Kremlinul vrea să scape de ochii presei independente

Foto: eurotopics.net/

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a adoptat miercuri o lege care restrânge accesul mass-media la alegerile prezidenţiale din martie 2024, la care se aşteaptă ca actualul preşedinte rus Vladimir Putin să candideze pentru un nou mandat, relatează EFE.

Conform noii legi, la reuniunile comisiilor electorale vor putea fi acreditaţi doar jurnaliştii care au contracte de muncă cu instituţiile de presă corespunzătoare, ceea ce îi exclude pe liber profesionişti şi pe reporterii independenţi.

Totodată, numai jurnaliştii autorizaţi prin legislaţia în vigoare pot face fotografii şi înregistrări video în secţiile de votare, cu condiţia ca aceasta să nu influenţeze nici votul secret şi nici exprimarea voinţei populare.

În cazul garnizoanelor militare unde sunt instalate urne, mass-media trebuie să-şi coordoneze înregistrările cu comandanţii unităţilor menţionate.

În plus, potrivit documentului, site-urile al căror acces este restricţionat de către autoritatea rusă de reglementare a mass-media (Roskomnadzor) nu pot fi folosite pentru desfăşurarea propagandei electorale, adică toată presa independentă.

Potrivit opozanţilor Kremlinului, aceste măsuri vor limita drastic acoperirea independentă a alegerilor de către mass-media.

Redactorul-şef al publicaţiei „Novaia Gazeta” , Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a estimat că peste 300 de instituţii media au fost închise de autorităţi, majoritatea de la începutul războiului cu Ucraina în urmă cu 20 de luni.

Acum o lună, Putin a asigurat că nu va face publică decizia sa definitivă cu privire la înaintarea candidaturii sale până când Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va anunţa până la sfârşitul anului data exactă a alegerilor prezidenţiale.

Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a declarat săptămâna aceasta că data alegerilor prezidenţiale ar putea fi stabilită la mijlocul lunii decembrie.

Comisia electorală de la Moscova a anunţat deja că zeci de milioane de ruşi vor putea vota electronic la alegerile prezidenţiale, un instrument fraudulos în opinia opoziţiei extraparlamentare.

După controversata reformă constituţională din 2020, Putin ar putea rămâne la Kremlin pentru încă două mandate prezidenţiale de câte şase ani fiecare, până în 2036.

La jumătatea lunii august, justiţia rusă a ordonat arestarea şefului principalului observator independent al alegerilor din ţară, Golos, în încercarea de a împiedica organizaţia să monitorizeze alegerile prezidenţiale din 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

24 de Comentarii

  1. Pardon:Kremlinul vrea sa scape de ochii presei dependente/finantate de SOROS si altii de teapa lui.

  2. Voi vorbiti, dar Ion Cristoiu, dar Alex Jones, Tucker,…(USA), dar Julien Assange . Nu va e Rusine ?
    Noi nu putem accesa nici pe internet alte opinii despre ce se petrece in Lume, iar Digi, etc ne face sa vomitam.

  3. Sorosh a infintat mii de tv prin duferite organizatii globaluste. Scopul lor propaganda antinationala si pentru creerea Imperiului evvreiesc mondial. La ora 13.25 pe tv3cnn se facea propaganda pentru ucidetea tuturor palestinienilor si aducerea altei populatii in locul lor. CNA si SRI dorm in cizme pentru ca sunt sub comanda straina interesului romanilor. Le e frica sa fie oameni. De ce pe toate tv apar numai evvrei care fac propaganda pro razboi si pro crime. Uooopp…

  4. Respect pentru Rusia si presedintele Putin care nu sint slugile drogatilor si pedofililor occidentali

  5. Adică vi se pare ciudat că în Rusia nu va putea intra în biroul electoral orice Gigel care are un site, motivând că este „jurnalist”? Cam cum au făcut membrii și simpatizanții unui partid care se plimbau printre voturile cetățenilor dintr-un sector al capitalei.
    Îi este greu unui jurnalist „independent” să declare că vrea să facă reportaje de la alegeri și să primească autorizare în acest scop?

    Golos este un ONG finanțat de USAID, adică are subordonare față de guvernul SUA – nu poate fi deci numit „independent” – iar anchetarea (nu pot spune eu dacă și arestarea) directorului său poate fi privită ca o acțiune normală, dat fiind faptul că Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile pentru președinția SUA.

  6. Toată presa „independentă” s-au mutat in „democrația” amerlocă și haholă! Bă, nu se poate sa fie asa de nenorocită „democrația” asta ?!

  7. Putin este expirat,nu il schimba din respect pentru varsta lui

  8. Cine sa mai creada in panaramele de alegeri si realegeri ale Macelarului nazist Putina cand nici el nu crede si de aia isi ia masurile de a nu observa nimeni cum se voteaza cand el si gasca lui numara toate voturile dupa aceeasi metoda cu care se aleg toti dictatorii pe viata ca asa sa creada in alegeri corecte macar prostalaii din tarile lor.Metoda nu i s-a potrivit Tartorului rusnac cu marioneta kremlinista pusa in Ucraina unde ucrainienii i-au dat lui Putina cu Maidanul si sluga lui peste ochi si au trecut la alegeri cu adevarat libere si corecte,ceea ce a bagat turbarea in bosorogul nazii-bolsevic si care si-a trimis aiurea sute de mii de rusnaci,in saci de gunoi,direct la Scaraosky.

