Jalnic început de drum

Magistraţii lui Dănileţ şi Bogdan sînt cei care subminează independenţa Justiţiei

În mod surprinzător, mulţi dintre tinerii magistraţi se dovedesc a fi atraşi mai degrabă de instigările lui Cristi Dănileţ (portavocea Monicăi Macovei încă din 2005) decît de profesionalismul lui Tudorel Toader, pe care îl apreciază chiar şi cei mai vajnici adversari ai actualului guvern!

Cu atît mai mare este surpriza, cu cît imaginile îi arată pe cei aflaţi la început de carieră şi alături de Camelia Bogdan, judecătoarea care a fost exclusă de mai multe ori din magistratură de către CSM.

Au fost pe treptele Curţii de Apel Bucureşti foarte mulţi tineri magistraţi, într-un protest cel puţin ciudat, la care au acceptat să vină la chemarea judecătorului Cristi Dănileţ, exclus o vreme din CSM chiar la solicitarea majorităţii judecătorilor din ţară pentru poziţiile sale publice. În plus, tinerii magistraţi au acceptat s-o aibă ca purtător de cuvînt pe Camelia Bogdan, despre care unul dintre ei, la sosirea acesteia pe scări, a declarat pentru DCNews: „Vă mulțumim! Vă iubim! Avem poză cu dumneavoastră la fiecare protest! În fiecare seară punem poza dumneavoastră în trei-patru exemplare! Vă iubim!” Doamne, cît de scîrbos!

Sigur, fiecare om are dreptul să-şi aleagă în viaţă ce model vrea, însă, în cazul acestor tineri magistraţi, situaţia aceasta este cutremurătoare, căci ei reprezintă speranţa populaţiei că lumea justiţiei se va curăţa de tarele din trecut tocmai datorită lor. În loc să se ralieze la principiile de drept statuate de constituţiile democratice din lume, să refuze orice subordonare venită din lumea politică, ei par dispuşi, mai degrabă, să intre în această lume tenebroasă a jocurilor politice, lăsîndu-se conduşi cu voioşie de unii dintre cei dovediţi a fi slujitori ai mult hulitului „Sistem”, care a fost la un pas de transformarea Justiţiei într-o veritabilă armă politică.

Cum să-şi imagineze cineva că nişte tineri care au intrat sau se pregătesc să intre în magistratură se încolonează în spatele unuia precum Cristi Dănileţ, fost purtător de cuvînt al Monicăi Macovei, care şi azi îi poartă stindardul? Acesta să fie modelul tinerilor magistraţi?

Să nu fi aflat aceşti tineri magistraţi că şi celălalt nou idol al lor, Camelia Bogdan, are în CV chestiuni care ar fi trebuit să-i îndepărteze de acest „model”? Iată, pe scurt, un astfel de argument, aşa cum este rezumat de presă:

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în aprilie 2018, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. „Admite acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Camelia Bogdan. În baza articolului 100 litera e) din Legea numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancţiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99 litera o) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arăta în minuta deciziei.

Pe 24 martie 2017, Inspecţia Judiciară a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii începerea cercetării disciplinare faţă de judecătoare Camelia Bogdan, pentru nerespectarea repartizării unui dosar.

Prima dată, aceasta a fost exclusă din magistratură pe 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit atunci faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA. Ulterior, magistratul a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018”.

Mesajele transmise de Camelia Bogdan din rîndul protestatarilor sînt de-a dreptul şocante: „Am venit ca să protestăm şi să atragem atenţia asupra riscurilor la care sunt supusi magistraţii, mai ales în contextul modificărilor legislative, trecerii Inspecţiei Judiciare sub control politic şi încercărilor de a modifica legile Justiţiei şi a Codurilor Penale. Tudorel Toader a abdicat de la standardele academice care ar fi trebuit să îi guverneze activitatea şi îndeplinirea atribuţiilor de ministru. Dumnealui trebuia să ştie că în cazul ştiintei nu se fac compromisuri. Aşa ne-au învăţat profesorii”!

Vă daţi seama cum sună astfel de cuvinte în gura Cameliei Bogdan, cea care încasase bani de la una dintre părţile din procesul pe care-l judeca şi cea care n-a crîcnit atunci cînd a primit ordinul de a-l executa pe Dan Voiculescu nu pentru probele din dosar, ci pentru că aşa a vrut Traian Băsescu, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi? Cu Camelia Bogdan în suflet vor tinerii magistraţi să-şi înceapă cariera?

