Marile averi, sub lupa Fiscului! Ce impact vor avea noile reguli

Ultimele anunțuri ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) privind intențiile de control al averilor mari din România vin în contextul general de intensificare a eforturilor ANAF de a colecta, în totalitate și la timp, cât mai multe venituri către bugetul de stat. Încă din 2012 exista la nivelul ANAF o Strategie de conformare fiscală a Persoanelor Fizice cu Averi Mari (PFAM) pe baza managementului riscurilor. Prin această strategie, a fost creată o Direcție în cadrul structurii centrale ANAF, responsabilă cu punerea în aplicare a programului dedicat acestui segment de contribuabili, se arată într-o analiză EY România.

ANAF detaliază, într-un nou proiect de ordin, câteva aspecte care vizează această categorie de contribuabili. Concret, acesta se referă la: Definiția persoanelor fizice cu averi mari; Modalitatea de stabilire/estimare a averii; Definirea grupurilor PFAM, PFAM extins; Desemnarea structurii competente care să deruleze programul de creștere a conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari (Direcția generală control venituri persoane fizice – DGCVPF).

Astfel, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în țară, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României.

În plus, sunt câteva aspecte la care se aduc clarificări:

– Estimarea averilor se va realiza pe baza datelor și informațiilor cu privire la bunurile imobile, bunurile mobile și activele financiare deținute, averea fiind considerată suma celor trei elemente
– Noțiunea de Grup extins al persoanelor fizice cu averi mari, constituit din Grupul persoanelor fizice cu averi mari la care se adaugă persoanele fizice soți/soții și rude/afini până la gradul al doilea ai/ale acestora
– Notificarea persoanelor fizice de către ANAF cu privire la faptul că fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari – va cuprinde mai multe informații privind încadrarea în criteriile de avere, cele trei elemente pe baza cărora a fost estimată averea și aspecte legale despre conformare. În prezent, persoanele fizice identificate cu risc fiscal sunt notificate de către inspectori, în vederea conformării, ca pas procedural anterior inițierii unui control fiscal (dar ulterior analizei de risc)
– Aplicarea unor tratamente fiscale alternative pentru creșterea conformării fiscale – îndrumarea persoanelor cu averi mari pentru înțelegere și declarare, precum și notificări privind problemele de neconformare identificate.

Aspectele majore ce trebuie reținute din proiectul de ordin al ANAF se referă la creșterea gradului de conformare la declararea marilor averi și, respectiv, plata impozitelor aferente și dezvoltarea, și în România, a unei „relații de parteneriat” între contribuabili și autoritatea fiscală pentru a evita situațiile neplăcute și dificile în care, în urma controalelor, se constată nereguli la declarare și
plată.

ANAF intenționează astfel să lucreze în sprijinul conformării fiscale voluntare a contribuabililor cu averi mari, prin toate măsurile întreprinse, inclusiv prin segmentarea contribuabililor pe bază de risc fiscal, acțiunile de control fiind precedate de acțiuni preliminare țintite, de îndrumare și notificare privind problemele de necomformare identificate.

La rândul lor, contribuabilii din această categorie trebuie să analizeze în profunzime legislația, să evalueze corect și complet averea totală, să-și declare veniturile și să se conformeze la plata impozitelor aferente, potrivit prevederilor Codului Fiscal. Sunt situații complexe, în care veniturile pot fi realizate și în România și în străinătate, activele sunt de diverse tipuri, chiar din fiecare dintre cele trei categorii mai sus menționate.

În concluzie, ANAF își propune să creeze premisele necesare pentru conformare, corectitudine, transparență în declararea veniturilor, în totalitatea acestora, și o necesară colaborare între contribuabilii cu averi mari și autorități. În legătură cu ceea ce ANAF intenționează să definească drept “averi mari” și având în vedere necesara evaluare a bunurilor mobiliare, imobiliare și activelor financiare deținute, cu atenție sporită și către companiile în care contribuabilii vizați sunt acționari – asistența de specialitate, atât fiscală, cât și juridică, se impune, tocmai pentru a evita situațiile de neconformare completă.

Impozitul pe venitul persoanelor fizice și, în special, categoria persoanelor fizice cu averi mari, cu impact semnificativ asupra sistemului fiscal având în vedere poziția acestor persoane în societate și în mediul de afaceri, reprezintă o miză importantă pentru autoritățile fiscale.

Potrivit raportului de activitate al ANAF pentru semestrul I din 2022, în această perioadă au fost efectuate activități specifice verificărilor situației fiscale personale la un număr de 317 persoane fizice și au fost finalizate 98 acțiuni de verificare a situației fiscale personale. Prin cele 59 de decizii de impunere emise, au fost stabilite creanțe fiscale în sumă totală de 22,1 milioane lei.

În luna iunie 2022, autoritățile au anunțat o intensificare a controalelor la nivelul persoanelor fizice, începând cu 1 iulie 2022, ca urmare a unei analize de risc, prin care au constatat o diferență de 20 de miliarde de euro (!) între veniturile estimate de către ANAF pentru un eșantion de 561.000 de persoane fizice și cele declarate și impozitate de către aceste persoane în perioada 2016 – 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

12 Comentarii

  1. radem cu Stan si Bran!
    Ce averi a confiscat fiscul romanesc?
    Numai de la Varanul aveau vreo 60 milioane, au luat ceva??

