Soția laureatului Nobel pentru pace: E posibil ca el să nu știe de premiu

 UPDATE Soția laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, a declarat vineri că este posibil ca acesta să nici nu știe de vestea pe care a încercat să i-o transmită printr-o telegramă trimisă într-o închisoare din Belarus, scrie Reuters.

Natallia Pinchuk a declarat pentru Reuters că nu și-a văzut soțul, un important activist pentru drepturile omului, de când a fost arestat anul trecut. El este doar a patra persoană care primește Premiul Nobel pentru Pace în timp ce se află în detenție.

„Este o veste plăcută și foarte neașteptată. Nu a existat absolut nimic care să sugereze că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat ea într-un interviu telefonic. „I-am trimis o telegramă astăzi, cred că nu am fost singura. Poate că îi vor da aceste telegrame și el va primi informațiile și va afla despre asta, așa sper.”

Mass-media de stat din Belarus nu a făcut nicio mențiune despre premiu. Liderul Alexander Lukașenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, a întemnițat sau a trimis în exil toate figurile importante ale opoziției, în cadrul unei represiuni care a urmat alegerilor din 2020, pe care aceștia l-au acuzat că le-a furat.

Bialiatski a ales să rămână în timp ce alții au fugit. „El cunoștea toate riscurile, era foarte conștient. I s-a sugerat că ar trebui să plece. Colegii săi au fost arestați. Iar el a spus că, din principiu, era responsabil pentru ei și că nu putea pleca având în vedere această situație gravă”, a declarat Pinchuk. „Cum putea să plece când ei erau închiși?”.

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost în cele din urmă reținut în iulie anul trecut, în baza a ceea ce opoziția numește acuzații inventate, inclusiv de evaziune fiscală. El se află în închisoare în așteptarea procesului, riscând până la 12 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Pinchuk a declarat că nu știe cum suportă. „Mi-e greu să spun, pentru că nu scrie despre asta în scrisorile sale, cred că nu vrea să mă supere și nu vrea să vorbească despre asta. În orice caz, el spune întotdeauna că este bine. Este greu de spus ce se ascunde în spatele acelui ‘bine'”, a spus ea.

Pinchuk a spus că nu era acasă când a apărut vestea și a pierdut o serie de apeluri telefonice și mesaje până când un prieten a reușit în cele din urmă să dea de ea.

„Apoi am văzut aceste apeluri pierdute și mesaje text, dar soarele se reflecta pe ecran, iar eu nu aveam ochelarii și nu am putut citi nimic. Pe drum am început să răspund la apeluri, dar era foarte greu de auzit din cauza zgomotului din mașină.”

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut eliberarea lui Bialiatski și a altor prizonieri politici.

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Comitetul Nobel din Norvegia, care atribuie Premiul Nobel pentru Pace, a precizat că a primit 343 de candidaturi în acest an, dintre care 251 de persoane şi 92 de organizaţii. Numărul candidaturilor din acest an la Nobelul pentru Pace ocupă locul al treilea în clasamentul din toate timpurile, care a început să fie întocmit în 1901.

Lista este secretă, dar potrivit agenţiei Reuters, printre favoriţi s-au numărat militanta pentru mediu ca Greta Thunberg, Ziarul Kiev Independent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, personalităţi din opoziţie din ţările vecine Ucrainei, precum Svetlana Tihanovskaia din Belarus şi rusul Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Prima distincţie de acest gen a fost acordată în 1901, în comun, fondatorului Crucii Roşii, Henry Dunant, şi conducătorului primei mişcării franceze pentru pace (Société française pour l’arbitrage entre nations), Frederic Passy.

Premiul nu a fost atribuit în anii: 1914-1916, 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955-1956, 1966-1967 şi 1972.

Distincţia a fost acordată de 102 ori, pentru 137 de laureaţi: 91 de bărbaţi, 18 femei şi 25 de organizaţii. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Joseph Rotblat, care avea în momentul acordării 87 de ani (1995).

