”Lăzile de zestre ale bunicilor”, la Muzeul de Etnografie Brașov

Muzeul de Etnografie Brașov deschide miercuri, 29 martie 2023, ora 13.00, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21 A, expoziția temporară ”Lăzile de zestre ale bunicilor”.

Lada, din punct de vedere funcţional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului, iar în istoria orală se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului un segment specific zonei transilvănene, și anume pictura pe mobilier, un meșteșug a cărui perioadă de înflorire a fost în secolele XVIII – XIX.

Prin expunerea unor piese reprezentative aflate în patrimoniul muzeului, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, încercăm să recreăm o pagină din istoria meşteşugului, aratând cum, folosind unelte simple, îndemânare şi creativitate, s-au realizat obiecte de mare calitate artistică.

Lăzile de zestre, fie ele „lăzi de Brașov”, fie lăzi realizate de tâmplarii sași din zona Rupea sau de ceangăii din zona Săcele, ne vorbesc despre oameni, depre comunitate, despre meșteșug, despre gusturi, ne înfățișează caracteristicile ornamenticii specifice fiecărei etnii sau zone, dar și influențele sau adaptările, ne dezvăluie lumea în care au apărut și pe care au marcat-o“, afirmă organizatorii expoziției.

Artişti plastici şi creatori contemporani şi-au îndreptat atenţia către creaţia tradiţională care a constituit o importantă sursă de inspiraţie. De altfel, în cadrul expoziției puteți admira și o ladă de zestre realizată de către meșterul popular Manuela Ivan, după o piesă din colecția muzeului, un exemplu de continuitate și transmitere a vechilor tehnici și motive din ornamentica tradițională.

Expoziția va putea fi admirată la Muzeul de Etnografie Brașov până în luna mai 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Din păcate, sașii au fost alungați (deja din anii ’90! a mai rămas unu’ care-i face-de-rușine după 800 de ani de seriozitate, hărnicie și competență), iar secuilor li se pregătește de 32 de ani tot asta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.