Îngrijorări privind educaţia în UE

Alertată de scăderea nivelului competenţelor elevilor, presa din Franţa oferă informaţii privind salariile profesorilor şi nivelul de educaţie oferit.

Iată câteva date publicate in 2012 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi de curând Estonia, dar din care România lispeşte) despre numărul de ore de muncă pentru profesorii din statele organizaţiei şi salariile primite la începutul şi la finalul carierei, convertite de Le Monde la cursul mediu dintre euro şi moneda naşională, acolo unde a fost cazul.

În Franţa profesorii de gimnaziu lucrează în medie 640-650 de ore pe an. Salariul unui profesor francez variază între 25.000 de euro pe an la debutul carierei şi aproape 50.000 de euro pe an la final.
În Germania, la un număr de ore aproape identic, salariul merge de la aproape 40.000 de euro pe an până la circa 60.000 de euro pe an.
În Ungaria, la un număr de 600 de ore, salariile evoluează în timp foarte putin, ca de altfel în toate statele estice şi central-europene şi se situează la sub zece mii de euro pe an.

Le Monde republică aceste informaţii in contextul unui studiu realizat în Canada privind lectura în şcoli la finalul primilor patru ani de şcoală. România este ultima dintre cele 22 de state UE luate în calcul, foarte aproape de punctajul obţinut de Belgia. Cu 520 de puncte Franţa stă şi ea rău în acest studiu. Se disting însă Finlanda, Danemarca, Croaţia, Marea Britanie şi Irlanda. Topul este condus de Singapore şi Federaţia Rusă.

Studiul mai relevă că sistemul educaţional finlandez, care dădea până acum cele mai bune rezultate la capitolul matematică şi lectură, este întrecut tot mai clar de Hong Kong, Coreea de Sud şi Singapore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.