Îndemn pentru Exxon: „Să respecte legislația românească”

Transgaz

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, le recomandă americanilor de la ExxonMobil să respecte legislația românească dacă vor să părăsească operațiunile din Marea Neagră autohtonă. Mai exact, oficialul le cere să nu vândă direct compania care deține licența în perimetrul de ape adânci Neptun Deep, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de guvern pentru transferul licenței. Reacția sa a apărut după ce au apărut zvonuri cum că americanii vor să vândă rușilor de la Lukoil, prezenți deja în Marea Neagră. ”Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență. De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a spus Popescu.

Șeful său de la guvern, Ludovic Orban, nu este însă atât de speriat de ruși. Acesta a spus la Digi24 că Lukoil a cerut câteva informații despre Neptun Deep însă nu negociază participația Exxon. Orban a spus că sunt discuții cu un consorțiu format din Romgaz, OMV și o a treia companie (posibil din Polonia). În prima variantă, Romgaz ar urma să dețină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar OMV 10%.

Gigantul american ExxonMobil vinde participația de 50% pe care o deține în proiectul Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești cu 250 milioane de dolari, conform Reuters. Mișcarea face parte dintr-un program mai amplu de vânzări de active din Europa, Asia și Africa, în valoare totală de 25 miliarde de dolari. Americanii vor să renunțe astfel la proiectele meici, din punctul lor de vedere, și să se axeze pe cele uriașe, din SUA și alte zone ale lumii. În Marea Neagră ei sunt parteneri cu OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, acolo unde există un potențial de important de gaze raportat la consumul și producția din țara noastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Scapam de hotii astia nu fiindca am fi facut noi ceva , ci fiindca rusii facura Turkstream si nu mai e rentabil pt ei findca nu ne mai pot santaja . Duca-se si sa vina cand i-oi chema eu !

  2. Mestere ministru, ciocu mic, ca astia ne bombardeaza daca daca-i deranjam.

  3. Domnule ministru transferul drepturilor dobandite si obligatiilor asumate prin acordurile petroliere se aproba prin ordin al presedintelui ANRM si nu prin HG. Da-l afara pe prostu care ti-a dat informatia si te face de ras. Americanii se retrag ca sa faca loc gazelor care vin din Marea Mediterana (de la Israel) prin gazoductul EastMed line. Daca ti cont si de Turk Stream si Balkan Stream intelegi ca nu mai ai de ce sa exploatezi la Marea Neagra.

  4. radu radu- Posibil ca incertitudinea privind capabilitatile noului Guvern de a impune mult dorita libertate de vanzare directa a gazelor, catre Ungaria sau Austria, sa fi contat in calculele Exxon. O fi Orban gura-bogata, dar, prost, de tot, nu arata…
    Stia ca s-a facut valva uriasa, ca un oficial maghiar ne-a jignit la noi in cort, pe aceeasi tema(Cum ca ce sa faca Romania cu atata gaz ?! Conectarea in Romania nu depaseste 50% in timp ce in Ungaria ea e la 95%…) deci, orice reluare a temei, ii asigura lui Orban un bombardament similar cu cel al Dresdei. Da, deci, pana la urma, cred ca, Exxon a inteles ca e pierdere de timp sa incerci sa faci o manarie atat de nasoala, pentru atat de putini marafeti. Exxon…bye-bye !

  5. Virgil Popescu, cine e???? ce a zis ? l-a intrebat cineva, ceva? e vreun alt lider mondial…..in fapt e un jmecher care
    se ofera sa acopere o operatiune financiara printr-o aprobare HG ca sa nu se poata amesteca DNA

  6. As avea o satisfactie fara margini sa vad ca Lukoil/Gazprom cumpara participatia aia… nu sunt in niciun caz rusofil, dar detest prostia manifestata de multi si proclamata de politicieni, rromanii umbla cu independenta energetica in gura de la piata pana la UE, iar aia din UE ii aplauda in timp ce semneaza contracte de furnizare cu rusii la juma de pret fata de cat plateste Romania. Domnia si prostia se platesc.

  7. Avocatul Piperea: „Orban, Câțu & co au abrogat o lege în favoarea rușilor. Cum e cu rusofobia așa-zisei drepte românești?…..Piperea subliniind faptul că Guvernul Orban, prin abrogarea OUG 114, ar putea ajunge să facă un mare bine rușilor. Piperea spune că unul dintre principalele motive pentru care guvernul liberal a fost învestit la finele anului trecut a fost tocmai îndeplinirea directivei venite de-afară privind mult hulita OUG 114. Iar dacă americanii de la Exxon vor vinde rușilor gazele românești din Marea Neagră, redevența va fi redusă la nivel penibil (cel de dinainte de OUG 114/2018), iar gazul va putea fi exportat fără limită, România urmând să se aleagă cu praful de pe tobă. Deci, indirect, gazele s-ar duce la ruși, cu concursul actualului guvern, constată avocatul Piperea.”

  8. „Să respecte legislația românească”
    „legislația românească” care a fost favorabila Romaniei, OUG 114, ati masacrat-o voi, bombe de prostie ce sunteti.
    Nu cumva adevarata cauza pentru care Dragnea infunda puscaria este ca a refuzat sa faca compromisul in domeniul energetic, compromis pe care voi l-ati facut intr-un mod cu totul nesabuit?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.