„Consensul de la Snagov“ în varianta de la Bratislava

Imposibilul din România devine realitate în Slovacia

Să ni-i imaginăm pe președintele Klaus Iohannis, pe premier și pe președinții celor două Camere apărând în fața românilor și declarând că vor face front comun pentru menținerea orientării externe a țării și vor încerca să reducă disputele în politica internă.

Pare aproape imposibil. Nu însă și în Slovacia, unde președintele, premierul și președintele Parlamentului și-au luat un asemenea angajament, susținând, în urmă cu o săptămână, când Vestul era speriat de alegerea unui populist la Praga și venirea la guvernare a extremei drepte la Viena, că „Slovacia este o insulă de proeuropenism în Europa Centrală“ și așa va rămâne.

Majorări salariale: dacă nu acum, atunci când?

Pentru a menține „insula de proeuropenism“, premierul Robert Fico a anunțat că va introduce al 13-lea și al 14-lea salariu pentru angajații din sectorul public și privat, va mări salariul minim pe economie, îi va scuti de taxe pe pensionari și va mări primele pentru munca prestată în zilele libere și noaptea. „Când ar trebui să-i lăsăm pe oameni să se bucure de situația bună a economiei, dacă nu în perioadele în care prosperăm?“, a spus premierul Robert Fico.

Măsurile anunțate se iau pe fondul unei creșteri economice de 3,3%, mai mică decât a României, și pe fondul creșterii salariului mediu cu aproape 4% în anul 2017, creștere preconizată și pentru anul următor. „Mâna de lucru slovacă este a șaptea cea mai ieftină din UE. Când comparăm puterea de cumpărare a slovacilor, doar patru țări sunt mai sărace decât noi. Asta, în ciuda faptului că suntem lideri la valoarea adăugată nu numai în UE, ci și în OECD“, a spus ministrul slovac al Muncii, Jan Richter. Ca și în România, mediul de afaceri a protestat faţă de măsuri, arătând că acestea nu au un studiu de impact corespunzător și că riscă să dărâme economia.

Aceste măsuri și declarații vin din partea unui guvern în care apele nu au fost deloc liniștite, care abia a ieșit dintr-o remaniere. Premierul social-democrat Robert Fico coabitează cu naționaliștii din Partidul Național Slovac și cu maghiarii din partidul moderat Puntea.

Declarația comună a celor trei lideri de la Bratislava vine din partea unor politicieni cu viziuni deseori opuse: președintele Parlamentului este liderul Partidului Național Slovac (SNS), iar președintele Andrej Kiska i-a „furat“ scaunul premierului Fico în 2014, pe un scenariu asemănător alegerilor din România. În primul tur, Fico a avut un avantaj de 4%, pentru ca în final să piardă la o diferență de 19% în fața rivalului care a candidat independent.

Anticorupția bate pasul pe loc

Nici guvernanții nu sunt feriți de scandaluri. Protestele faţă de corupție și antiguvernamentale au fost la ordinea zilei începând de anul trecut. Ministrul de Interne, Robert Kalinak, un apropiat al premierului Fico, este implicat într-un scandal de fraudă fiscală începând din 2016. A cumpărat acțiuni la una dintre companiile unui rechin imobiliar ce a fost în scurt timp acuzat de o fraudă de milioane de euro. Opoziția a acuzat organele poliției că nu au investigat cum trebuie acest caz. Ministrul a refuzat să demisioneze, iar partidul l-a susținut. Legile anticorupție sunt bune în Slovacia, însă ele nu sunt aplicate, susțin criticii guvernului, care pun blocajul pe seama șefului poliţiei și a procurorului general. Apoi, în 2017, a urmat un scandal de proporții la Ministerul Educației, unde ministrul numit de SNS a fost acuzat că a alocat fraudulos circa 300 milioane euro din fondurile europene pentru cercetare și dezvoltare. În acest caz, premierul Fico l-a demis pe ministrul susținut de partenerii săi de guvernare.

Slovacia poate, România nu

Slovacia nu este lipsită de lupte politice: introducerea celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu și majorarea salariului minim au fost decise în urma unor dispute în coaliție, în care premierul s-a opus acestui pachet. După cum am văzut, la Bratislava anticorupția ori este selectivă, ori bate pasul pe loc, dar asta nu a împiedicat companii precum Volk­swagen, Peugeot-Citroen, Kia, Jaguar să-și deschidă uzine acolo. Slovacia a știut să treacă pe sub radarul UE privind cotele de imigranți, scăpând de procedura de infringement doar pentru că a acceptat câteva zeci de refugiați, spre deosebire de Cehia, Polonia și Ungaria, care au fost penalizate. În parlamentul slovac și-au făcut loc partide eurosceptice și extremiste (unul dintre ele aflat la guvernare) care adună aproape o treime din deputați. Însă toate acestea nu i-au împiedicat pe liderii politici să-și dea mâna și să transmită Bruxelles-ului că ei sunt „insula de stabilitate“. Slovacia trece printr-un moment al „consensului de la Snagov“ din 1992, în timp timp ce România, cu o luptă anticorupție lăudată la Bruxelles, cu un parlament în totalitate pro-european și ­pro-NATO, cu majorări salariale mult mai pe placul investitorilor decât cele de la Bratislava, nu poate decât să se războiască, să conceapă „proiecte de țară“ efemere și să viseze la iluzoriul statut de „lider regional“, așa cum o făcea și în anii 1990.      l

