Luna iulie aduce la Artmark un spirit călător

Tonitza şi Pallady, în topul preferinţelor

Licitaţia de Vară a adăugat un alt argument la transformarea teoremei conform căreia Nicolae Tonitza conduce topul artiştilor români consacraţi în postulat. 73.000 euro au fost oferiţi pentru operele Puritate, adjudecată cu 60.000 euro, şi Trandafiri sălbatici, achiziţionată cu 13.000 euro. Totuşi, cât de fine sunt delimitările? Theodor Pallady obţine acelaşi rezultat pentru lucrările Natură statică cu flori, evantai şi cariatidă (adjudecat: 12.500 euro) şi Vioară şi note muzicale (adjudecat postlicitaţie: 60.000 euro). Licitaţia de Vară a adus un total de aproape 500.000 euro, având o rată de adjudecare de aproximativ 80% şi 107 palete participante.

La ballerine, figurină decorativă Goldscheider, designer Stefan Dakon, 1925-1930

Gheorghe Petraşcu a fost, de asemenea, în atenţia publicului, operele sale, Femeie cu umbrelă (Lucreţia) şi Natură statică cu cărţi şi evantai roşu, obţinând o valoare de peste 30.000 euro.

Sub titlul Cupluri de artişti la Artmark s-a desfăşurat licitaţia cu opere semnate de Rodica Maniu Mützner şi Samuel Mützner, Natalia Dumitrescu şi Alexandru Istrati, Georgeta Năpăruş şi Octav Grigorescu. Operele lor sunt poveştile de dragoste care au colorat încăperile Palatului Cesianu-Racoviţă. Cunoscute mai întâi pentru creaţiile lor, cele 3 cupluri au fost reunite în expoziţia Licitaţiei de Vară pentru a aminti publicului că arta, la fel ca iubirea, depăşeşte limitele lumii materiale.

Rodica Maniu Mutzner, Natură statică

Căsătoriţi în 1923, Rodica Maniu Mützner şi Samuel Mützner au început să lucreze împreună la Şopârliţa, loc care a furnizat numeroase motive peisagistice pentru cuplul de artişti. Uneori, acelaşi subiect era tratat de amândoi, având numeroase similitudini, întrucât cei doi obişnuiau să meargă împreună să picteze în natură. Natură statică cu sticlă de vin, pâine şi ardei copţi,de Rodica Maniu Mützner, (estimare: 2.000 – 3.000 euro), a fost alăturată operei După-amiază în Palatul de Vară (Poissons rouge) de Samuel Mützner (estimare: 15.000 – 25.000 euro).

Calul troian, Georgeta Năpăruş

Cunoscuţi mai mult pentru apropierea de Brâncuşi (cuplul a avut grijă de marele sculptor în ultimii săi ani de viaţă, devenind beneficiarii testamentului acestuia), Natalia Dumitrescu şi Alexandru Istrati sunt pictori avangardişti care au cunoscut faima la Paris. Operele celor doi pot fi văzute în diferite muzee din lume. În licitaţie au fost prezenţi cu Carnaval al Nataliei Dumitrescu (estimare: 1.200 – 1.800 euro) şi Composition en bleu de Alexandru Istrati (estimare: 3.000 – 4.000 euro).

Carafă WMF, în stil Art Nouveau, pentru vin, 1905-1910

Un alt cuplu celebru din arta românească a fost Georgeta Năpăruş – Octav Grigorescu. Căsătoriţi în 1965, cei doi erau deja cunoscuţi în mediul artistic. În expoziţie, Georgeta Năpăruş – alături de Natalia Dumitrescu, una dintre puţinele artiste românce recunoscute pe plan internaţional – a avut operele Calul troian (estimare: 4.000 – 7.500 euro) şi Cavaleri (estimare: 1.500 – 2.500 euro), ambele reprezentative pentru discursul său estetic. Oraş pe apă (estimare: 4.000 – 7.500 euro) poartă semnătura lui Octav Grigorescu, un artist de o scrupulozitate dusă dincolo de margini, explicând astfel raritatea prezenţei operelor sale în piaţa de artă.

Excepţională oglindă Art Nouveau, din argint Hallberg, 1902

De remarcat au fost cele două rezultate realizate de creaţiile soţilor Georgeta Năpăruş şi Octav Grigorescu, artista apropiindu-se de recordul său de 12.000 de euro cu opera Calul troian (adjudecată pentru 10.000 euro), iar pentru artist stabilindu-se un nou record de autor: 5.500 euro pentru Oraş pe apă.

Lumini de cabaret la Artmark

Composition en bleu, Alexandru Istrati

În prima parte a lunii, publicul bucureştean este surprins cu o expoziţie dedicată stilului Art Nouveau confruntat şi completat de o selecţie de artă super-contemporană a noului val de artişti români internaţionalizaţi.

Cele două licitaţii se desfăşoară astăzi, la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Sezonul pieţei româneşti de artă se va încheia cu tradiţionala expoziţie şi, implicit, licitaţie de la malul mării.

