Medicii avertizează în legătură cu pericolele la care ne expunem

Leacuri după ureche, otravă pentru organism

Pentru că sezonul rece vine la pachet cu gripe și răceli, mulți români apelează la tot felul de tratamente pentru a-și întări imunitatea. Medicii nu sunt deloc de acord cu astfel de practici și trag semnale de alarmă. Cei care apelează la astfel de tratamente pot suferi alergii, hemoragii sau chiar boli autoimune, efectele fiind astfel dezastruoase.

„Acesta este pentru întărirea sistemului imunitar la copii?“, îl întreb pe bătrânul de la tarabă din fața mea, în timp ce iau în mână o sticluță închisă la culoare, în care se presupune că se află elixirul magic. Nu are mai mult de 70 de ani și ţine tot felul de leacuri băbești care promit marea cu sarea și că te vindecă de toate cele. „Da, e special. Stați să vă mai arăt ceva. Are echinaceea, cimbrișor și miere. Amândouă sunt bune, adică sunt curate ca plantele.“ „Și pot să i le dau copilului fără nicio problemă, adică fără rețetă?“ „Nu, nu e nicio problemă.“

Se vând cel mai bine în sezonul rece

Acesta era un vânzător din piață, dar leacuri miraculoase, recomandate mai ales vârstnicilor, se pot cumpăra și din magazinele naturiste. „Avem un ceai cu mai multe plante la 6 lei. Sau siropuri, tot din mai multe plante sau pastile. Bune sunt toate.“ Mulți dintre noi gândim greșit. Dacă sunt din plante, nu sunt și neapărat la fel de bune pentru toți. Ele ar trebui prescrise de fiecare medic, în funcție de vârsta pacientului și de afecțiunile pe care le are. Altfel, riscurile sunt uriașe. „Dacă urmăm cure prelungite cu imunostimulatoare, putem să declanșăm o boală autoimună. Dacă vom lua diferite ceaiuri și luăm în paralel medicație, riscăm să facem hemoragii“, spune Elvira Mantea, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie.

Aceste tratamente se vând cel mai bine în sezonul rece. Oamenii apelează la tot felul de leacuri în speranța că vor ține microbii și virozele departe. Cele mai vândute sunt cele pe bază de echinaceea, miere, cătină și măceșe. Terapiile naturale pentru creșterea imunității trebuie administrate în doze prescrise de medic, pe perioade limitate, între 7 și 30 de zile.

Leacuri periculoase pentru bebeluși

Unele plante sunt contraindicate copiilor. Chiar dacă există plante precum busuiocul, cimbrul, măceșele, pătlagina, rozmarinul, socul și urzica, ce au calități vindecătoare (ajutând la scăderea febrei, reducerea tusei sau având proprietăți expectorante și imunostimulatoare), acestea sunt contraindicate copiilor până în 3 ani. Unele dintre ele conțin tanin și uleiuri volatile periculoase pentru cei mici (cum ar fi busuiocul). Altele sunt diuretice (măceșul), în timp ce anumite plante pot provoca vomă, gastrită sau pot chiar răspândi infecția în organism.

La fel ca și în cazul femeilor însărcinate, nu toate remediile naturiste sunt indicate pentru bebeluși. De aceea, înainte de a administra orice remedii naturiste sau orice fel de leac, trebuie întrebat medicul pediatru. l

Din cauza leacurilor băbești se întâmplă de multe ori și accidente nefericite. Anul trecut, din cauza unui leac băbesc, un bebeluș din Botoșani a murit. Pentru că nu-i trecea răceala, mama i-a pus bebeluşului de 4 luni sare fierbinte pe piept. I-a provocat arsuri dureroase, dar tot nu a dus copilul la medic. Apoi, a folosit comprese cu apă oxigenată. Iar în final, când s-a gândit totuşi să cheme ambulanţa, a fost prea târziu pentru cel mic. Tragedia se poate repeta oricând: sunt mulţi părinţi care îşi tratează copiii cu leacuri băbeşti sau cu remedii găsite pe Internet. Virozele respiratorii sunt foarte frecvente în această perioadă. Zilnic, la unităţile de primire urgenţe ale spitalelor din țară ajung sute de copii. Febră, nas înfundat, durere în gât sunt doar câteva dintre simptomele supărătoare. Medicii atrag atenţia că, în aceste cazuri, sfatul specialistului este vital. Leacurile de pe Internet ori sfaturile prietenilor pot pune în pericol viaţa celor mici. Cei mai mulţi copii răcesc chiar şi de 10 ori pe an, după cum reiese din statisticile medicale. Şi asta, din cauză că sistemul lor imunitar nu este suficient dezvoltat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Intr-o carte publicata la Iasi in 1858 ( DOFTORU SI ICONOMU CASNIC ) un farmacist îi sfătuia pe reumatici sa se bage intr-un butoi cu balega, pana la gât si sa stea acolo cateva ore…

  2. Puteți, va rog, sa luați în calcul faptul ca sistemul imunitar al multor bebeluși și copii este dat peste cap de multitudinea de vaccinuri „sigure” care le sunt injectate „pentru binele lor”? Va rog sa publicați și dvs acest apel la rațiune lansat în Franța de către 2 medici care sunt recunoscuți și premiați la nivel internațional : https://professeur-joyeux.com/2018/01/15/appel-a-raison/

    Va rog sa puneți mai presus de orice sănătatea și siguranța copiilor publicând acest apel la rațiune menționat mai sus.

    Va mulțumesc!

    Cu respect,

    Stoian George-Daniel

  3. Si ce facem cu medicii de familie care nu lucreaza in weekend si nu iti elibereaza retete? Inseamna ca trebuie sa ne imbolnavim doar in programul de lucru al medicului de familie? De asta sunt tratamente dupa ureche sau la indicicatiile farmacistilor, daca te ia o boala in weekend, pana luni poti muri de zece ori. Ar trebui o linie de urgenta in care sa poti cere sfaturi medicale cand ai o problema dar la noi nu se poate, bine ca si-au marit salariile toata functionarimea din minister de s-a ajuns ca niste plimbatori de hartie sa castige mai mault decat un inginer de la privat.

  4. Pentru atacuri de nervi,tulburare si nebuneala. Trebuie a freca capul de 2 sau 3 ori pe zi…caci o boala ca aceasta ce ataca mintea este foarte gingasa. ( DOFTORU SI ICONOMU CASNIC, IASI 1858)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.