Legea vizând prețurile la energie – la loc comanda!

Legea plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie, susține PSD, care va cere în ședința coaliției modificarea legii.

„PSD va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie.

Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor.

Din acest motiv, PSD consideră că Guvernul și Coaliția de Guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești.

Principalele soluții pe care PSD le va propune în Coaliția de guvernare sunt următoarele:

o Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie

o Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată

o Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare

o Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Toate soluțiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliției de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern și aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară”, se arată în comunicatul PSD.

Reacția PNL

După ce PSD a anunțat că va propune modificarea legii, liberalii au spus că propunerile vor fi luate în calcul dacă aduc îmbunătățiri.

„Măsurile de protejare a populației în fața valului de scumpiri a facturilor la energie au fost o prioritate pentru Partidul Național Liberal și președintele PNL, Florin Cîțu. Vom vedea daca există propuneri din partea celorlalte partide din coaliție și vor fi luate în considerare atunci când îmbunătățesc cadrul legislativ actual”, anunță PNL, prin intermediul unui comunicat de presă.

În documentul trimis presei, PNL face istoricul măsurilor din domeniul energiei luate în timpul guvernării liberale.

Liberalii mai spun că în ceea ce privește metoda actuală a compensării au pus pe primul loc cetățenii, pentru a ocoli birocratizarea excesivă.

„Avem încredere că furnizorii își vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar și categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancționați. Instituțiile abilitate: ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței, se asigură că legea este respectată, iar cetățenii nu sunt trași pe sfoară”, susțin reprezentanții PNL.

Liberalii mai anunță că lucrează la noi soluții pentru criza energetică și că sunt dispuși să discute propunerile aliaților de guvernare.

„Partidul Național Liberal și Guvernul au propus și adoptat măsuri pentru a combate efectele crizei energetice și vor propune și alte soluții în viitorul apropiat. De asemenea, ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie și, totodată, să găsească un mecanism similar pentru IMM-uri și nu numai. Suntem într-o coaliție de guvernare, întotdeauna vom lua în considerare propuneri din partea celorlați membri ai coaliției, atunci când îmbunătățesc cadrul legislativ actual”, este concluzia liberalilor.

Ministru Energiei Virgil Popescu a declarat, întrebat, miercuri seară, la Digi 24, ce părere are despre faptul că Marcel Ciolacu consideră necesare modificări la legea referitoare la compensarea facturilor: ”Ei au votat alături de noi, şi alături de USR, şi alături de UDMR, atât legea consumatorului vulnerabil şi legea plafonării. A fost aproape unanimitate, iar eu am stat ore în şir înainte de comisii, în timpul comisiilor, discutând cu colegii de la toate partidele (…) Au depus amendamente, le-am discutat împreună şi le-am adoptat împreună. Deci, împreună am făcut această lege şi, împreună, dacă este cazul, vom modifica această lege”.

”Dacă sunt propuneri de îmbunătăţire suntem deschişi, să vedem cum putem îmbunătăţi, să le vedem întâi”, a mai declarat ministrul.

Acesta a explicat de ceapropus acest mod de compensare a facturilor: ”Eu nu am vrut ca la nivelul compensării să punem oamenii pe drumuri, să facă solicitări, adeverinţe de venit, de aceea am mers pe o plajă de consum (…) birocraţia se mută de furnizori”.

Anterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în coaliţia de guvernare ar trebui găsită o altă modalitate de compensare a facturilor la energie şi gaze, pentru că actuala lege este ineficientă şi nu poate fi pusă în aplicare.

Întrebat la Antena 3 dacă în coaliţia de guvernare s-a găsit instrumentul potrivit pentru ca românii să facă faţă creşterii preţurilor la energie electrică şi gaz, Ciolacu a spus: „Funcţionăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea şi cu compensarea facturilor. Ar trebui cât mai curând să avem o şedinţă de coaliţie şi să venim cu alt act normativ, ori prin ordonanţă, ori facem sesiune extraordinară la Parlament şi venim cu el, atât în privinţa persoanelor fizice, cât şi a companiilor româneşti, fiindcă ele nu mai sunt competitive la aceste preţuri. Totul este în lanţ, pentru că nemaiavând producţie, nu mai ai export, nu mai ai venituri, se ajunge la şomaj. Ce mă bucur este faptul că am reuşit să introducem de la început acel pachet social care are o destinaţie aproape 10 milioane de români şi am anticipat într-un fel ce se va întâmpla în luna ianuarie”.

El a adăugat că este necesară o şedinţă de coaliţie la care să participe ministrul Energiei şi în care să fie găsită altă modalitate de compensare, mult mai uşoară şi mai accesibilă atât companiilor, cât şi populaţiei.