La începutul secolului al XX-lea, scenele americane şi europene erau cucerite de surorile Dolly, devenite în scurt timp adevărate iconuri ale perioadei de început a jazz-ului (anii ´20). De la spectacole de cabaret la vodeviluri, la filme, gemenele au fascinat audienţa prin frumuseţe şi personalitate. Una dintre surorile Dolly se întruchipează printre operele Licitaţiei de Art Nouveau şi Art Deco sub forma unei figurine decorative Goldscheider, creată de designerul austriac Stefan Dakon, intitulată La ballerine, estimată la 1.000 – 2.000 euro. Coafura bob, buzele ţuguiate, rochia scurtă de cabaret în nuanţe de crem şi negru, postura care acceptă graţios aplauzele publicului sunt toate indiciile de care este nevoie pentru a recunoaşte o Dolly.

Oraş pe apă, Octav Grigorescu

Atmosfera de cabaret este subliniată şi de dansatoarea La robe de papillon, figurină decorativă Goldscheider, designer Joseph Lorenz (estimare: 1.000 – 1.600 euro), sau de Arlechinul din porţelan Rosenthal, designer Karl Himmelsoss (estimare: 400 – 500 euro).

Din recuzită fac parte Oglinda Art Nouveau de mână (argint Hallberg, estimare: 800 – 1.200 euro), Lampă de masă Art Nouveau, cu picior din bronz Susse Frères, designer Becker (estimare: 1.500 – 2.000 euro), Masa de toaletă Thonet (estimare: 400 – 600 euro) şi o elegantă Casetă din bronz, pentru bijuterii, cca. 1900 (estimare: 250 – 450 euro).

Broşă-orhidee

Secţiunea de Bijuterii conţine, de asemenea, câteva piese potrivite pentru un spectacol de cabaret, cum ar fi Acul de păr, din argint, ornat cu peridote şi rubine (estimare: 150 – 230 euro), Broşa-orhidee din email şi argint aurit (estimare: 90 – 100 euro), setul format din Colier şi Pereche de cercei, decorat cu perle, ametrin şi ametiste (estimare: 2.000 – 2.800 euro) sau Inelul Art Deco din aur, decorat cu un mare citrin (estimare: 150 – 250 euro).

Pentru a viziona întreaga selecţie a Licitaţiei de Art Nouveau şi Art Deco, vă invităm la Palatul Cesianu-Racoviţă, unde veţi putea admira şi expoziţia Licitaţiei Trending Up: Super Contemporary Romanian Artists, dedicată noului val emergent de artă tânără românească.

După-amiază în Palatul de Vară, Samuel Mutzner

Trending Up: Super Contemporary Romanian Artists este prima licitaţie de artă vizuală dedicată în totalitate noului val de artă contemporană românească, în care se regăsesc efervescenţa, dinamismul şi creativitatea scenei artei vizuale româneşti tinere.

Expoziţia Artmark se bucură de prezenţa a trei artişti din cadrul celei de-a 56 ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, Alexandru Mirutziu, Lea Rasovszky şi Larisa Sitar. Cei trei fac parte din expoziţia colectivă Inventing the Truth. On fiction and reality, considerată de publicaţiile internaţionale de profil una dintre cele mai bine articulate şi provocatoare expoziţii ale Bienalei.

Larisa Sitaru

Prezent în licitaţie cu desenul Hollow (estimare: 200 – 300 euro), Alexandru Mirutziu este interesat în special de modul în care spaţiul se transformă odată ce o acţiune se finalizează. Mirutziu a susţinut cursuri de performance şi teatru la instituţii de prestigiu, precum Royal College of Arts (Londra), Teatrul Von Kraal (Estonia), IASPIS (Stockholm), şi a colaborat cu artişti şi scriitori, printre care Grit Hachmeister (DE), Paul Devens (NL), Elias Merino (ES), Graham Foust (US), Asa Jungnelius (SE), Graham Harman (US).

Perspectiva critică a Leei Rasovszky asupra stereotipurilor şi valorilor societăţii sunt evidenţiate şi în expoziţia Artmark. Artista expune patru lucrări realizate recent, Wow (estimare: 900 – 1.600 euro), G-D (estimare: 1.500 – 2.500 euro), The unlikely, but primordial Relationship between Man and Beasts (estimare: 600 – 800 euro) şi The Impossibility of Counting That Which is Without Number (estimare: 600 – 800 euro).

Lea Rasovszki

În completare, Larisa Sitar este prezentă cu o lucrare din seria And then, one thing led to another…, intitulată And then, one thing led to another…Sketch for Diorama #2 a uneia dintre lucrările pe care le expune în cadrul Bienalei (estimare: 2.000 – 3.500 euro). Aceste imagini provin dintr-o arhivă digitală pe care British Library a oferit-o gratuit publicului larg. Colecţia conţine peste un milion de ilustraţii de carte din secolele XVII, XVIII şi XIX, fără restricţii de drept de autor, putând fi refolosite sau reinterpretate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.