat numele cu masurile nepopulare, consecintele nefaste. Iar cand apare soarele, Liderul, nu trebuie pus in situatia sa spuna nimicuri la TV, sa de-a indicatii pretioase specialistilor, expertilor (care ar trebui sa stea cu carnetelul in mana si sa noteze nepretuitele indicatii ale Geniului Carpatilor) chiar daca cu totii stim ca Liderul se pricepe cel mai bine SI la toate. Traim vremuri grele. Nu am inchis granitele ptr ca votantii nostrii sa nu se supere pe noi si eventual sa nu ne mai voteze. „Faptul că granițele nu au fost închise lasă loc multor speculații întemeiate privind contaminarea în formă dovedită. ” Pretul poate fi mare ptr Romania. Doar sa nu ne ceara sa le dam bani ptr ca nu avem si ptr cei intorsi si care nu fac nimica (nici nu au contribuit) si ptr firme si ptr salarii si pensii (ptr cei ce muncesc sau au muncit o viata).

  2. Ideile sunt foarte corecte! Nu știu de ce vă miră dezertarea celui mai rudimentar, lipsit de cultură, puturos și șmecher parlament din istoria RO? Vom vedea cu toții în scurt timp că acesta a fost CATASTROFAL.

  3. Presedintele nu este informat ca Ungaria pune in pericol siguranta nationala a Romaniei prin blocarea tuturor camioanelor romanesti la granita ungara,permitand insa trecerea tuturor tirurilor inmatriculate in alte tari? Ce masuri a luat guvernul si presedintele Romaniei in situatia starii de necesitate? De ce nu ordona fortelor armate romane sa intre in Ungaria pentru a elibera camioanele romanesti sechestrate abuziv(blocate la granita ) de autoritatile hortysto -fasciste maghiare.Romania are nevoie urgenta de produsele medicale si alimentare.De ce presedintia nu protesteaza de tratamentul discriminatoriu de tip nazist si fascist al politiei de frontiera maghiare? Nu avem armata pregatita sa intervina pentru a elibera tirurile ? Cat o sa mai dureze umilinta si batjocura maghiarilor care reactioneaza ca autoritatile hortisto -fasciste din al doilea razboi mondial cand e vorba de romani si Romania?

  4. „Guvernul nu poate fi lăsat singur” ?! Pai domne, asta-i absolut evident !! Daca le mai lasati la indemina si o cutie de chibrituri, astia sint in stare, ca Nero, sa dea foc la tara !

  5. „Pe fondul acestei crize fără precedent în istoria recentă, recentrarea statului român, prin toate segmentele sale, a început. Un inventar al potențialului național încă funcțional și un plan de redresare, practic, se află indirect în derulare. Guvernul și Președintele, dincolo de sfaturi de igienă curentă, ar trebui să se implice în proiecte privind sustenabilitatea internă a cheltuielilor generate de criză, cât și relansarea economiei românești”.Sincer nu vad, indirect-prin masurile luate de pana acum ,si nici mai ales direct ,prin Parlament.Parlamentul ramane blocat,implicit din cauza contagiunii iar un pres.de Senat nu stim daca exista datorita „grijii”tov.Ciolacu de a-si da acceptul pt.Serban Nicolae.Marele balast al St.Roman ramane la fel de activ prin neputinta oricarui factor politic sa curete institutiile centrale inclusiv Parlamentul de persoal sufocant,parazitar si de atributii nerespecate, abuzive in exercitare.S-au dat exemple numeroase ,sunt acele institutii parazitare zise centrale sau nationale,intretinute chiar de parlament.La un buget alimentand o intreaga aristocratie parazitara,putreda se adauga pensiile speciale care cumulate cu politica si economia exercitate de cele 7 servicii secrete ele insasi intretinute d eparlament cu bugete uriase,avem miliardele ce fac diferenta intre uriasa discrepanta intre „nobilime” si „paria”.Guvernul lasat „singur”zburda de fericire si libertate.Vom plati polita semnata de neoliberali cu lacrimi si sange.Dar ce polita nu vom plati?daca cei multi vor disparea,cum isi vor justifica Nejustificarea?Echilibrul socio-politic-ec.grav perturbat ,cere redresare pe masura.

  6. Justitia „divina” fiind o iluzie iar cea „umana” de multe ori o inselatorie, nu mai ramine decit o singura solutie … Va sosi si ora rafuielilor, a reglarilor de conturi cu cei vinovati de dezastrul Romaniei. Cel putin, sper.

  7. Un editorial exceptional ! Pe care trebuie sa-l citeasca urgent si cu atentie Guvernul , dar mai ales ” maimutele ” iresponsabile din Parlament ! Tradarea tarii , prin dezertare si coruptie oarba , are leac … atentie mare ! Felicitari , d.le Vieru !

  8. Pai nu s-au p..at ei pe Parlament? N-a vrut Klaus parlamentul lui? Cine-i de vina ca nu i-a iesit pasenta? Cum nu si-au facut alesii datoria?! La investirea guvernului liberalii nici n-au votat toti. Voturile s-au strans de la opozitie. Normal ca acum s-au trezit cu rata-n traista si le macane. Klaus visa numai la calatorii si excursii, iar pedeleii numai la furat. Na-va! Saturati-va!

  9. #Darius – N-ai prea priceput mare lucru din articolul asta. Sau, mai curand, ai priceput ce-ai vrut tu sa pricepi, nu ce a incercat sa comunice autorul. D-nul Vieru merita felicitari, dar nu alea pe care i le adresezi tu. Mai citeste o data textul. Poate ca, pana la urma, te prinzi si tu despre ce e vorba. Daca nu te-ai prins din prima, dar ai decis sa faci ori pe prostul, ori pe nebunul, ambele variante fiind, desigur, irelevante.

  10. MAIMUTA CARE TRECE : Hai sictir ! Nu iau lectii de la prosti ! Si de la aparatorul patrihotilor si coruptilor … mirosi a sulf si smoala de la o posta , manipulatorule jegos !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.