Isărescu: Asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini

În România este inflaţie, Banca Naţională a României se bate cu ea, dar trebuie să asigure şi stabilitatea financiară, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a „Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022”.

„Privind stabilitatea financiară, ne-am preocupat în continuare de stabilitatea preţurilor. Avem în România o creştere masivă a inflaţiei, dar peste tot în lume s-a întâmplat. Asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm şi facem comparaţii, că nu poţi să te uiţi numai la tine, trebuie să te uiţi şi la ce se întâmplă în lume, din 2019, în condiţiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară. Uitaţi curba României, cea cu albastru. Cu un an înainte eram chiar pe locul I, cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul 8. Datele sunt ceva mai mici. De ce? Că este vorba de indicele european, armonizat, ca să putem să facem comparaţii. De aceea aveţi la România 14,6%, să ne putem compara cu alte ţări. Şi ţări cu care obişnuiam în trecut să concurăm, în sensul ‘Domnule, hai să luăm modelul Poloniei, hai să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei’ şi aşa mai departe, au avut o inflaţie care comparativ ne-a depăşit, mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? Că în România este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară şi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat, că este un alt tip de inflaţie. Este cum se spunea pe vremea mea cost – push inflation, is not exactly demand pull, mainly cost push. Terminologia actuală a evoluat. Se vorbeşte de inflaţie pe partea ofertei”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a afirmat că instituţia nu uită de stabilitatea preţurilor şi că lucrează împreună cu stabilitatea financiară şi cu stabilitatea preţurilor.

În ceea ce priveşte stabilitatea financiară, el a prezentat o comparaţie cu media europeană pe baza câtorva indicatori. În acest context, el a menţionat că o mare problemă după criza din 2008 a fost rata creditelor neperformate.

„Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009 au fost creditele neperformante. Atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România”, a spus Isărescu.

El a declarat că România stă mai bine decât media europeană. De asemenea, avem o acoperire mai bună cu provizioane a creditelor neperformante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

25 de Comentarii

  1. Mda,. Și ce crezi musiu gubernatore vinificat, de ce ai de făcut cu dobânzile in astfel de cazuri ,, cam dese in sistemul capitalist original..

  2. Mă aștept la cât de *** este ca să propună eliberarea pentru cetățenii nervoși de voauchere pentru a procura fiecare ceai de tei. Bineînțeles după ce li se vor înmâna celor în cauză cardurile speciale.

  3. Hai, ca-mi placi, tradator ordinar, @Isarescu! Cine-a falimentat România si-nainte de „inflatie”? pe la-nceputul anilor’90? cine a facut yo-yo cu leul, distrugând activele financiare ale intreprinderilor de stat, impingându-le la faliment, ca sa le deschida calea „lefgilor” lui Nastase Adrian si complicilor, de „rpivatizare” (= jefuire) a Româniai, când respectivele active au fost de rea-credinta subevaluate? cine-a vândut strainilor România, cu bogatiile ei naturale, cu tot ca sa fie devastate, a adus-o la saracie lucie, când în 1989 era si tara industrial agrara, dezvoltata, si n-avea nici datorii?!!!

  4. erata : sa le deschida calea „legilor” lui Nastase Adrian si complicilor, de „privatizare (= jefuire) a României…

  5. Oare guvernatorul traieste in românia?…De ce ?…păi auzi ce zice gura lui…”…De aceea aveti la România inflația de 14,6 % în comparație cu alte state…”
    Mai trebuie să iasă celălat guvernator al coloniei să ne zică…că suntem un stat eșuat…
    Acum vedem cum sunt tratați românii!…

  6. Ce constatare !! Domnule , cata inteligenta si desteptaciune stocheaza ce zice asta , ca „avem crestere masiva a inflatiei..”, in cateva cuvinte a vomitat inteligenta si desteptaciunea. Domnule Ispravescu Mugurescu , inflatia nu e asa de rea daca nu e insotita si de o stagnare a productiei ( bunuri si servicii laolalta) , la care se aduga si o sabotare din partea maharilor care gestineaza resursele naturale si exact cand are omul nevoie de „aer” ei nu mei extrag aer si vand la specula ceea ce e al tuturor. Da , inflatie cu productie puternica nu-i bai dar cu o productie slaba e bai. Unul destept nu prefactu ca domnia voastra a numit asta stagflatie. Aveti si domnia voastra o menire, sa strangeti bani in banca pentru bogati , sa saraciti mai mult pe cei saraci prin smecheria cosului valutar, prin indemnuri publice manipulatoare spre o directie sau alta incat omul de rand te vede ca o caracatita care arata in 20 de directii cu douazaeci de tentacule. L-ati depasit pe Ceausescu, mai stati pe la locul de invarteala BNR? Duceti-va la Dragasani si mulgeti via sinecura de ‘partid”!

  7. fantastic,cum si-a dat seama Manole?
    abia l-au scos de la frapat si a si gasit o problema sistemica
    ferice de cei care au astfel de bosorogi,ca nu au nevoie sa intre in zona euro

  8. Asta-l intrece pe Iliescu, n-ar fi o problema , dar cred ca-l intrece si pe Matusalem.Cred ca o s-al puna ca pe lenin in mausoleu si de acolo ciripește dobanzi . Se va inventa functia „cititor pe buze de mumie” si se va afisa zilnic noua dobanda, vesnic, in ever for ever.Si ca sa fie cu garnitura il tine si pe Mos Vasilesco , alt dătător de lumina.

