Întrebarea ANAT pentru Guvern: „Mai doriţi turism în România?”

ANAT susține că valoarea voucherelor neconsumate din 2019 şi 2020, cumulat, nu depăşeşte 700 de milioane de lei, de aproape patru ori mai puţin faţă de ceea ce a anunţat premierul.

Turismul din România, cel mai afectat sector economic de criza pandemică, a primit o nouă lovitură în momentul în care s-a decis eliminarea voucherelor de vacanţă oferite de către stat bugetarilor.

Deşi guvernanţii au pus eliminarea voucherelor pe baza faptului că în piaţă mai există destul de multe astfel de tichete rămase din 2019 şi 2020, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism spune că o mare parte din valoarea acestora a fost deja consumată.
Valoarea voucherelor neconsumate din 2019 şi 2020, cumulat, nu depăşeşte 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai puţin.

„Statul român a avut în toată această perioadă o disponibilitate de dialog demnă de admiraţie, însă, din păcate, fără finalitate. S-au consumat sute de ore de discuţii cu reprezentanţii industriei de turism şi, în final, guvernanţii au lucrat atât de mult la măsurile de sprijin încât le-au făcut aproape imposibil de accesat. Rămânem cu speranţa că măsura despăgubirii de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri înregistrată pe 2019 şi cea înregistrată pe 2020 vor fi, în sfârşit, o reparaţie pentru anul de bâlbâieli care tomai se încheie. Întrebarea pe care ANAT o adresează Guvernului este: mai doriţi turism în România?”, se arată într-un comunicat transmis de către ANAT.

Reprezentanţii ANAT spun că voucherele de vacanţă ar trebui privite ca o investiţie, nu ca pe o cheltuială de la buget. Pentru fiecare leu investit în vouchere de vacanţă, 0,51 bani se regăsesc în PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creează şi se menţine un loc de muncă.

„Voucherele de vacanţă asigură, în mare parte, supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming, cumulând circa 30% din vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern. În plus, voucherele de vacanţă înseamnă turism fiscalizat, ele putând fi folosite numai în unităţi de cazare clasificate sau în agenţii de turism licenţiate”, spun reprezentanţii ANAT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Păi ce faceți domnilor? Îl contraziceți pe domnul Dragoș Anastasiu? Nu spunea dumnealui, atunci când a fost înlăturat guvernul Dăncilă, că din cauza vaucherelor de vacanță au crescut prețurile și a scăzut numărul de turiști străini?
    Sunt sigur că acum toți străinii vor lua în calcul ofertele extraordinare ale turismului mioritic.

  2. Inainte cum se facea turism fara vouchere?!! Cresti calitatea serviciilor si dotarilor turistice, pregatirea personalului si veti avea turisti. Turismul facut cu japca si pe specula, evaziune cat cuprinde nu o sa va aduca turisti. Romanii cu ceva bani se duc in alte tari vecine caci sunt mai bine si corect serviti.Aceste vouchere se dau in alte tari la tinere familii pana in 35 de ani, cu 2-4 copii, cu salarii mici, familii tinere fara copii cu salarii mici, persoane tinere ori adulte cu dizabilitati,atat din mediul privat cat si public pensionarilor cu pensii mici.

  3. Nu sunteti nici voi multumiti cu imbratisarile clanului guvernamental pnl, usr, plus si completarea? Ce turism bre?, ce vreti sa vada turistii?, Romania mostra distrusa definitiv? Cu ce sa construiasca acest clan politic daca se taie, se distruge, se vinde si se fura in draci?

  4. Era o frenezie la aia din hoteluri, dela patronii cu 7 clase la ingrijitoare, cu M..e PSD si sa scapam de ciuma rosie, ca va meritati soarta -ATI LUAT TEAPA CU ASTIA, HAHAHHA

  5. „Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 (…) va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se menţionează în nota de fundamentare.

  6. Milogilor, faceți turism de calitate pentru turiștii români la prețuri corecte. Lăsați țepele și aerele de șmecheri că de aia nu aveți clienți. Mi-e silă de comportamentul și atitudinea personalului necalificat și obraznic. Mai bine merg dincolo unde sunt tratat decent la prețuri mai mici decât în România. Siktir!

  7. Deci traiati doar din voucherele PSD,neispravitilor!
    Cand veti practica preturi decente, ca in Grecia si Turcia, la servicii turistice ireprosabile, de aceiasi calitate ca la turci, atunci sa aveti pretentii, jeguri de „patroni”

  8. Toate comentarile de mai sus la confirm prin faptul ca acum 2 ani vrand sa vad si eu cum este sa stai de Paste la o pensiune din tara am fost tepuit in tara mea cea ce n-am patit 20 ani prin Europa.

  9. Cretinii astia de la ANAT cred ca tot turismul romanesc sta in vaucerele de vacanta???? Comunisti nenorociti! In Spania si Italia de ce nu se planga nimeni de „vaucere de vacanta”? Cu aceste vaucere de vacanta s-au dublat preturile la camerele de pe litoral, rusine mare pentru Romania!

  10. Măi tov ANAT,turismul se face fara vaucere.Aceasta smecherie in a face rost de bani nemunciti,in sensul ca servicile oferite sunt proaste si scumpe,aduce aminte de turismul comunist.Au trecut 30 ani si la voi in ograda nu s-a schimbat nimic.Nu v-ati pus intrebarea de ce multi dintre romani prefera vacante in Grecia ori Turcia,iar mai nou Bulgaria ? Simplu,pentru ca la voi nu s-a schimbat nimic,doar preturile exorbitante !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.