Începe noul an școlar: Ce îi așteaptă pe elevi

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep luni cursurile noului an şcolar 2022-2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ.

Părinţii au acces în unităţile de învăţământ la festivităţile de începere a cursurilor noului an şcolar, a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Anul şcolar 2022 – 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Anul şcolar 2022-2023 este structurat astfel:

* cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

* cursuri – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

* cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz; vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023;

* cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, pănă joi, 6 aprilie 2023; vacanţă – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;

* cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei – şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Programul naţional ‘Şcoala altfel’ şi Programul ‘Săptămâna verde’ se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor ‘Şcoala altfel’ şi ‘Săptămâna verde’ se organizează activităţi de instruire practică.

În situaţia suspendării cursurilor, conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirma la începutul săptămânii că 96% dintre posturile didactice sunt deja ocupate. Potrivit acestuia, 80% dintre posturile de directori şi directori adjuncţi au fost ocupate prin concurs, în prezent fiind în derulare o nouă rundă pentru ocuparea posturilor rămase.

De asemenea, 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti – 36, Vaslui – 40, Constanţa şi Prahova – 18, unde sunt efectuate lucrări majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie.

Totodată, Cîmpeanu a preciza că manualele şcolare sunt în şcoli în proporţie de 98%.

Marţi, într-o videoconferinţă cu prefecţii, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, declara că 3.783 de clădiri şcolare funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu, însă 862 dintre acestea sunt în curs de conformare.

Bode susţinea că din cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional, 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% de unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt.

La deschiderea noului an şcolar se vor afla în teren 8.800 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, a anunţat Bode.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Ce inseamna matematic sau literea acest cuvant „aproape”? Stiam ca numaratoarea e legata de matematica si e ceva fix, nu aproximativ sau aproape! Din asta se vede ca habar nu au ce cauta in ministere ca organizatori eficienti, nu au ce cauta in guvern pentru ca nu au o statistica corecta si clara! Totul pentru ei e aproximativ sau aproape, adica totul e pe rotunjire spre crestere! Exact ca cu covidul in orice exprimare sau statistica: fals in comunicare, fals in acte, fals in functii, false incasari de venituri, fals rezultat la alegeri, fals la voturi, fals la respiratie, fals la decese,…si pot continua! Tot ce a indemnat politica si guvern in Romania dupa 1990 a fost minciuna si fals in orice domeniu de activitate! Nimic nu e clar si concret in afara de cifrele financiare de care politicienii si marii capi au nevoie sa fure de oriunde! Exemplu: 34 miliarde la energie, hotie ca atat le trebuie urgent pentru a finaliza ce au inceput, cazemate, blocuri, vile de vacanta,+! Justitia e perfect functionala in Romania politicienilor!

  2. Sa ne minunam, sa ajutam si sa ne bucuram de aceste miracole si daruri ale lui Dumnezeu, care sunt copiii Romaniei. Asta am facut si toata vara asta pe plaja de la Olimp-Neptun, alaturi de nepotii si copiii mei, dimpreuna cu nenumaratii lor prieteni de joaca, de unde am revenit mai tanar cu 10 ani. Dumnezeule, Doamne, ocroteste si binecuvanteaza copiii Romaniei, uriasa noastra comoara si bogatie. LA MULTI ANI, dragi copii, sanatate si spor la invatatura si la joaca, acum la inceput de nou an scolar.

  3. Raspuns simplu. Ii asteapta din nou: ,,Hai sa ne prefacem ca facem scoala si ca invatam”.
    Bha, voi nu stiti cum se invata pe vremea cand invatatorul sau profesorul te prindea cu lectia neinvatata si iti rupea perciunii, urechile si iti umfla palmele cu rigla. Erau vremuri cand se intra 100% la liceu si 100% in invatamantul superior, doar pe baza de examen, nu de medii puse ca erai fiul lui P.Ulea.
    Din clasa mea de 30 de elevi de liceu, doar unul singur n-a facut studii superioare. Una a ajuns profesoara de matematica in SUA.

  4. ….deocamdată virozele,.pe urmă masca,. pe urmă frigul din clase și incapacitatea de plată ,..și pe urmă școala on-line,. Nu știu de ce nu se incepe direct on-line,..

  5. Marele Urs La tanc ca sa incepi cu propaganda carantinelor ilegale. Cum ai facut 2 ani batuti pe muchie in fiecare zi.

  6. # Ileana Kurpupynskaia Rollpartzon
    Scuze,dar se poate sa uitati ca ne mai dadea si cu capul de tabla sau de pereti ? Vai ! Si TAAAARE bine ne-a mai prins,fiindca am ridicat o Romanie in care meseriile de baza nu erau cele de vanzator,sofer,paznic,influencer sau vlogger,si pe care generatia DEMOCRAZY a CRIMINALULUI Ion Iliescu & Co. a tocat-o marunt ca pe taitei,iar sintagma „bataia e rupta din rai” a fost inlocuita cu sfaturile pretioase ale tutelor psiholog,care si-au dat sesiunile prin paturile profesorilor de la bodegile private universitare.Jarteaua mamii lor de ….

  7. Sa mai facut scoala in Romania asa din inertie pana prin 1992-1993. Caligrafie nu Sport nu Istorie nu Geografie nu Teze nu Scoala NU.

  8. Stiati ca la Toronto pe 9 septembrie se prezinta un film de succes „Sparta” turmat dedein austrieci in Romania folosind copii minori in diferite ipostaze sexuale si alcoolice din Romania? Cica parintii sunt vinovati ca au acceptat, nimeni nu da pe goarna adevarul! Presupun ca au avut semnatura si avizul tuturor in institutiilor juridice si cele care se ocupa cu protectia(exploatare) minorilor din Romania! Asta protectie si aparare institutii de stat platite gras din bugetul statului! Super reforma ideala si incontestabile de succes in Romania!

  9. lipsa invataturii ADEVARATE? deformarea gandirii? devianta sexuala prin educatia #noua? cam asta…TREZITI-VA!

  10. Citez din ministrul invatamantului: „statul roman e dator…”! E dator de ani si ani de zile fata de generatiile de elevi deja pierdute pe criteriile educatie si invatamant! Nenicule, statul roman e obligat sa faca educatie si invatamant la cote inalte cum a fost pana in anii 2.000 si nu cum se practica de 32 ani in Romania! Nu sunteti in stare sa insuflati elevilor dorinta de a invata, dorinta de a performa, nu sunteti demni de incredere pentru elevi! La colegiul militar unde a fist in prim plan premierul, parca erau statui reci din bolovani, nici urma de vitalitate, de speranta, de bucurie! De ce? Pentru ca desi sunt oameni, s-au dezumanizat total de cand isi fac de cap in gloata distrugand tot ce e in Romania!

  11. @ parere…Mda. Se pare că a izbucnit un scandal in legătură cu filmul de prostituția minorilor din romania.. Insă sunt curios de câți patrioți responsabili vor incasa șuturile de rigoare din funcție, sau sunt cu toții buni români..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.