„Am văzut că în anumite zone ale Europei au fost mai pregătiţi, ştiţi că a existat un fond de dezvoltare şi există, pe care România putea să îl acceseze de acum doi ani. Doar 10 state din Europa au avut acces la acest fond care era destinat către zona de energie. Mai sunt companiile româneşti; aş vrea şi eu să ştiu şi să am explicaţiile de la directorul de la Romgaz de ce nu a fost pregătit pentru această criză şi de ce nu avem extracţiile pe care le aşteptăm de la Romgaz. (…) Când accepţi să fii un director la o asemenea companie, de o asemenea importanţă cum e Hidroelectrica, vreau şi eu să ştiu ultimele investiţii şi de la Romgaz şi de la Hidroelectrica. Dorim şi noi să avem aceste informaţii. Suntem de o lună la guvernare, încă funcţionăm şi încă lucrăm cu materialul clientului”, a afirmat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Psd trebuie sa intre puternic in aceste legi facute cu dedicatii speciale sa corecteze imediat totul si NU saptamana viitoare sau saptaluna viitoare cum se obisnuieste! Cetateanul traieste azi pentru azi, cu banii de luna asta traieste luna in curs su NU cu banii de luna viitoare traieste azi!

  2. Să înțelegem ca „bani nu e buni” ? Trebuie să tipărim alții noi pe carton cu timbru holografic ? Vaucer ? Pai cum nu ! Altfel șomează tipografiile speciale. Oricum încă nu s-a făcut nicio plată de compensare de către DAS(Direcția Asistență Sociala), deci Nov.& Dec 21.????

  3. PSD solicita un kkat. Pana la urma tot cum vor banditii care ne jecmanesc va fi.
    E VREMEA HOTILOR SI ESCROCILOR.

  4. cardasie totala intre guvernanti,toate partidele politice si firmele din domeniul energiei.Prosteala,pe fata si jecmanirea poporului roman.Nu mai au ce fura,si pun bocancul pe grumazul poporuluiFurnizorii de utilitatile pentru populatiei,trebuie sa ramana la stat,sunt de siguranta nationala de existenta independetei energetice,de suveranitate,si de existenta si sanatatea unui popor.Ele nu trebuie tranzactionate la bursa intrucat salariile oamenilor,pensiile.nu cresc in functie de bursa.Populatia din Kazastan ,s-a revoltat si a resusit scaderea preturilor la utilitati.Noi nu vrem compensari ,vrem scaderea preturilor la utilitati.Nu muma si tatal aluia care se procopseste ,strain,sau roman pe spinarea poporului a investit sau muncit pentru construirea hidrocentrale,termo,centrala nucleara,ci poporul roman.Prostestele ,duminica directionate de unii si de altii in fata unor cladiri goale,nu vor da rezultate.Probabil politicienii cu harahgaie de case,,au stiut sa negocieze,, pentru ei alte preturi,ca la banci

  5. Ei se fac ca vor sa trateze efectele, in loc sa trateze pe bune cauzele.

  6. Cea mai ieftina oferta pe piata de gaza azi, cu pret fix, 640Ron/Mwh… raportat la 147Ron/Mwh in Noiembrie 2020, de 4 ori si ceva mai mult. A treia oferta e deja la 905Ron/Mwh. Cica suntem tzara ca produce 80% din necesar… dar platim cot-la-cot cu aia de stau pe o insula si importa tot. Aia in Kazakstan au dat jos guvernul ieri si au batut la militie ca minerii nostrii prin 2000 ca le-au dublat pretul la GPL-eu… si aia sunt mari producatori si exportatori de petrol si gaz. Sa vedem cum o sa fie la noi cand o sa vina facturile pe ianuarie, cand o sa expire contractele ieftine de anul trecut, si cand o sa explodeze preturile si dobanzile… Parerea mea, PSD-ul si-a taiat singur creanga bagandu-se la guvernare cu Ciolanis si PNL, trebuia sa-i lase si sa li se sparga toate in capul „guwernului meu” sa vada romanasii cu ochii lor „Romania lucrului bine facut”. Acuma ca s-au inhaitat cu ei si ca umbla sa bage si cretinatatea de certificat verde, ADIO voturi.

  7. PeeeSeeeDe, conducerea desigur, este mai de dreapta decît dreapta. Bandiții cu energia rămân cu buzunarele pline iar nouă ne dă ceva-napoi din ce ne-au luat. Doar unora să bage zîzanie.
    Socialism științific!
    Parca caută cu lumînarea kazahstanul. Dacă asta vor și acolo se va ajunge să nădăjduim că mânia oamenilor se va îndrepta spre cine trebuie, spre adevărați conducători din umbrâ și slugile aproiate, nu acarii Păun.

  8. A-ți vândut, distribuția la energie, la parteneri strategici , acum va fac ăștia niște prețuri de vă veți întoarce la opaiț, precum în perioada interbelică, a-și trebuie românului dacă uită de unde a plecat, înapoi la opaiț, lumânare, lampă cu gaz lampant , panourile solare și acumulatorii și le vor permite doar vătafii ce vă biciuie pe voi iobagilor. La rețea 5 lei/KWh și rugați-vă să nu mărească ăștia taxa pe carbon să plătiți 10 lei/ KWh.

