Liberalii au pus ochii pe magistrați

Liberalii au pus ochii pe magistrați. Guvernul Ludovic Orban susține abrogarea pensionării anticipate a magistraților. Punctul de vedere al Executivului, semnat de premierul Ludovic Orban, apare pe ordinea de zi de joi a Guvernului și va merge la Senat, în cazul unei legi în acest sens inițiată de USR, scrie știripesurse.ro În acest moment, posibilitatea pensionării anticipate a magistraților a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022. Guvernul susține însă dispariția totală a acestei posibilități.

Anul trecut, premierul Ludovic Orban susține doar amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților, motivul ridicat de prim-ministru fiind că există riscul ca 2.700 de magistrați să dispară din sistem. “Se va crea o lipsă acută de personal în instanță“, afirma Ludovic Orban.

USR a depus în Camera Deputaților, în 2019, o propunere legislativă privind abrogarea dispoziţiilor care reglementează posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar. Legea a trecut tacit de Camera Deputaților pe 11.02.2020 și a ajuns acum la Senat, unde urmează să primească votul final:

Art. I. – La articolul I punctul 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 868 din 15 octombrie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţia referitoare la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se abrogă.

Art. II. – Articolul V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 874 din 16 octombrie 2018, se abrogă”, prevede legea USR.

Ce anume abrogă legea USR susținută de Guvern?

  • Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
  • Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător la Curtea Constituțională, judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.
  • De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Pensionare anticipată, judecătorii mei(!) la CCR, alte pensii speciale, mai devreme cu un an și jumătate, că
    ne lăfăim în bani. Cei de la PNL vor să călărească toate instituțiile statului. Dacă legea trece de Senat în
    forma vrută de Orban, PSD-ul să se ducă văzînd cu ochii. Oricum, ăștia ai lui Ciolacu dorm pe ei.

  2. Huuo PNL ! Mai terminati cu salariul nesimtit aranjat mafiot din ultima luna de activitate si cu toate sporurile din ultima luna de activitate si treceti macar salariu mediu din ultimile 6 luni consecutive de activitate din ultimii 5 ani si plecati de la 65 % nu de la 80%. Cu 80% si cu toate sporurile s-a ajuns la pensia astronomica de 80.000 ron/luna. Si mai terminati cu personal asimilat magistratilor! Huuo marele PNL care faceti pensii speciale si apoi spuneti ca le desfiintati! Sunteti niste leprosi handicapati!

  3. Flitul e vizibil si prin el UsR-istii sörosisti se demasca din nou, procentul de 80% nefiind corespunzator celorlalte pensii, iar aplicarea procentului la salariul brut fiind a doua marsavie, a treia pensionarea la 60 de ani si nu la 65…
    Trebuie stopata nebunia „liberului acces la Justitie” prin reaplicarea obligatorie a legii MEDIERII si prin reformarea
    legislatiei in sensul eliminarii ambiguitatilor, instantele nemaiavand spatiile de manevra, iar sentintele date corect
    sa fie obligatorii in spetele asemanatoare… Reducerea volumului de munca nu-l mai face pe judecator dependent de grefier
    in sensul corectitudinii acestuia si-i reduce stresul dat de…teama ca o sa incalce din extenuare legile!

  4. buna!
    Pensiile si salariile nesimtite din justitie nu sunt din cauza PNL,ganditi-va inainte de a scrie cu multa ura si limbaj de mahala sordida!
    Nicio putere(guvern +parlament) nu a avut curaj sa inlature aberatiile si nedreptatile. De ce? Au musca pe caciula? Sunt amenintati de procurori si judecatori?
    Aceasta casta in parte,repet in parte imorala si corupta a incalecat tara. Aproape toate actele de mare coruptie au fost tratate cu multa,multa blandete si inafara legii. Justitia prin felul cum a tratat marea coruptie a contribuit la devalizarea Romaniei.
    Fara pensionari anticipate sub 60 de ani!

  5. @oana: Bună! PNL-ul se dădea cu fundu’ de pământ, mai an, începând cu gargară Rareș și terminând cu gargară
    Orban, că vor face ei ordine la pensiile nesimțite. În afară de o lege care nu a trecut testul constituțio-
    nalității, mai știi ca PNL-ul să fi încercat și altceva? Deocamdată, eu văd că ei încearcă formule și mai
    nesimțite pentru calculul pensiilor speciale.
    P.S. Foarte tare aia cu „mahala sordidă”.

  6. @oana initiatorul pensiilor speciale a fost ministrul pnl al justitiei Valeriu Stoica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.