Lege și democrație

Deși au trecut trei decenii de la căderea comunismului, deși România s-a așezat într-o nouă albie socială, continuă ofensiva unor structuri care se poziționează conform strategiilor securisto-comuniste. Astfel, societatea românească este expusă unor confruntări, deseori brutale, cu aceste rudimente instituționale, susținute de o mentalitate asupra căreia nimeni nu a intervenit, deși cadrul legal ar exista. Așa a ajuns Justiția să fie infestată de rețele de interese ale grupurilor mafiot-oculte iar unele instituții să fie practic incontrolabile, aducând statul român în colaps. Lipsa unui cod de reguli, de netrecut, privind funcționarii publici, indiferent unde ar activa aceștia, a dus la suprimarea multor instituții ale statului, acestea devenind parte a mediului infracținal. Instituții pecum ANI, DNA, Inspecția Judiciară, Ministerul Justiției lucrează la un nivel extrem de redus în raport cu adevărata problematică privind legalitatea, deseori cauționând dezordinea și susținerea grupurilor infracționale.

Simpla acordare a instituțiilor statului la respectarea normelor legale ar putea scoate România din fundătura în care se află. Faptul că nimeni nu poate fi deasupra legii, a devenit o afirmație care poate fi contrazisă de nenumărate cazuri și împrejurări. Mediul infracțional instituționalizat, prins în angrenajul protecției politice, generează și susține la rândul său pe acela din societate, încât seria neagră a ororilor a devenit una cu aspect strategic. Nevoia unui centru de putere care să limiteze acest dezastru nu poate fi gândit decât prin punerea justiției în situația implacabilă privind aplicarea legilor și îndreptarea constituțională a acestora, cu efect generalizat. Insă o Justiție care se vede angajată masiv în schemele comuniste ale unor comenzi, de rea-credință, este inaptă de a aduce România între țările unde conduita publică nu este profund inversată.

Președintele României, oricare ar fi acesta, cel care veghează chipurile la derularea unei justiții conforme legislației în vigoare, cât și a normelor de drept, este un simplu element de decor. In ce îl privește pe Klaus Iohannis, acesta deși înfierează comunismul, nu este decât o persoană prinsă perfect într-o horă comunisto-securistă, încât raportat la elementele statului de drept, democratic și constituțional, se face vinovat de cultivarea unui nou totalitarism, fiind un simplu păpușar.

Denunțarea mediilor infracționale de la nivelul instituțiilor statului român, prinse în angrenajul sistemic, reprezintă o obligație de serviciu a viitorului președinte. Până la urmă, ne întoarcem acolo unde există blocajul de peste 30 de ani: lege și democrație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.