Lemnul de foc redevine preţios în criza energetică

Preţurile în creştere şi penuriile din sector anunţă o iarnă grea pentru cei săraci, în special din Europa Centrală și de Est.

Odată cu scumpirea fără precedent a gazelor şi electricităţii, multe gospodării din Europa recurg la lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă, notează Euractiv. Însă creşterea puternică a cererii şi livrările mai mici din Rusia împing preţurile în sus şi provoacă penurii, ameninţând să-i lase pe cei mai vulnerabili în frig în această iarnă.

„Când vine vorba de lemne pentru energie, majoritatea statelor membre UE se confruntă cu penurii, iar preţurile peleţilor au crescut de aproximativ 2,5 ori în ţări ca Germania şi Belgia“, a declarat un purtător de cuvânt al Bioenergy Europe pentru Euractiv. În iulie 2022 a intrat în vigoare o interdicţie de import de peleţi din Rusia folosiţi în producţia de energie.

Sancţiunile asupra importurilor de lemn au dus de asemenea la penurii şi preţuri ridicate, cu impact la nivelul întregului lanţ de aprovizionare. Preţurile sunt ridicate la nivelul întregii Europe, însă ţările central şi est-europene ar putea fi afectate în mod deosebit în condiţiile în care multe gospodării din regiune se bazează pe biomasă pentru încălzire.

În mai 2022, scumpirile afectau deja Ungaria, Bulgaria şi România, unde un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi.

În Bulgaria, unde aproximativ jumătate din gospodării folosesc lemne de foc în iarnă, un metru cub de lemne de foc s-a scumpit de la 40-50 de euro în 2021 la aproximativ 100-150 de euro, în funcţie de regiune.

În Ungaria, presa locală menţionează penurii şi scumpiri de peste 50%, noi creşteri de preţuri fiind aşteptate. În august, Habitat pentru Umanitate Ungaria avertiza că dacă guvernul nu va cheltui mai mult pe subvenţionarea lemnului de foc şi nu va lua măsuri concrete pentru a-i opri pe jucătorii privaţi de la a-şi face stocuri, ar putea apărea „condiţii catastrofale“.

Guvernul ungar anunţa în august că va controla exporturile de lemn de foc, ce are o importanţă strategică pentru securitatea aprovizionării cu energie, potrivit Hungary Today.

Şi în Polonia, preţurile lemnului sunt deja cu aproape 100% mai mari decât cu un an în urmă.

Oamenii caută alternative pentru a-şi încălzi locuinţele, ceea ce a provocat creşteri vertiginoase ale preţurilor şi speculaţii pe piaţă. „Sunt convins că la toamnă lemnul va fi şi mai scump“, prognozează preşedintele Camerei de Comerţ a Industriei Lemnului din Polonia, Rafal Szefler, notează wydarzenia.interia.pl.

În Slovacia, în funcţie de tipul de lemn, preţurile s-au dublat în medie comparativ cu anul trecut, relatează Euractiv.

Problema există și dincolo de bloc, în Albania, Kosovo şi Serbia.

Multe guverne iau măsuri pentru a proteja gospodăriile, însă există temeri că exploatările forestiere ilegale ar putea deveni o soluţie în egală măsură.

Dezbaterile privitoare la sustenabilitatea energiei bazate pe lemn continuă. Bioenergy Europe argumentează că lemnul este o sursă de energie regenerabilă care va ajuta Europa să-şi sporească independenţa energetică, însă organizaţiile de mediu avertizează cu privire la impactul emisiilor de carbon generate de producţia de energie din biomasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Ne incalzim cu anvelope uzate si peturi. Se gssesc din belsug in Romania educata.
    Ard la fel de bine ca lemnele .
    Mai taiem toti pomii de prin jurul caselor si am rezolvat problema facuta de UE.