Este foarte greu de înţeles această orientare a tinerilor magistraţi, mai ales pentru cineva care ar trebui să înţeleagă mai bine decît omul de rînd diferenţa dintre prestaţia acestor măscărici şi aceea a lui Tudorel Toader, pe care acum o ştie întreaga ţară. Ştiinţa lui de carte este cea care a făcut posibilă demiterea Codruţei Kovesi, în ciuda împotrivirii „Binomului” care o dorea în continuare în fruntea DNA, locul unde s-au produs cele mai grave abuzuri din Justiţie. Oare, asta să nu-i fi impresionat deloc pe tinerii magistraţi şi să-i ambiţioneze să ştie cîndva cel puţin atîta carte cîtă ştie Tudorel Toader? Pentru mine, această alegere a tinerilor magistraţi este un adevărat şoc, care anunţă vremuri tulburi în Justiţia anilor viitori.

Cu totul şi cu totul de neînţeles este prezenţa la acest protest „Dănileţ-Bogdan” a procurorilor tineri, oameni care au învăţat de curînd care este statutul lor, conferit de Constituţia României la art. 132, al. 1, unde se spune explicit, fără dubii: „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Dacă acum, cînd abia se află la început de carieră, tinerii magistraţi ignoră prevederile Constituţiei referitoare la profesia lor, înlocuind autoritatea ministrului cu incitările lui Cristi Dănileţ şi Camelia Bogdan, mi-e teamă că unii dintre ei vor trece curînd prin aceleaşi furci caudine ca şi modelele lor de azi.

Cu tristeţe, mă întreb: oare unde erau aceşti tineri magistraţi atunci cînd era „executată” Mariana Rarinca sau Traian Remeş, unde erau cînd au apărut dovezile abuzurilor lui „Portocală”, unde erau cînd au apărut înregistrările cu Kovesi şi decaparea miniştrilor? Şi mă mai întreb: de ce nu au protestat ei cînd au apărut „protocoalele” cu SRI, care le ameninţă cu adevărat independenţa? Şi mă mai întreb: ce spun ei despre Monica Macovei, cea pentru care George Soros este idolul său nepreţuit, nu Legea sau România?

Am scris aici despre alte proteste ale magistraţilor, mirîndu-mă de fiecare dată cît de mare este numărul celor care au acceptat să slujească „Sistemul” în loc să slujească drepturile cetăţenilor. Acum, însă, văzînd că şi mulţi tineri magistraţi s-au aliniat în spatele lui Dănileţ şi Bogdan, am o oarecare spaimă despre viitorul acestei ţări. Dacă CSM nu intervine acum pentru sancţionarea celor care făcut această instigare în rîndul tinerilor magistraţi, nu peste mult timp vom asista la refacerea întregului „Sistem” care a funcţionat în ultimele două decenii ca armă politică, în faţa căruia cetăţeanul nu avea dreptul decît la statutul de victimă sigură.

Şi nu se ştie dacă, atunci cînd „Sistemul” îşi va recăpăta toate teritoriile pierdute acum, va mai apărea unul ca Tudorel Toader care să-l înfrîngă, punînd ştiinţa de carte împotriva celor abandonează puterea legii în favoarea slugărniciei aducătoare de avantaje efemere!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ion Spânu 1818 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Aha,iata si o alta pozitie,un alt punct de vedere!Si nu puteti spune ca Spanu nu se pricepe in domeniu,a inceput de mic…

    • Se intampla si in aceasta zona ceea ce se intampla cu toti absolventii – cu un viitor incert, debusolati, fara niciun sprijin si o cariera solida. Iluziile sorosiste isi fac treaba, fluturandu-le perspectiva unui viitor luminos, in Occident sau aici, sub aripa unor contestatari de profesie, in comunitatea lor bizara dar profitabila.Copiii astia au de dat un examen important,nu se stie daca au sau nu sanse sa intre in magistratura daca invata bine, cateva criterii bifate in plus sunt o garantie pe viata – salarii si pensii grase, treaba putina si necontrolata etc.

