Lacheism și servicii politice cu încălcarea codurilor de conduită UE

Premierul conservator al Croației avea de ce sa se teamă de alegerile parlamentare de pe 5 iulie. La începutul acestui an, fostul premier socialist Zoran Milanovic, revenit în politică, a învins-o la alegerile prezidențiale pe Kolinda Grabar-Kitarovic, președinta blondă a Croației ce îi dădea lecții de anticorupție lui Klaus Iohannis, în 2017, la Cotroceni, profitând de faptul că, la aderarea din 2013, Croația a scăpat de MCV-ul inventat de Monica Macovei.

Uniunea Democrată Croată (HDZ) condusă de premierul Plenkovic, partid membru al PPE, era amenințat și de o mișcare cu tente naționaliste apărută în acest an și condusă de un fost membru HDZ. Mișcarea Patria a și reușit să se claseze pe locul al treilea, la primul scrutin legislativ la care a participat. HDZ era vulnerabilizată și de sprijinul primit din partea partidului minorității sârbe, fără de care nu ar fi putut guverna în ultimii patru ani.

Premierul Plenkovic, un cvasinecunoscut secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din Croația și apoi europarlamentar, a fost parașutat în politica mare pentru a reorienta HDZ de la un discurs cu tente ultraconservatoare către unul pro-european. Plenkovic a devenit președinte al HDZ în 2016 și a și câștigat alegerile din acel an, în fața socialiștilor.

Acum, în plină pandemie, avea nevoie de un sprijin de sus, iar acest ajutor a venit, cu încălcarea flagrantă a codului de conduită al Comisiei Europene. Pentru finalul campaniei electorale, HDZ și Plenkovic au pregătit un clip în care 12 personalități europene din PPE, printre care mai mulți premieri, au lansat sloganul campaniei HDZ : ”Croația sigură”. Prima personalitate din clip a fost nimeni alta decât președinta Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, filmată pe unul dintre coridoarele sediului CE, cu drapelul UE în spate.

”Este fără precedent ca un președinte al executivului UE să se amestece într-o campanie electorală națională. Faptul că von der Leyen este membră a PPE nu schimbă cu nimic datele problemei: odată numită la conducerea CE, ea reprezintă UE în ansambul său, nu o țară sau un partid politic”, scrie Liberation.

Se pare că președinta CE nu a citit articolul 9-3 din codul de conduită a membrilor Comisiei, ultima oară modificat la final de 2018, care stipulează că comisarii ”trebuie să se abțină de la orice declarație publică în numele partidului politic sau al organizației sociale din care fac parte, cu excepția cazului în care ei înșiși candidează și participa la o campanie electorală”, ceea ce ar implica ulterior renunțarea la mandatul european. Firește, membrii Comisiei își pot exprima”opinii personale”, însă asta nu înseamnă implicarea în campanii electorale nationale.

Până în prezent, președinții Comisiei eu reușit să respecte într-o oarecare măsură aceste reguli. Au făcut-o nici când miza politica era legată de viitorul proiectului european – referendumul pentru Tratatul constituțional din 2005 sau Brexitul, în iunie 2016. Primul care a încălcat regula a fost președintele Jean-Claude Juncker, imediat după preluarea funcției, în 2014, când a declarat la televiziunea publică austriacă că ar prefera ca alegerile din Grecia să fie câștigate de niște ”fețe familiare”, adică în niciun caz stânga radicală – Syriza. Aceste două cuvinte, ”fețe familiare”, i-au adus mari bătăi de cap lui Juncker la acea vreme, motiv pentru care președintele CE nu a mai făcut nicio declarație care să fie interpretată ca implicare în politica unui statmembru.