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2013. În 2012, premiul a fost decernat Uniunii Europene. „Uniunea şi înaintaşii săi contribuie de şase decenii la progresul păcii şi la reconciliere, democraţie şi apărarea drepturilor omului în Europa”, se menţionează în motivaţia Comitetului Nobel. În 2011, au fost trei laureate ale Premiului Nobel pentru Pace: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee şi Tawakkul Karman – cele trei fiind recompensate pentru „eforturile nonviolente în favoarea siguranţei femeilor şi a drepturilor acestora de a participa la procesele de pace”. În 2010, disidentul chinez Liu Xiaobo a fost laureatul premiului „pentru lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China”, potrivit motivaţiei juriului. În 2009, premiul a fost atribuit preşedintelui american Barack Obama, iar în 2008 fostului preşedinte finlandez, Martti Ahtisaari, cel care a redactat planul de reglementare a statutului provinciei Kosovo.

Comisia interguvernamentală a ONU pentru schimbări climatice şi fostul vicepreşedinte american, Albert Arnold (Al) Gore Jr., au fost laureaţi ai acestei categorii Nobel în 2007. Expertul în economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit şi bancherul săracilor (2006), Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi directorul său, Mohamed El Baradei (2005), fostul preşedinte american Jimmy Carter (2002), secretarul general al ONU Kofi Annan (2001), fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov (1990), fostul secretar de stat american George C. Marshall (1953) şi Institutul de Drept Internaţional (1904) sunt alte câteva dintre numele intrate în istorie pentru aportul pe care l-au adus păcii la nivel planetar şi care au fost răsplătite cu această înaltă distincţie.

Premiul Nobel pentru Pace este oferit de Comitetul Nobel Norvegian, format din cinci membri aleşi de parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, cu posibilitate de a fi realeşi. Medalia premiului este realizată din aur masiv şi reprezintă portretul lui Alfred Nobel, fiind concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland.

Iniţiatorul Premiului Nobel pentru pace este magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. La vremea morţii sale, imperiul Nobel era format dintr-o reţea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul din cei mai bogaţi oameni din lume. Necăsătorit şi fără copii, Nobel a întocmit un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute şi banii încasaţi să fie plasaţi într-un depozit bancar. Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an „celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Oare va catiga Volodimir Zelenski competitia pentru cel mai pacific om? Intreaga planeta e in tensiune, exact ca la Eurovision: e totul o chestiune de hazard, nu se poate sti cine castiga…

  2. Premiul Lenin pentru pace (Miru-Mir) era dat mai pe bune decât a ajuns Premiul Nobel pentru pace, și uneori și pentru cel pentru Literatură

  3. Iar au mermelit Premiul Nobel pentru pace care anul asta trebuia decernat lui Vosganian ca o consolare la faptul ca iar l-au sarit cu Premiul Nobel pentru literatura ,pe deplin meritat de Cartarescu ,care s-a premiat singur!
    Frantuzoaica care-si povesteste la 80 de ani experientele sexuale din tinerete,cum sa scapi si tutută si sa nu faci nici copii, iata o tema de profundă umanitatea franceză

  4. Am trait s-o vedem și p-asta ,premiul pentru pace decernat unui nazist!!…
    Pe când Hitler, Stalin, Pol Pot,Mao,…?

  5. După ce Obama a primit Nobel-ul pentru Pace, premiul a fost compromis.?

  6. Comitetul Nobel să nu acorde Premiul pentru pace și unor „catindați” din China, Iran, Coreea de Nord, Siria, Venezuela, Cuba .. ?!
    Domnule Biden, norvegienii ăștia s-au prostit ?

  7. Kissinger, supremacista evreu si norteamerican, care a impulsat razboiul din Viet Nam: 2 milioane de vietnamezi morti, lovitura de stat impotriva lui Allende: mii de torturati si morti, si alte lovituri, a primit premiu Nobel al Pacii. La fel Obama, care a pornit 7 invazii la tari strine. Ved ca la norvegienii nu ii e rusine sa minta in felul asta. Acuma l-au propus pe Zelenski, un alt Kissinger. Dar cea mai mare greseala facuta de norvegienii a fost sa nu-i dea Nobelul Pacii la Boko Haram

  8. Daca merge tot asa, la anu’ are mari sanse Ted Bundy, postum (nu Al Bundy, ala era macar hazos) … Rimaru „al nostru” (tot postum) nu cred ca are sanse, din lipsa de „productivitate” si „rezultate” … in schimb exista o speranta romaneasca in doctorul de la Polizu, cel cu bebelusii pe care se aude ca-i baga in cuptorul cu microunde, ca sa se incalzeasca …

  9. Premiul Nobel pentru Pace este o „cacealma” politica in fiecare an,el se acorda dupa interesele politice americane si israeliene.