    • Autorul, dar si cativa comentatori, fac o grava confuzie in evaluarea actului anticonstitutional si in sfidarea propriilor
      statute reprezentat de „mitingul magistratilor”!!! Tinerii prezenti nu reprezentau tinerii magistrati si la fel cei cativa
      slugoi ai statului securist basisto-ioha-nist nu reprezentau marea masa a magistratilor in exercitiu!!! Deasemenea, Dl Spanu
      nu trebuie sa cada in acest pesimism molipsitor privind viitorul Justitiei si in special nu trebuie sa-si faca griji ca statul
      securist o sa iasa din coma. Pentru somplul motiv ca, contrar angoasei sale, participantii vor fi sanctionati, Curtea de Apel
      Bucuresti, ICCJ, CSM si in special Inspectia judiciara urmand sa se sesizeze din oficiu… Repet ce am mai scris, acesti tineri
      au fost INFESTATI IDEOLOGIC de „profi” ai Securitatii dupa modelul instruirii viitorilor ofiteri ai Securitatii de catre vechi
      securisti ceausisti!!! Aceste aspecte pot trezi serioase temeri…

  2. Independenta justitiei este subminata grav de Liviu Dragnea si Tudorel Toader. Cei doi isi bat joc de justitie si de separatia puterilor in stat pentru a-si satisface interese pur personale si a submina ordinea de drept din Romania. Asta este evident pentru orice observator obiectiv.

    • ZAU ? SI CALUL CE ZICEA – ERA DE LEMN SI NU VORBEA !!!!!!!!!!!!!!!!! haaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

    • @Roland
      Nu cu tine vorbeam, tu nu esti un observator neutru, tu esti doar randas la Dragnea. Vad ca primul tau gand a fost bautura care-ti este familiara.

  3. În primul rând că nu sunt magistrați ci numai încadrați magistrați. Apoi profesinalismul înseamnă muncă și caracter pe când înregimentare este fară bătăi de cap. Hotărăste altul pentru tine tu numai execuți și culegi foloasele. Cu mici excepții în notariat, avocatură procuratură și tribunale nu se intră pe merit, prin concurs cinstit. Majoritatea celor care reușesc sunt din aceeași tabară, tabără continuatoare a taberei părinților lor. Atâta îi duce capul cu atâta s-au ales din școală. Numai o epurare tip stalinist ar mai putea salva justiția, construcție Macovei. Este o lucrare și o perfecționare a răului dezvoltată legislativ, cu selecție de cadre și politică de promovări crește are 14 ani de creștere.

  4. Din moment ce protesteaza in mod ilegal, acesti tineri magistrati carora inca nu li s-a uscat cerneala pe diplome, ar trebui sa fie indrumati spre alte activitati, care nu au nimic de a face cu magistratura, pentru ca ei demonstreaza de pe acum ca nu pot fi impartiali. fiind bine pregatiti, ar trebui indrumati sa intre in politica in partidele preferate, alaturi de idolii lor, si sa lase magistratura in raspunderea celor ce sunt realmente dedicati acestei profesii.

    • Pertinenta opinie. Aude cine trebuie in mica-mare colonie numită încă România?!
      Trădătorii sunt promovați cu sprijin extern SI in sfidarea unei legi fundamentale numita peiorativ,se pare, Constitutie.Chiar începând cu primul fotoliu din colonie.
      Nimeni nu mai are responsabilitate,ci doar anarhia le energizeaza existența. Pe placul coloniștilor.

  5. @Nevotantul
    @UNX
    Ati formulat opinii judicioase care vadesc maturitate si chibzuinta. Cu oameni ca voi exista inca speranta sa se intample si ceva bun in tara asta. Nu va pierdeti vremea cu postaci naimiti sau cu arieratii. Dar nici nu-i lasati sa-si faca in voie mendrele. Emiteti judecati sanatoase si nu va lasati influentati de izbucnirile lor isterice. Mai devreme sau mai tarziu minciunile lor vor fi dovedite public, iar adevarul va iesi la iveala. Trebuie doar un pic ajutat. Sa va dea Dumnezeu sanatet si putere!

  6. Caraghiosul de la justitie numai profesionist nu este. Este un politruc rosu jalnic manevrat de la est si pe deasupra si tradator de tara.

  7. Cine-i Danilet acesta si ce merite „marete ” are el in justitia romana , de mereu da din aripi sa iasa in fata ?

  8. ” Magistrati ” care participa la un miting ilegal ?. Ilegal din doua puncte de vedere, 1. magistratii nu au voie sa participe la manifestari politice. 2. Mitingul nu a fost autorizat, deci este ilegal. Si inca ceva, multi dintre participanti aspira la statutul de magistrat, sunt inca ” rezidenti „, si daca inca de pe bancile scolii de magistratura inteleg sa incalce legea, ce vor face atunci cand vor imbraca roba ?. Poti sa mai ai certitudinea ca vor ancheta sau judeca drept ?. Un stat care se respecta i-ar da pe toti afara, pentru incalcarea statutului magistratlor, pentru participarea la actiuni incompatibile cu statutul de magistrat, prezent sau viitor. AFARA, in frunte cu Danileț.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.