”De ce s-a impus o asemenea regula membrilor Comisiei, care sunt toti membri ai unor partide politice? Pentru că UE nu este o federație, iar comisia nu este un guvern: membrii ei nu sunt desemnați de Parlamentul European, ci de către guvernele naționale, prin unanimitate, iar aceste guverne au orientări politice diferite. Astfel, Ursula von der Leyen este membră PPE, însă membrii PPE nu au majoritatea absolută nici în Parlamentul UE, nici în Comisie, nici in Consiliul European al șefilor de stat și de guvern. Dacă von der Leyen ar face politică militantă, ar risca să piardă susținerea guvernelor care nu sunt de aceeași culoare, pentru că rolul ei este de a fi un moderator între interse naționale și partinice divergente”, scrie Liberation.

Așa ar trebui să funcționeze Comisia Europeană, daca ar fi să respecte codul de conduită și Tratatul UE, care nu stipulează că UE ar fi o federație. În realitate, lucrurile stau cu totul diferit. Von der Leyen a demonstrat limpede acest lucru cu ocazia campaniei din Croația. Mai grav este că echipa sa de comunicare, formată aproape exclusiv din germani, pare să nu fi avut habar de decizia ei de a filma clipul cu pricina. Asta înseamnă, potrivit Liberation, că nu a funcționat sau nu s-a dorit să funcționeze niciun semnal de alarmă dintre cele prevăzute de regulamentele de funcționare a Comisiei.

Și pentru că tot am vorbit despre Croatia, PPE și UE, să ne aducem aminte declarația lui Ludovic Orban la Congresul PPE din noiembrie 2019, desfășurat în capitala croată Zagreb: ”PPE nu avea majoritate în Comisie, socialiștii aveau 10 comisari, iar PPE nouă comisari. Și am decis în România să nu acceptăm această situație nedreaptă, fiindca vrem să oferim PPE majoritate și în Comisie, așa că am schimbat guvernul socialist cu unul PPE, pentru a putea oferi un comisar PPE. Aceasta este contribuția noastră modestă pentru o comisie foarte bună (…)”. Adică PNL a dat jos guvernul PSD din România pentru a aduce ”o contribuție modestă” șefilor lor politici de la Bruxelles, Berlin și de aiurea.

Iar Comisia astfel cadorisită de ”Orban cel bun” de la București s-a simțit obligată să-i dea o mână de ajutor premierul PPE al Croației, cu încălcarea codului de conduită. Este un pas simbolic, trecut total cu vederea, dar care ne ajută să vedem tot mai limpede un lucru – pentru țările din Est, UE este o federație, cu un guvern central la Bruxelles, de unde vine un sprijin ce este ulterior decontat de guvernele naționale prin ”modeste contributii”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. si asta in timp ce romanii dorm cu botnitzele pe fata la 40C…mue va ureaza numa’ „succesuri” romani! daca ilici era pe firu’ rosu’ cu moscova, securimea soros este pe firu’ (editat)! unde va va duceti in vacanta…?? da’ Craciunu’…? Va mai fi…?

  2. Ar fi deosebit de instructiv sa publice media cam ce sume se cheltuie pentru ,functionarea’ structurilor administrative ue.Si mai ales cu ce folos? Ce avantaje avem noi,cetatenii „indrumati” de aceste suprastructuri? Avem un standard de viata mai ridicat?(ma refer la procentul majoritar al populatiei),avem drepturi egale cu toti cetatenii comunitari? Totusi cine stabileste retributiile acestora? Si ce obligatii au in schimb?Cine verifica justetea cheltuielilor?

  3. Sa nu te oblige nimeni (decat prostia) si sa porti botnita in aer liber…
    In Bucuresti, tineretul ### le poarta cu demnitate corecta politic. Asta e examenul lor de maturitate (nu bac) la care pica pe capete.

  4. Pt. a intelege distribuirea bunurilor in lume (bani, norme de civilizatie, etc) e de inteles mai intai cum se produc banii, cine ii distribuie si dupa ce criterii. Atacul lui Trump la FED ar trebui sa fie stirea planetei, dar cati stiu ce e FED?

  5. Desigur că ue nu este o federație, este o structură inventată de nemți ca să conducă europa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.