Leul, în cădere

Leul s-a apropiat miercuri de minimul istoric în raport cu moneda unică europeană, un euro fiind cotat de către Banca Națională a României la 4,7794 lei. Cel mai mare slab nivel pentru un euro a fost anunțat de BNR în 21 noiembrie, de 4,7808 lei.

În același timp, ROBOR la 3 luni a crescut miercuri la 3,07% de la 3,05% marți, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 3,13% de la 3,11%. ROBOR este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum și dobânzile la creditele ipotecare.

După intervenția băncii naționale din finalul lunii noiembrie, când cursul euro/leu a fost împins de traderii din piața valutară internațională peste pragul psihologic de 4,8 lei, cursul s-a stabilizat însă pe termen scurt tendința de apreciere este, deși modestă, încă relevantă pentru evoluția viitoare.

În ceea ce privește tendința de depreciere a cursului valutar, în raportul săptămânal de analiză tehnică, specialiștii de la Banca Transilvania notează că dacă leul nu câștigă teren sub pragurile de la 4,77-4,76, moneda națională rămâne expusă riscului de depreciere.

„Câta vreme suporturile (praguri care acționează împotriva scăderii – n.red.) care acționează de la 4,77-4,76 țin, trendul rămâne ascendent și leul expus riscului de a continua să se deprecieze în raport cu moneda europeană”, scriu analiștii Banca Transilvania.

În luna noiembrie leul și-a accentuat tendința de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât și pe piața valutară unde joacă și bancheri de investiții cu activități internaționale.

Leul a câștigat teren în fața euro în decembrie însă euro continua să se tranzacționeze în preajma maximului istoric de 4,7808 lei înregistrat joi, 21 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Administratia BNR anunta cu Regret si Empatie cetatenii din Principate ca a sosit timpul sa uite de Economiile lor Modeste din Bancile Austriece ale Tiranului Sovietic Klaus Iohannis. Ve Recomandam de asemenea sa folositi mobila ca lemne de foc pentru incalzire, pentru ca oricum nu veti mai avea nevoie de ea in Cimitir.
    Sarbatori Fericite !

  2. Frstilor,lãsati sã creascã,roborul,sã scadã leutu.,de ce?PÃI VIN DIASPOREZI CU €Uroii,din Strãinatate si,ridicã,nivelul de cumpãrare.Acuma pot sã se repatrieze,aici în tarã,tot este miere sp lapte,dar va fï si deacuma,cu votãrile trecute.ROMÂNII CE VOTARÃ ASTA AU.DIN PARTEA MULTORA ROMÂNI CARE VOTARÃ,DAR LA URÃ,SÃ LE FIE DE BINE,MAI ALES DACÃ AU SI RATE.

  3. Se apropie Craciunul si vin capsunarii diasporezi (cei cu mu_e psd) sa cheltuie in tara ce au produs afara. Mos Mugur ii face la buzunare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.