Incendiul de la sonda de gaz din Satu Mare a fost în sfârşit stins

Intervenția de la Moftinu Mare, județul Satu Mare, unde un incendiu violent a izbucnit în urmă cu 20 de zile, a fost finalizată, sâmbătă, când gazul a fost captat în siguranță. Nu mai există pericol de explozie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare, după 20 de zile de la izbucnirea incendiului la sonda de gaz de la Moftinu Mare, intervenția pentru captarea în siguranță a gazului și închiderea sondei a fost finalizată.

”Această misiune de amploare, desfășurată sub comanda integrată a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a presupus, pe tot parcursul ei, coordonarea a două componente – cea de intervenție în vederea închiderii sondei, pe de o parte și cea de asigurare a protecției personalului și utilajelor care au acționat la fața locului, pe de altă parte”, potrivit ISU Satu Mare.

Flăcările de la sonda de la Moftinu Mare au fost stinse joi, de volumul mare de apă care venea din pământ, după ce la suprafaţă nu a mai ieşit deloc gaz. De asemenea, sâmbătă pompierii au reușit închiderea sondei, finalizând, astfel, intervenția.

Sute de pompieri din opt județe și specialiști din Canada au intervenit pentru stingerea incendiului.

Zilnic, la incendiul de la sonda de gaz au fost prezente echipaje medicale cu două ambulanțe SMURD. De asemenea, pe tot parcursul intervenției, zona a fost asigurată prin rotație, de echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un APIC Duster.

”Un alt aspect important, care a fost urmărit, în această perioadă, a fost cel de informare corectă și oportună a comunității. În acest sens, au fost organizate și desfășurate trei întâlniri, la care au fost invitați cetățenii comunei, cărora le-au fost prezentate imagini și filmări de pe amplasament și li s-au explicat operațiunile care trebuie desfășurate în vederea captării gazului. La aceste întâlniri au participat: prefectul județului Satu Mare, reprezentanții Consiliului Local Moftin, reprezentanții I.G.S.U și reprezentanții firmei canadiene, care au prezentat pe rând măsurile întreprinse și au răspuns tuturor întrebărilor cetățenilor, asigurându-i că nu exista risc de propagare a incendiului la locuințele acestora și, de asemenea, ca s-au făcut măsurători specifice de identificare a posibilelor noxe și a nivelului de zgomot și ca nici acestea nu pun în pericol sănătatea cetățenilor”, a mai transmis ISU Satu Mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Gazul, unde-i gazul? Prin anii 70, nu departe de Moftinu Mare, mai exact la Bors in Bihor s-a forat o sonda de petrol care a intrat in eruptie. Presiunea era mare in strat si nu se putea controla . De frica unui incendiu s-au bagat sub presiune in sonda, vagoane de fasole, de resturi de la fabricile textile si de incaltaminte din zona. Pana la urma s-a oprit eruptia. Petrol nu s-a mai gasit in zona. O fi la unguri?

  2. Pai parca ati spus ca s-a stins singura: „Flăcările de la sonda de la Moftinu Mare au fost stinse joi, de volumul mare de apă care venea din pământ, după ce la suprafaţă nu a mai ieşit deloc gaz.”

  3. A costat mai mult decat rebrenduirea CEC?Aia a fost 50 milioane euro,Gheta stie de afacere….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.