  10. Ma mir ca nu i au dat plavanului nesimtit din Romania! Oricum, se imparte la cei doi si niciunul nu e cu premiul intreg, contributia a fost deja impartita pe politic.

  11. Premiul Nobel_esti pentru pace a ajuns echivalentul eurovizionului, anul asta e de minune, impaca si varza bielorusa cu capra ukraineana.

  12. La anul premiul i se va atrbui lui Portocala. Sper sa nu fie invidioasa pe Livia Stanciu sau Lazăr.

  13. Premiul Nobel pentru pace, în actualele timpuri, Însuşi Iisus Hristos să fi fost printre noi, nu avea vreun motiv să-l accepte căci în privința decernării…, cu siguranță nu ar fi avut posibilitatea de a se opune, precum bine dă de înțeles soția laureatului care, se pare , ce să vezi, nu ştia de acest premiu căci nu era interesat de el şi nu şi l-a dorit vreodată. La fel ca mine sau ca mulți alții, probabil se întreabă cine sunt cei care manevrează jucăria asta şi în interesul cui? Cine i-l introduce cu forța în c.v.? Oare când o să înceteze maskarada? Mizerabile vremuri!!!! Să nu ignorăm fapomtul că ele sunt dictate totuşi de nişte ființe vii…! Omeneşti…!

  14. Asta-i de grupa mică la logica și gândire strategica :bai se bat ăștia 2 ce kkt facem ….Aaaaaaa paiiiiii sa dam la amândoi premiul ?Ba ești tampit de genial.Se vede din avion ca ue (mue) nu mai face fata .

  15. De drepturile romanilor din imperiul Ukrainian, nici un cuvint acolo, nu ca ei ar avea nevoie de un Nobil, dar macar sa nu se mai repete scenariul rushinos cu Weissel Ilie, care a indus atita ura in sufletele corelegionarilor inpotriva asha zishilor goymi stupefiatzi de ale lui afirmatzii:au ucis, au ucis, au ucis, repetind reflexul Pavlov a lui tov.Lenin=invatzatzi, invatzatzi, invatzatzi. Rushine Oslo ca umblatzi cu asemenea lucruri, shi sa va luatzi de mina cu cei de la Eurovision, parca nu ar fi de ajuns cit mai multe arme pentru semitul Zelea, ce trimete cu nonshalantza la moarte supushii. Asta da lupta relevanta pentru Pace, pentru umanitate, ca sa nu mai spunem ca shi altzi semitzi au luat asemenea premii, ex.Palestina cu moshia lui Rothschild, de se bat shi acum ca chiorii. In loc sa punetzi pe Zelea shi Krakanel sa faca Pace, la ONU, cu participarea Omenirii, se umbla cu salm cu Zoia, ca in trecut, chipurile asta asigura pacea Lumii. Cred ca o sa apucam shi ziua cind ex.Pedro Roman se va revolta ca adevarat revolutzionar, shi ca in trecut, va cere retragerea decoratziilor ca la al nostru Ceashka dupa ciuruire. Asta a vrut el sa arate lumii cit de mare barbat este el, ca daca era ca pe vremea nomenclaturii lui, vedea el…
    O zi buna.
    Con

  16. Cred ca shi in acest domeniu, progreshshtii shi altzi „avangardishti”, asha cum actzioneaza in multe aspecte din viatza noatra de toate zilele, incearca shi aici spalarea pe creier ca in kamunizm: inlocuirea lui Nobel cu placutza lor Suedeza. Cine shtie, intr-o buna zi o sa avem shi asemenea premiatzi, ca sa fie politically correct.
    O zi buna.
    Con

  17. Acordarea premiilor Nobel in anii ofensivei satanist globaliste se face dupa regulile inversiunii sataniste, adica reguli intoarse pe dos. De exemplu stanistul dovedit Barak Obama, ca asasin planetar a primit premiul Nobel pentru Pace imediat dupa inscaunarea ca Presedinte, organizatiile asa zis umanitare, fie guvernamentale americane sau private, in ciuda numelor lor pompoase sunt de fapt organizatii criminale, vaccinurile nu sunt vaccinuri ci injectii letale cu efect intaziat care au condus la noua boala denumita generic sindromul mortii subite si asa mai departe. Deci toate denumirile pompoase si fals umanitare ale satanistilor trebuiesc interpretate pe dos odata ce a fost identificata sursa satanista a acestor denumiri sau mesaje.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.