  2. NU MAI SPERIATI CETATENII CA VA FI O IARNA INGROZITOR DE GEROASA! E usor sa vorbesti mult prost si fara rost, informati-va si dupa horcaiti dar doar adevarul! De cativa ani tot se arunca prin tv minciuni cu iarna geroasa si nu numai, s-au dovedit minciuni, si cum toate aceste minciuni se propaga prin micile ecrane, ghici cine-i mincinosii?

  3. Vom vedea cum se va executa Johanis la ordinul sefilor sai din UE. Aia deja au luat in calcul padurile care au mai ramas in Romasnia.

  4. După 89 mergeam în Ungaria și am rămas surprins sa vad in fiecare comuna depozite de lemn,cărbune,păcură pentru încălzit și fabrici mici pentru conserve de legume.Daca vroieai combustibil pentru iarna mergeai la acele depozite ,iar recoltele de legume și fructe erau duse la fabricile de conserve Noi nici după 30 de ani nu am reușit să ajungem la așa ceva.Dupa ce ne-am ras pădurile e normal că prețul lemnului să crească.

  5. Este simgura alternativa pentru milioane.

    Guwernerul ar fi trebuit sa interzic exportul de lemn si sa fie directionat spre consumul populatie nu exportat catre mari corporatii cu pile pe la Cotroceni.

  6. Tot ce e plastic , cauciuc , haine vechi ard de minune.
    Mai o luna si jumatate si incepe UNGA-BUNGA!

  7. ….aprovizionează Europa cu gaze, petrol, cărbune și …
    lemne de foc ! Descoperim acum că sunt sancțiuni și la lemnele din Rusia, iar singura acțiune gândită de mama Europa este să reducem consumul ( preturile cresc singure). Pe vremuri, Hagi Tudose voia să taie coada pisicii că să închidă repede ușa casei. Acum urmează blocarea completă a ușilor, intrarea se face prin deschiderea de jos, folosită de Grivei !

  8. Să vedeți distracție când s-or raționaliza buleftrica și apa curentă.
    Abia atunci zicala ‘omul gospodar face vara veceu în fundul curții și iarna țurturi’ va fi apreciată la justa ei valoare în mediile științifice, tehnologice, dar mai ales, globalist-progresiste ??
    Parcă văd anunțurile pe OLX (în limita intervalului orar de curent la priză):
    ‘Vând veceu în fundul curții, primul proprietar, comfort deosebit, pe vine; doritorii musai să aibă abonament pe ruta domiciliul de reședință – sat Cuca Măcăii’.

  9. Lemnul Bun de Foc este Lemnul de Fag ! Tin minte ca am taiat Lemn de Foc de Fag , prin anul 1974 , dar se taie Greu ! Trebuie sa ai putere sa tai Lemn de Foc de Fag . Era o gramada mare de Lemn de Foc de Fag , de vre-o 2 tone , dar nu am putut sa tai tot Lemnul de Foc . In 1974 eram prin Clasa a 4-a la Scoala , si eram in Vacanta cand au venit Lemnele de Foc la o Curte .

  10. Ma enoriasule,ai inebunit detot,ma!! Pai ce crezi,ca daca s-a scumpit gazul,lemnul ramine pe loc,nu se scumpeste? Asa crezi tu?

  11. Ar trebuii sa merga pe la sate unde lumea se incalzeste cu lemne(biomasa) sa puna taxa pe horn. 250 de lei pe luna taxa de horn, pentru aprenta de carbon.

  12. Nu se mai spune wc in fundul curtii ca suna naspa.
    Se zice buda Feng Shui.

  13. UE redescopera sursa eco, bio si regenerabila de incalzire care se gaseste pe toate drumurile ?

  14. Anu trecut 800 kg lemn foc erea 900 lei. Iti ajung 3 saptamani pt o camera. Mama mea profesoara are 1100 lei. Deci mai ramane cu 300 lei sa plateasca curentul, butelua, si medicamente. Si mancare ZERO. Da cui pasa Ciuca e aeroan total. Mai bine facea aviatia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.