  9. Deci, compensarea umple in continuare buzunarele producatorilor si furnizorilor de energie cu bani luati de la bugetul de stat. Adica tot de la noi contribubailii !!! Si uite asa nu vom avea bani de pensii si salarii, spitale, scoli. Ca doar dam acei bani baietilor destepti (straini si autohtoni) din energie sub forma de compensare.
    Plafonarea preturilor ar plafona facturile dar si profiturile nesimtite ale smecherilor, fara niciun ban de la bugetul de stat. Dar cum in romanika orice partid are ca scop final sprijinirea strainilor si nu a romanilor, se va merge pe compensarea preturilor care vor tot creste si creste ptr ca statul RO permite acest lucru. Compensarea oferita dee stat nu limiteaza cresterea in continuare a preturilor si a PROFITURILOR NESIMTITE aferente ci le FINANTEAZA.
    Si ia spuneti, de ce ar limita cresterea preturilor un smecher din asta daca statul ii plateste cat cere el?!
    Stati sa vedeti cand nici statul nu-si va mai putea permite compensarea si poporeanul va plati toata factura din salariul/pensia de mizerie romaneasca. Ieri am auzit la un post TV strain ca in RO si DE au crescut cel mai mult preturile. Dar poti compara SI salariile/pensiile?! Pai sa nu-ti iubesti tarisoara?

  10. Bey tovarasi pesedei nu cu vaucere amarate si alea doar pentru unii,dar platite de noi toti,se salveaza populatia si economia de la faliment si nivelul de trai al romanilor de la dezastru.Daca tot v-ati bagat in seama pe la guvernare schimbati totul radical acum pana nu aveti totzi politrucii de stanga si de dreapta mari necazuri cu poporul si nu precum o frectie la un picior de lemn de ochii romanilor.Incepeti cu schimbarea marionetei bruseleze de ministru,pe nume Virgil Popescu,complice la criza energetica actuala,care, cu stapanii lui,au inchis mine si termocentrale,transformandu-le in fier vechi,dupa ce in ele tocmai ce s-au bagat miliarde din banii nostri pentru renovare si retehnologizare.Dati drumul la mine si termocentrale asa cum isi asigura si alte state din UE energia necesara si nu mai faceti jocul mafiotilor din energie cu criza adancita de ei pentru profituri mai mari, pentru ca asa ca acum va fi si in anii care vin si chiar mai rau daca stati acum ca niste momaii doar ca sa ocupati locul.Apoi plafonati pretul pe tot lantzul de la producator la consumator,ne mai lasand sa iasa nimic din tzara decat ce ar trece de nevoia interna de energie,asa cum procedeaza o tara normala la cap.

  11. Deasemenea,bey pesedei,nu mai faceti interesele celor care ne obliga pe noi sa le dam lor energia liber la bursa lor si la preturi cu care noi nu ne putem permite sa cumparam energia produsa la noi in tzara.Ca ei au doar interesul ca sa mearga totul prin occident,la preturi cat mai mari,mai ales in Germania,care de aia nu mai are nevoie nici de centralele lor nucleare pe care le inchid si nici de alte acareturi energetice cand au aranjat din timp tot sistemul mafiot bruselez cu care sa-si traga tot ce vor de la fraierii din imperiul lor.Si cui si de ce sa mai platiti certificatele alea verzi care le-au scumpit unii asa cum au avut ei chef motivand aiurea „salvarea planetei”. Adica cine mai salveaza planeta si noi nu stim,dar platim? Asa ca daca ati venit la guvernare doar ca sa nu faceti nimic si apoi sa dati vina unii pe altii,iar acum doar cu vrajeli sa ii salvati de la inec pe Iohannis si pe hahalerele lui,mai bine duceti-va acasa acum,pana nu cadeti de fraieri si de tzapi ispasitori.Ca pe toti va vede poporul care doar el plateste oalele sparte de voi totzi.

  12. Cand a spus vreodata un PNList adevarul , raspuns , nicodata
    O bataie de joc cu acest fanfaron la minister, un coate goale, un neica nimeni, sa plece la Rusi sa ne lase

  13. Nu uitati ca regula de aur mioritica este: Ce a papat lupul ramane bun papat. Nu-l mai da inapoi.
    La fel si cu banditii care au marit preturile.

  14. Or sarit pisideii de grija rumanilor … si de ceia parte pe(d)neleprele …. Mai,mai ,mai cita grija de francul amaritilor . Unii (psd) spun ca nu s-a facut … ailalti (pnl ) ca au facut … Cine a facut treaba mare ? Oricine a facut-o tot „vulgul ‘scoate francii … Macar de ramineau in tara da se duc la multinationale .Asa caCatzule ? Tu ce ghiseft ai di aicia ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.