Probleme cu TVA pentru președinte

Acum, președintele Kiska este acuzat de deputații SNS că a achiziționat terenuri obținute în mod fraudulos în perioada restituirilor din anii 1990. Apoi, chiar în luna octombrie 2017, procurorii slovaci au redeschis dosarul în care o firmă condusă de fratele președintelui este acuzată că a solicitat în mod ilegal o rambursare de TVA de circa 150.000 euro pentru sumele pe care le-a investit în campania electorală prezidențială din 2014. Reacția președintelui Kiska: „Îmi pare rău că am dezamăgit, cer scuze pentru asta. Aș fi putut proceda altfel, dar atunci am avut încredere în contabil“, potrivit publicației de limbă engleză Slovak Spactator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. Declarandu-se insula de proeuropenism ,adica laudandu-se cu stabilitatea sa -in pofida problemelor, Slovacia poate sa ia-in situația bună a economiei si în perioadele în care prosperă, masuri si pentru oameni.Diferenta de Ro este ca, desi Iohannis este un infocat „european”,Slovacia nu are un presedinte HAPSAN,mereu impotriva celor multi si niciodata nu a fost impotriva maririii bugetelor catre servicii,adm.presedintiala, justitiei,armatei,procurorilor-la sefi si la varf, pt.bugetul serviciilor chiar amanand proimulgarea Legii bugetului.Pt.mariri salaraiale si altele a intrebat neincetat de unde resurse?ceea ce este just.Dar luxul orbitor, vila lac 2,excursiile si coloanele, toate chlet. de lux si „voluptuarii”facute de locatarul d ela Cotroceni nu conteaza,de unde resurse ? Gandirea stramta,de agent imobiliar al locatarului sibian de la Cotroceni,nu-i permite sa analizeze toate capitolele de resurse:redeventele mici pe care le-a sprijinit prin lobbyul facut de multinationale ,mentinand jaful gazelor,petrolului, si permitand austriacului prieten-tovaras sa duca miliarde din Ro prin taierea padurilor . Partidele din Slovacia au fost lasate sa-si dea mana,Iohannis se baga peste ele si le ataca masurile, avand grija de companii straine.Cu sorosistii de gat, cu Macovei de gat, cu Helwig de gat, Lazar si Kovesi, cu tot ce face prin CSAT vrea al doilea mandat?A jurat pt.aceste persoane si influente,institutii stat ins tat sau pe valorile enumerate in juramantul de credinta?Ce propasire materiala si spirituala a adus poporului roman?De ce incalca legile, Constit, drepturile si libertatile fundamentale impreuna cu clica sa?

  2. Robert Fico aparține unei lumi foarte departe de România. El face parte din Europa care e unită în suflet și simțire de două mii de ani de Biserica Catolilică. În zona lor lumea gândește la fel se spălată pe dinți și crede în puterea lui Dumnezeu ori a știnței. Noi nu credem în nimic, noi suntem fataliști… . Noi suntem mult deosebiți. Noi suntem șmecheri. Uni dintre noi sunt infantili care vor să progreseze mulți alții nici nu aceptă din ORGOLIUL lor condiția primilor.

    • Cam asa ceva… de aceea profita altii din afara de orgoliile noastre marunte…
      Oare cum va fi la 1 decembrie acest an!? Sau peste un an!? Ce oare vom reusi sa facem: sarbatoare sau comemorare!?

  3. Cu cine sa faci front comun? Cu Dragnea si Tariceanu? Ca doar n-au inebunit de tot romanii iar sasii si mai putin. Atat Dragnea cat si Tariceanu sunt anti-romani dovediti! Punct. Poate unii spun ca Iohannis este anti roman, dat fiind originea lui saseasca. Ii contrazic si spun ca dimpotriva, Iohannis este mai dedicat Romaniei decat fanariotul Tariceanu sau slavonul Dragnea. Cine pricepe, pricepe, cine nu sa se documenteze.

    • Nu ma mai mira ca Romania a ramas asa de in urma. Exista, probabil, multi cu o gindire extrem de marginita ca a ta…

    • Care sasi? cei cati-va care au mai ramas ? Iar locatarul de la Cotroceni este doar un lacheu al bruxelezilor.

    • @pipos: Tara a fost si este condusa in continuare de indivizi hulpavi si corupti ca Dragnea si Tariceanu, astia care iti plac tie si pe care-i apreciezi ls maximum. Atunci de ce nu progreseaza Romania, daca hotia si coruptia aduc progres?

  4. ma miram sa nu fi avut , bre Ileano , o parere foarte experta si in aceasta problema. e ceva la ce nu sa te pricepi? cred ca si la fotbal esti experta!

    • Exact! Johannis este definitia a „cum nu trebuie sa fie un Presedinte de tara”.

    • Corect , dar slovacul a fost ales si n-are nici-o obligatie fata de nimeni sasul nostru , impus si joaca dupa muzica comandata de altii.

    • Unsere praesindent interpreteaza o partitura scrisa de altii… atata tot !
      Si pt a deveni iarasi locatar la Cotroceni in 2019 ar face orice…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.