Proprietatea privată poate fi încălcată

Proprietarii de terenuri sau contrucții pe care se află elemente de infrastructură critică națională sau europeană vor trebui să permită accesul imediat și neîngrădit al reprezentaților statului pentru remedierea defecțiunilor ce ar putea apărea la acestea, potrivit unui proiect de lege inițiat de MAI apărut pe site-ul SGG.
Dacă se produc daune, în urma intervențiilor, proprietarii urmează să fie despăgubiți, după ce un evaluator agreat va face un raport în acest sens.
(1) Persoanele fizice sau juridice de drept public sau privat care dețin, cu orice titlu, terenuri, construcții sau instalații tehnologice, în perimetrul cărora sunt amplasate sau instalate elemente de ICN/ICE, au obligația să permită necondiționat accesul personalului specializat de la nivelul proprietarului/operatorului/administratorului de ICN/ICE, în vederea remedierii disfuncționalităților sau realizării mentenanței sistemelor„, este textul din proeictul de lege ce se face ca o completare la OUG 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice.
O altă prevedere, la fel de importantă, este aceea că intenția de înstrăinare, sub orice formă (vânzare, donație, cesiune etc.), a terenurilor, construcțiilor, instalațiilor ce țin de infrastructura critică națională ori europeană trebuie notificată CSAT, demersul propriu-zis fiind posibil doar după ce și-a dat acordul CSAT în acest sens.
Actul normativ, odată adoptat, va presupune o limitare la dreptul de proprietate, însă, actualele prevederi legale legate de accesul la ICN ar pune piedici unor intervenții rapide pentru remedierea unor probleme ce pot apărea și ar dăuna dezvoltarii economice a României sau ar aduce pericole la adresa securității naționale.
Propunerea de reglementare vizează introducerea unor limite ale exercitării dreptului de proprietate, ale căror premise rezultă din dispozițiile art. 44 alin. (1), art. 53 și art. 115 alin. (6) din Constituția României, republicată, potrivit cărora, conţinutul şi limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege. De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 556 alin. (2) din Codul civil, cu modificările și completările ulterioare, exercitarea atributelor dreptului de proprietate (posesia, folosința şi dispoziția) poate fi limitată doar prin lege. Prin proiectul de lege se urmărește introducerea unor norme juridice menite să contribuie la asigurarea securității infrastructurilor critice naționale/europene prin crearea cadrului legal necesar pentru ca proprietarilor /operatorilor/administratorilor de  infrastructuri critice naționale/europene (ICN/ICE) să li se permită accesul la elementele de infrastructură critică națională/europeană în scopul realizării mentenanței acestora sau pentru remedierea unor disfuncționalități intervenite în funcționare. „, se precizează în documentul citat.

La ce se aplică

Potrivit legii, infrastructurile critice (IC) sunt acele elemente materiale (echipamente, instalaţii, lucrări de artă, capacităţi de transport etc.), organizaţionale (reţele de transport, sisteme energetice, producţie şi distribuţie produse petroliere şi gaze naturale etc.) şi informaţionale (fluxuri şi reţele de transmisii date, proceduri etc.), vitale pentru buna desfăşurare a vieţii sociale şi susţinerea evoluţiilor economice, într-un climat stabil de securitate. Și sistemul bancar se încadrează la IC, dar și, inclusiv, unele rețele de comerț modern ori ferme agricole.

Indicatorul de criticitate este proporţional cu influenţa infrastructurii asupra funcţiilor vitale ale societăţii, a sănătăţii, siguranţei, securităţii, bunăstării sociale sau economice a persoanelor şi sistemelor şi a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ la nivel naţional ori regional.
Importanţa IC derivă din faptul că afectarea unei asemenea componente are impact major şi imediat asupra populaţiei şi poate submina, în mod grav, activitatea în arealul pe care îl deserveşte, dar şi în alte state (în cazul IC europene) având în vedere inter-conectivitatea şi influenţa sistemelor de care aparţin asupra vecinătăţilor. De exemplu, infrastructură critică europeană este gazoductul BRUA, dezvoltat pe teritoriul României de Transgaz, cu finanțare de la Bruxelles, care asigură fluxurile de gaze, via România, între Bulgaria și Ungaria.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1081 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Multe porcarii de sorginte stalinista. Dar ce din roman se naste…
    1. Daca ceva se incadreaza in acea categorie ptr care proprietarul urmeaza sa plateste impozite( taxe) dar nu prea va fi proprietar ar trebui sa fie inscris intr-un registru ptr ca cumparatorul sa stie exact ca da bani pe ceva de care nu va dispune 100% cf propriei vointe.
    2. ” proprietarii urmează să fie despăgubiți, după ce un evaluator agreat va face un raport în acest sens.” Care roman este atat de dobitoc incat sa creada ca nu va fi jecmanit la drumul mare ?! Ia vedeti cum au evaluat agreatii terenurile si casele alora care au fost dati afara din casele lor ca sa se contruiasca nu stiu ce drum!!
    Evaluatorul trebuie sa fie unul independent si privat agreat in primul rand de PAGUBIT, de cel caruia i se ia proprietatea si nu de cel care ia! Imi aduce aminte de evaluarile facute de regimul lui Ceasca caselor celor care plecau definitiv din RO.

