„Loc şi Vis” – expoziţie de pictură Constantin Flondor, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu

Miercuri, 9 septembrie, la ora 19.00, la Galeria Galateca va avea loc vernisajul expoziţiei Loc şi Vis a pictorului Constantin Flondor, ce va fi deschisă până în 10 octombrie. Expoziţia, organizată de Contemporanii şi Institutul Cultural Român, face parte din programul Bucureştiul creativ. Evenimentele din cadrul acestui program pornesc de la compoziţia Impresii din copilărie de George Enescu.

Expoziţia cuprinde lucrări inspirate de locul copilăriei artistului, de experienţele personale, din desele călătorii de studiu şi sinteza unei intense activităţi de creaţie şi de cercetare.

Muzica şi pictura… armonie, gamă, acord cromatic, dominantă, termeni ce atestă înrudirea. O stare poetică poate genera muzicalitate picturii, iar frumuseţea lumii, picturalitate sunetelor. Revenirile cu gândul la o «veselă grădină cu pomi roditori şi mândri feciori…», nostalgia faţă de primii ani de întâlnire cu lumea, cu locul, cu fiinţele, cu plantele, sunt tot atâtea merinde ce au dreptul de a se întrupa în sunet sau culoare, în formă şi ritm. «Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ea S’a odihnit El de toate lucrurile Sale… ». Tot astfel ne este dată lumina cu cele şapte culori şi universul sonor cu şapte sunete fundamentale, iar noi purtăm pretutindenea puritatea celor şapte ani ai primei copilării, cu aura anilor de atunci, de acasă. Neasemuita sensibilitate enesciană ne este deseori o referinţă”, aprecia Constantin Flondor.

La vernisaj vor lua cuvântul Mihai Sârbulescu şi Maria Paşc, curatoarea expoziţiei.

În 2015, evenimentele tematice din programul Bucureştiul Creativ, care se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“, pornesc, aşa cum spuneam, de la compoziţia Impresii din copilărie de George Enescu. Au fost încurajate abordările interactive, în care publicul este implicat activ în procesul de descoperire a lui George Enescu şi a muzicii sale prin orice mijloace creative, fiind în acelaşi timp binevenite şi acele proiecte în care publicul este spectator la această descoperire. Pe lângă aceste evenimente tematice, organizate în urma unui apel de proiecte, pe aceeaşi hartă a Bucureştiului transformat de magia Festivalului Enescu intră şi o serie de evenimente care au loc în pieţe, inclusiv Piaţa Festivalului, în galerii de artă, precum şi în săli de spectacol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.