  2. Ce inseamna avere mare? Peste ce limita de suma e considerata mare? E pe persoana sau pe familie?

  3. Pe americani i-au aburit sa accepte introdicerea taxelor federale cu promisiunea: „doar bogatii vor plati”. astia multi si prosti au zis Uraaaa! In realitate bogatii platesc zero iar fraierii 70% din venit. Sclavii in antichitate plateau o treime stapanului.

  4. O alta minciuna tipic liberala, in prostia lor nemarginita, in care nu ei, fac nimic, poate doar rau tarii si cetatenilor, pe care ii fura cu buna stiinta, rusine partid de looseri

  5. @Sa – pai lu’ Varanu’ i-au imputat cat? 100+ milioane de euro si de cati ani se fac? 5-10 nu au fost in stare sa vanda nimic sa recupereze banii… mai mult, cladirea Intact sta goala si se degradeaza, platesc niste paznici, in timp ce institutii ale statului platesc chirii la privati, de ce? pentru ca politicienii primesc comisioane sa inchirieze de la prietenii partidului. rRomania lucrului bine facut, o detest

  6. Serios? Dar de ce nu recuperati de la plavan banii care ii datoreaza de ani de zile pentru casa cu acte false pierduta in instanta? Nu aveti curaj sa recuperati de la plavan dar la amenintari va pricepeti, lichelelor?!

  7. …stau si ma intreb de ce nu incep cu averi mai mici, gen banii-cred ca peste 300000 euro- pe care(editat) din deal i-a castigat prin fals si uz de fals si a caror confiscare a fost decisa de instanta(cu aceasta ocazie, ca am pomenit de (editat) nu pot sa nu ma intreb de ce ravasitoarea nu este la beciul domnesc pt aceeasi infractiune, ca doar nu are imunitate!)…dupa care, ma ntreb cum au stabilit ei ca 25 mil reprezinta o avere mare tinand cont de saracia endemica de pe cocioc…culmea, stim toti faptul ca politicienii, care nu au facut nimic la viata lor au bani sa-i intoarca cu lopata dar nu le pot explica provenienta…eu consider avere mare si 500000 euro…

  8. un scurt comentariu pt moderatori sau cum se numesc:cineva mai sus si-a dat cu parerea despre plavan, cuvant care are in dex, printre alte intelesuri, si pe acela de bou, cuvant care se regaseste in vocabularul limbii romane si care defineste un taur castrat…cuvantul retardat are, pe langa semnificatia de incet la minte si pe aceea de ramas in urma…mai are si o definitie tehnica, intarziere in actiune-se refera mai ales dar nu exclusiv la medicamente…si acum intrebarea pt moderator sau cum s-a numi(pare mai mult o inteligenta artificiala cu o baza de date pe cale de completare):deci nu pot sa spun despre mascariciul din deal-vezi intelesul in dex-ca este ramas in urma sau actioneaza cu intarziere sau ca este incet la minte dar il pot face bou?…este bine de stiut dar ma tem ca se va simti ofensat nobilul animal, deci corectitudinea politica are de suferit…

  9. Partea proastă este că, dacă vrei să dai o informatie despre cineva, celor de la ANAF, acstia o inregistrează ca fiind petiție, riscul fiind ca persoana respectivă să afle cine i-a facut sesizare catre ANAF. Păi, fraților, dacă vreți informații despre șmecheri, protejati identitatea celor carevă dau aceste informații !

  10. Până una, alta, ar fi bine să verificați averile celor care au PFA-uri, mai ales producătorii agricoli și averile tarabagiilor din piețele agroalimentare. Nici unl dintre aceștia nu este sărac ! Despre aparate de marcat, în piețe, nici nu are rost să mai vorbim !

  11. Of, Doamne. Constitutia Ro spune ceva de genul”caracterul ilicit al averii se prezuma”. Lucrul acesta ma determina sa cred ca institutiile care ar trebui sa incaseze impozite si taxe din economie, nu o fac fiindca au interese, dar hartuiesc cetatenii simpli ca doar asa este in demmocratie! Din Ukraina vin tiruri cu tigarete, alcool si multe alte „bunatati”, insa nu intereseaza pe nimeni. Nu mai vad senatori si deputati printre oameni. Si-au facut venituri de 10 mii de euro pe luna, nu mai au interdictii si incompatibilitati dar au amante si sotii noi. Ma cuprinde greata! Ce-am ajuns ca natie! In anii 80, in Bucuresti, femeile erau cochete si parfumate, erau radioase si fericite. Acum sunt triste si ingrijorate, ponosit imbracate. Strada vorbeste si spune adevarul despre cosmarul neconstientizat inca.
    La multi ani, doamnelor! Universul incepe si se termina cu domniile voastre! Sa fiti fericite si respectate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.