Kelemen Hunor: Nu trecem cu vederea nedreptatea de la Liceul din Târgu Mureș

?Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, critică refuzul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş de a aproba ca Liceul Teologic Romano-Catolic ”II. Rákóczi Ferenc” să devină, temporar, subunitatea Liceului Teoretic ”Bolyai Farkas”, afirmând că nu va trece cu vederea această „nedreptate”.

În discursul privind raportul său politic pentru mandatul de patru ani la conducerea UDMR, Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că, între toate rezultatele, UDMR s-a bucurat cel mai mult de victoria din Târgu Mureş, „unde a fost nevoie de 20 de ani pentru a avea, din nou, un primar maghiar”.

„Singurul lucru mai mare decât bucuria este responsabilitatea, pentru că trebuie să dovedim, până la sfârşitul mandatului, că oraşul este pe mâini bune, că au început îmbunătăţirile şi că există o speranţă reală că Târgu Mureşul îşi va recăpăta gloria de odinioară. Între timp, vedem cum cei care au ruinat oraşul în ultimii 20 de ani ne pun obstacole în cale. Nu voi lăsa să fie trecută cu vederea acea nedreptate pe care a trebuit să o trăim din nou zilele trecute în legătură cu cazul Liceului Catolic de la Târgu Mureş. Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a decis acum să nu aprobe faptul ca Liceul Teologic Romano-Catolic ‘II. Rákóczi Ferenc’ să devină, temporar, subunitatea Liceului Teoretic ‘Bolyai Farkas’. Acesta ar fi primul pas spre funcţionarea ca unitate şcolară separată. Atunci când un funcţionar public, un inspector şcolar general poate refuza în mod arbitrar, fără consecinţe, cerinţa legitimă şi legală a bisericii, a comunităţii locale, a părinţilor şi a autorităţilor locale pentru înfiinţarea unei şcoli, atunci şi noi, alături de mulţi alţii, ne întrebăm, pe bună dreptate, cum stăm cu statul de drept în România şi, totuşi, ce ar trebui să se întâmple pentru ca această cerinţă legitimă să devină realitate”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că sunt unii „care fac tot ce pot” pentru a împiedica munca UDMR, „pentru a sabota programele, gândindu-se că, cu cât le va fi mai rău târgumureşenilor, cu atât le va fi lor mai bine”.

„Dar adevărata întrebare nu este aceasta, ci dacă vom fi capabili să fim eficienţi în ciuda relei-voinţe şi sabotajelor. Păstrarea conducerii la Satu Mare este un bun exemplu în acest sens, deoarece dovedeşte că, prin multă muncă, răbdare şi perseverenţă, putem avea succes şi într-un mediu etnic mixt. Pe lângă succesele noastre, cum ar fi victoriile de la Reghin, Gheorgheni, Baciu sau Ghimeş-Făget, pentru a numi doar câteva, am avut parte şi de eşecuri. În afară de pierderea conducerii din Cristuru Secuiesc, am avut pierderi serioase mai ales în zonele dispersate de la Braşov până în Maramureş. Am examinat cauzele şi am luat măsuri organizatorice acolo unde a fost necesar”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Despre impozitare

Preşedintele reales al UDMR a declarat sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii, că o impozitare diferită pentru sistemul public şi cel privat nu este posibilă, pentru că ar exista discriminare, el afirmând că până când se găsesc soluţii pentru a schimba modul de impozitare, dacă se va insista să se facă acest lucru, trebuie „să mergem cu ceea ce avem”.

„Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public. Ori există o singură modalitate de a impozita veniturile… Eu nici nu înţeleg această abordare, pentru că nu poţi să faci o discriminare şi o diferenţiere între bugetari şi sistemul privat. Eu am fost tot timpul pentru cota unică. Eu cred că din 2005, când a fost introdusă cota unică, această cotă a fost benefică României, economiei româneşti şi pentru cetăţenii României”, a răspuns Kelemen Hunor unei întrebări adresate de jurnalişti.

El a adăugat că „o impozitare progresivă înseamnă să ai capacitatea de a calcula venitul global pentru fiecare persoană şi pentru fiecare familie”.

„În acest moment, România nu este pregătită pentru a calcula venitul global, fiindcă nu există datele necesare şi nu există sistemele necesare pentru a calcula venitul global. Se poate discuta despre viitor, cum vom schimba, dacă vom schimba acest sistem de impozitare, dar impozitul progresiv are sens dacă poţi să-l pui pe venitul global şi, bineînţeles, pe venitul fiecărei familii, şi nu pe persoană. Până atunci eu zic să mergem cu ceea ce avem”, a spus preşedintele UDMR.

Despre comasarea alegerilor

Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, la Timişoara, că formaţiunea sa nu susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Liderul UDMR a subliniat că în chestiune sunt două aspecte care ţin de oportunitatea politică şi de constituţionalitatea şi legalitatea comasării alegerilor.

„Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista”, a explicat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a fost validat, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al UDMR pentru cel de-al patrulea mandat, în cadrul celui de-al XVI-lea Congres al Uniunii, care a avut loc la Timişoara.

Din cei 835 de delegaţi prezenţi şi-au dat votul pentru realegerea lui Kelemen Hunor în funcţia de preşedinte 653 de delegaţi, şapte voturi au fost invalide iar restul nu au votat.

În cadrul programului cu care a câştigat noul mandat, Kelemen Hunor a comentat că mediul nostru social, politic şi economic este în continuă schimbare, iar maghiarii din Transilvania trebuie să găsească o cale în această lume aflată în schimbare şi unde nu este deja o cale, trebuie să construiască ei înşişi una, să aibă succes ca indivizi, comunitate, ca maghiari aici, pe pământul natal.