  9. Cind se „pesnsioneaza” securistu’ asta; sa ne mai scuteasca de prezenta lui la BNR!

  10. … omul care a distrus România! … omul care a vândut România!

  11. Aflat in modulul de comanda, dl guvernator a fost informat prin radio ca in zona de aterizare, exista niste forme de viata care-si spun romani si care au prostul obicei sa-si mareasca masiv inflatia. Sa vedem daca nu da comanda „abort landing” deoarece conditiile de sustinere a vietii pe noua planeta sunt usor improprii.

  12. asta este autorul distrugerii economice adevarate a tarii dupa 89, a platit bani grei sa dispare de pe YT zicerile lui anti capitaliste pe care cu mandrie le cuvanta in regimul trecut, acum e pus acolo la ordin si are grija sa ne tina in saracie, partea mai nasoala este ca nu se arata cineva capabil sa-i ia locul si sa faca ceva bun

  13. Bă, da’ai tupeu! Tu, împreună cu gașca ta de golani, o pui de crize peste crize, ca apoi sa mi te dai virgin și sa îmi spui ca e inflație?

  14. E scos la interviu prin vizorul camerelor sa poata fi agatat la sondaje ca posibil prezident.

  15. Pe langa ceaiul de tei ce ne mai recomanda guvernatorul iudeomasonilor globalisti satanisti?
    Sa stam cuminti…sa ne platim taxele birul catre corporatiile iudeomasonilor globalisti satanisti pentru ca le trebuie bani pentru „crizele” lor fabricate: sociale economice financiare medicale militare…necesare „resetarii lor diabolice…pentru a intra de buna voie sau de nevoie in lagarul digital mondial antihristic antinational antiuman…

  16. Turnatorul Gumur Isarescu, mai cunoscut pe Numele sau [CLASSIFIED] de Tovarasul Manole ne ameninta cu Munti de Inflatie daca nu Acceptam Sekaturile agreate de WEF ca Stapini Absoluti ai Mujicilor Mioritici.
    Maciucarul Geriatric al BNR, cu ceva studii universitare muncitoresti in secolul trecut, tovarasul Adriean Vasilescu este pregatit sa Loveasca cu Ghioaga Inflatiei oricind daca Lucifer o Cere.

  17. Bine ca de gura sunteti buni, dar aveti tupeul sa va lichidati conturile din banci, aveti tupeu sa faceti greva fiscala si alte actiuni importante sau o continuati sa bombaniti caterinci misto si sa va plangeti ca nu foloseste lubrefiant cand vo trage?

  18. Se grabeste scoaterea lichiditatilor si controlul banilor populatiei, stiu ei bine unde vor sa ajunga.
    Omul asta este de 32 de ani guvernator si sub obladuirea lui s-au produs jafurile din bancile capitalizate lasate de ceausescu pe plus. El, Isarescu nu zicea nimic atunci cand Boncorex, BCR, Agricola, si multe alte banci erau devalizate. El ‘veghea’ la furat. Statea de sase. Inflatia era de 300% si el ‘veghea’. FNI se intampla sub ochii lui si el, cel care trebuia sa iasa in fata ca cel ce guverna banii natiunii nu zicea nimic. Daca exista cineva ce ar trebui ridicat si chestionat este Isarescu. Sta acum si se plange de inflatie…nu stie de unde vine? Nu poate vorbi impotriva stapanilor?

  19. cib Sigur, o sa incep eu, o sa coagulez o multime de prosti in jurul meu promitandu-le ceea ce isi doresc ei cel mai mult, iar apoi o sa candidez si o va amanetez pe toti intr-o noapte. Am fost eu in armata la cercetare/diversiune dar nu sunt atat de prost incat sa-mi pierd timpul, sa incep ceva dupa care se formeaza un trend, care apoi te arunca la lupi.. M-am lamurit destul de bine cum e psihologia umana in aceste cazuri. Nu aveti decat sa va porniti propiul quest, idei aveti gramada in jur.

  20. Cine a tiparit bani fara acoperire pentru a cumpara vaccin inutil si pentru a ajuta cu bani si arme dusmanii de 30 de ani ai tarii ? Cumva unul santajat cu trecutul sau, un „Manole” ?

  21. Dle guvernator, declarația corectă este „statul român și BNR au crescut inflația”, sau credeți că nici măcar unii dintre cetățeni nu știu că inflația este generată exclusiv de către cei care pot emite bani?!

  22. BNR-ul stie ca la inflatie contribuie si birul pe care-l plateste aceasta natie-anual-pentru cele vr’o suta de tone de lingouri din aur pur aruncate, cica, prin hrubele londoneze… Nemtii-si alte tari din UE-de ce si-au luat lingourile de aur de la englezi iar noi nu putem sa aducem macar o roaba de lingouri…?
    Sau alta intrebare:-De ce toate ‘lingourile din aur pur de la rRomanica-bramburica’ sa stea numa’ intr-un singur cos ‘taman la englezi’… care o fi chichirezu’ domnilor de la BNR ?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.