  9. Reamintesc ca UEul (care nu a declarat razboi Rusiei, deci nu e in razboi cu acesta tara) a taiat accesul la Russia today, sputnik inca din februarie anul trecut. Motivul e ca e post rusesc si ii minte si indoctrineaza pe europeni. Adica in Europa e democratie, cetatenii europeni sunt capabili sa discearna si sa voteze liber, dar aceeasi europeni sunt incapabili de a avea discernamant in ceea ce priveste presa, trebuie sa le spuna statul ce e rau si ce e bun…SUA nu a interzis aceste posturi pentru ca are libertatea presei in Constitutie, cetateanul american mai are capacitatea de a discerne singur ce e rau si ce e bun pentru el si tara lui. Mai exista o bruma de opozitie republicana, in UE singura opozitie e Victor Orban in rest e partid unic sau colhoz sovietic, o unanimitate inspaimantatoare si daunatoare democratiei.

  10. Doamna Sandu daunazi a închis vreo 20 de surse media ce activau în RM.. Cine si cum poate..

  11. Dar în România ori în SUa, când ziariştii care nu scriu cum vor stăpânii, li se taie internetul. Ori cele două ţări nu se află în război cum e Rusia. În Ucraina cum e????? Dar în Isarel, care nu admite nicio o opinie contrară politicii criminale a lui Betanehau.

  12. Deci, alegerile vor fi cu adevărat secrete. Parcă Stalin spunea: „Nu contează cine cu cine votează, ci contează cine numără”. Iar presa independentă – atât de independentă cât mai poate exista acum în Rusia – să nu aibă nici o șansă să știe cum s-a numărat…

  13. Păi mai sunt alegeri la ruși? Nu este micul țar Putin ales pentru veșnicie? Șoșoooo, ce faci fatăăă? Nu ai sărit încă în sprijinul putinelului?

  14. “NOUA ORDINE MONDIALA” by Vladimir Vladimirovich Rassss :))) Putin :))))

  15. „Noi restricții înainte de așa-zisele alegeri prezidențiale”

    Adica mujicii au obligatia sa voteze numai cu Putin, unicul candidat de pe buletinele de vot. In caz de nesupunere iesirea alegatorilor din sala de vot se va face numai pe fereastra. In acest scop, sectiile de votare au fost amplasate la ultimul nivel al cladirilor cu cel putin 10 etaje…

  16. @Marco Silva-premiul inepției,cu steluță.Sisoc grețos cate clase ai?

  17. @ clona se🌈ice de la 19:27
    Las’, clonache, că Bidonul de-abia a trecut de majorat, măRog…😂

  18. Presa platita din banii lui Gyuri, muma padurii, este presa libera ? Mancati gunoi uscat, toata lumea este in razboi, de bat criminalii progresisti cu conservatorii. Tu pe care parte esti ?

  19. Presa platita din banii lui Gyuri, muma padurii, este presa libera ? Mancati gunoi uscat, toata lumea este in razboi, se bat criminalii progresisti cu conservatorii. Tu pe care parte esti ?

  20. NU vor sa existe surprize si sa apara pe net cum varsa sacii in urne cu „vote” for VLADOLF PUTLER!

  21. Rugați-vă să nu vină după Putin unu’ cu adevărat fanatic, din care rușii au destui!.. Hai să comparăm câți civili ucraineni a ucis armata rusă sub Putin în aproape doi ani de război, după atâtea mii de rachete lansate… și câți civili (și copii!) palestinieni au ucis evreii în doar două săptămâni!?… În rest, să ne rugăm să se liniștească odată lumea asta răscolită de „părinții democrației” și de jupânii miliardari ai globalizării!… Cât despre alegeri „democratice”, să-i lăsăm în pace pe ruși – știm f. bine cum merge treaba într-un regim autoritar – care are și rele dar și bune – că nu-i treaba noastră. Hai mai bine să ne gândim sincer la alegerile noastre „democratice” si „libere” (de vreo 20 de ani încoace), unde stăpânul american și-a învățat „locotenenții” să lucreze cu softul, cu tableta, cu serviciile, cu propaganda, cu ambasadele și diaspora, cu sacul de voturi, cu justiția drept pavăză pentru „cei aleși” și ciomag și piedică pentru adversari…Și dacă după toate farsele pe care le-am înghițit (gen Băsescu, Iohanis, Câțu, Ciucă, Ciolacu etc) mai e vreun naiv care să creadă că măcar de aici incolo va câștiga alegerile un Român votat de Români, acela să doarmă fericit – nu are șanse să se mai trezească… Aferim!

  22. Notiunea asta de presa libera ,ma face sa fiu convins ca se numeste asa, pt. ca sint liberi sa scrie in toate ziarele lor, minciunile si povestile de adirmit copii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.