„Întotdeauna am spus că vrem să prosperăm pe pământul nostru natal ca şi comunitate maghiară, păstrând şi recreând identitatea noastră cu elementele sale, dar nu este suficient. (…) Trebuie să facem această ţară un loc în care merită să trăieşti. Pe lângă cadrul instituţional, de păstrarea identităţii şi a siguranţei din punct de vedere legal, trebuie să îmbunătăţim condiţiile privind calitatea vieţii, a serviciilor publice, trebuie să formăm ţara astfel încât maghiarii să rămână aici, iar acest lucru depinde mai ales de noi. În acest demers este nevoie de toată lumea”, a spus liderul UDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. Ungurii au pierdut 2/3din populatia maghiara din Transilvania incepand din 1990 datorita orbirii cu care au sustinut invatamantul in limba maghiara Dupa terminarea studiilor tinerii maghiari au plecat in Ungaria cum era si firesc,nu puteau ramana in HarCov si sa nu faca nimic,judete moarte dpdv economic!

  2. Pana de cucos, in Ungaria ereau in anul 1918 300 000 de romani, acum 28 000! Iar te vaiti de dureri inchipuite!
    Unde au disparut cei 90%, stii raspunsul la aceasta intrebare?

  3. &,,Papa Francisc, apel în Ungaria: „Infantilism belicos”” , ?

  4. & Național
    ,,Bătaie în toată regula între două eleve din Târgu Jiu. Și-au împărțit pumni și picioare chiar în timpul orei de sport”
    ,,Mortal Kombat între două femei, la Ploieşti. Şi-au împărţit pumni şi picioare. Este uluitor cine le „păzea””

  5. Românii din Transilvania ştiu că lista de revendicări a ungurilor nu se va încheia niciodată. Avem nevoie de politicieni care să reprezinte interesele Românilor.

  6. „România nu este pregătită pentru a calcula venitul global, fiindcă nu există datele necesare şi nu există sistemele necesare pentru a calcula venitul global.”

    Romania nu trebuie sa chetuiasca enorm pentru a astepta ca bogatii sa plateasca. Nicaieri in lume, nici in Rusia, bogatii nu platesc la veniturile realizate. Romania, cu 40.000 de functionari angajati la finante nu reusesc sa colecteze cel mai simplu impozit, cel cu retinere la sursa veniturilor ! E clar de unde trebuie redus personalul inutil, 40.000 de la „finante” (cu tot ce inseamna asta) si 60.000 de la „culte”. In plus, religia n-are ce cauta in invatamantul unui stat laic. Asta nu aduce decat voturi la escroci.

  7. Ce fel de țară e ”europeană” una care interzice educația, școala, in orice limbă, dar mai ales in limba maghiară, in clădire maghiară in oraș maghiar in transilvania, unde maghiarii de nu construiau niște clădiri emblematice istorice și cu aspecte caracteristic maghiare , azi românu nu avea sediu de instituții, de spitale, de școli.. Iar vin niște țapinari in opinci, valahi sălbatici, drept ”inspectori” care interzic o școală.. Mă intreb mai pot fi lăsați in funcție astfel de neciopliți barbari când ai gaură imensăp in buget.??

  8. Apropoo,..Bulibașa pesede ciolacu urmează șă ne mai amețească la o rotativă..Dar gaura din buget e imensă, reformele chiar cu pierderea banilor PNRR nu se iau,.căci costă voturi,.iar plagiatorul gral iși freacă mânile satisfăcut că a mâcâit lung și a scăpat de greu, ce de fapt el trebuia să facă,.. Insă sunt trei la guvernare, e și UDMR.. Deși in mod sigur UDMR se gândește la guvernare, insă de iepurași cuminți ce sunt nu indrăznesc să ceară funcția de premier la o rotativă..Deși astfel ar fi ambii ”granzi” la siguranță, iar UDMR poate face reformele fără rețineri și gânduri căci are electoratul stabil, care chiar doresc aceste reforme,.Ergo, un premier maghiar ar rezolva și capra și varza..ar repune țara pe linia de plutire…Simplu bre.

  9. Școală cu caracter, cu profesori emeriți și rezultate deosebite, mai ales in limba maghiară,. atunci când românu e analfabet funcțional, plagiator, dar mai ales hoț,. Cum crezi că inghit niște inspectori, buni români in opinci și cu țapină.??

  10. E clar că ești complexat de opincă. Fix aia care a fost împlântată pe clădirea Parlamentului tău. Te roade permanent, așa-i?

  11. Nici noi nu ar trebui sa trecem cu vedrea toate gainariile vostre de Editat

  12. Nu măăăă,. Opinci au cei sudiști, care deșertifică.. In ardeal au imitație de cizme de gumă ”all seasons”,.. Iar când mulge vaca, vine cu șiștarul, descalță o cizmă, și bagă doar vârful degetului mare in lapte, de-l face kefir instant,.. pe care cumperi și consumi tu,, drept produs autohton,..

  13. Mai bine și-ar pune la treabă reprezentanții din administrația locală,că pute Tg.Mureșul îngropat în gunoaie ,cu școli cu tot,cu toate că localnicii sunt obligați să plătească salubrizarea-fără deosebire de naționalitate-anticipat,pe un an;tot fără deosebire de naționalitate,suportă ca săptămâni întregi să stea cu gunoiul la porți sau sub ferestrele blocurilor

  14. Cine vă interzice educația în limba maternă?unde ați auzit de elevi care doreau să învețe în limba maghiară și nu li s-a permis?ba mai mult:aud că(încă de pe vremea lui Funeriu) există anume privilegii în această privință,prevăzute în lege-e adevărat?

  15. Atunci hai toti valea in Hungaria vostra de peste Tisa……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.