  2. Ce sa despagubeasca cand expropiaza cu 1,80 lei metru patrat sau 18.000 lei la hectar,sau aproape 4.000 euro la hectar de teren cu care sa-si ia tzaranu o rabla,expropiere pentru asazis interes public pentru sosea sau autostrada pe care apoi platesti taxa direct sau indirect,nu cu roviniete,acum vor plata la kilometru ca sa castige Catzu si gasca pentru hotziile lor mai multi bani de la fraierii consumatori finali.

  3. De ceva timp tot spun ca vine timpul golirii tarii pentru a fi predata proprietarilor de drept! Cetateanul roman de origine romana, in 31 ani a ajuns chirias in propria tara desi, are acte legale pentru bunul achizitionat! Asadar, se adevereste calculul numerologic privind viitorul Romaniei si natiunii romane!

  4. parere… Cand ceasca v=a luat proprietati nationalizandu-le, sau pamantul taranilor, de ce nu ati urlat, ha?
    Sunteti patetici,plangaciosi si lenesi. Pamantul nu trebuie sa stea parloaga. Trebuie lucrat. Iar asistatii sociali nu in crisme,ci pe ogor. De 31 de ani ce ati facut? Ati asteptat sa va zica mereu cineva ce sa faceti?

  5. @chiar caca maca

    Asta nu prea reusiti sa intelegeti voi, cei pentru care planeta e un fel de element de decor in piesa voastra de teatru, decor de unica folosinta! Parloaga aia e un semn de respect fata de natura, ca a fost chinuita in ultimul hal saraca, doar ca sa aveti voi orasenii ce hali, dar fara sa folositi nimic din energia produsa prin digestie in recompensarea celei care ne hraneste pe toti, adica natura. Si natura are nevoie sa se odihneasca, nerecunoscatorilor si nesatulilor! Taranul roman intelept are din batrani exact vorba asta – „sa se odihneasca pamantul”. Dar ce sa intelegeti voi, virtualii, despre cum functioneaza lumea vie? Nu sunteti buricul pamantului! Got it?

  6. Or sa vanda fara sa clipeasca portul Constanta, CFR marfa, caile ferate, hidrocentralele, ultimile resurse si or sa tabere pe Vasile Ion din Chitila ca si-a facut o bucatarie de vara fara autorizatie de la CSAT, STS si ANI.

  7. @caca maca. Te contrazici in aceeiasi fraza. Adica ceasca era nasol ca iti lua pamantul (sa fie lucrat de cap) dar astia sunt buni daca il iau pentru ca a decis cineva ca eu sunt lenes si trebuie lucrat. Daca detin un pamant fac ce vreau cu el desigur daca nu traiesc in comunism sau fascism.

  8. @caca maca:
    Nimic nu intelegi din tot ce se scrie pe acest blog! Tu, deja te vezi in fruntea obligarii la executari a cetateanului? Ai ceva secu in sange, ratatule, de vomiti doar ura?! Era vorba ve altceva in comentariul meu.

  9. @caca maca Pseudonimul este perfect acordat cu ineptiile pe care le debitezi.

  10. Inca o lege prin care se legalizeaza (sic!) incalcarea dreptului de proprietate. A mai fost una acum cativa ani prin care daca erai in nu stiu ce raza a nu stiu carui obiectiv strategic te trezeai automat cu o notare in cartea funciara, in urma careia erai obligat sa ceri autorizare de la nu stiu ce organ ca sa poti face vanzarea imobilului, adica ti se incalca dreptul de a dispune liber de proprietatea ta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.