Ministrul Burduja și centralele lui nucleare

A trebuit să meargă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, tocmai la Paris, la Conferința Internațională „Roadmaps to New Nuclear” să aflăm și noi, românii „obișnuiți” că „soluția pentru menținerea unui preț redus al facturilor este energia nucleară”, scrie Petrișor Peiu în Qmagasine.ro.

Găsit în mijlocul unei reuniuni cu 20 de miniștri responsabili cu energia, Burduja și-a asumat, în numele nostru, dublarea, ba chiar triplarea capacităților energetice nucleare până în 2050. Toate bune și frumoase, „comunitatea internațională” l-a aplaudat, iar mai apoi am aflat și noi despre un asemenea glorios angajament.

ENERGIA NUCLEARĂ MAI SCUMPĂ DECÂT ENERGIA PE GAZE

Nu știu dacă tânărul și energicul ministru Burduja a aflat din excursia sa de câțiva ani în România, (c-a fost mare parte din viața sa plecat în străinătate) dar cei care plătesc angajamentele luate de domnia sa suntem noi, amărâții cu penultimele pensii și salarii din Uniunea Europeană. Așa că, poate ar fi fost bine să ne informeze și pe noi, finanțatorii marilor sale proiecte, despre intențiile sale și , de ce nu, poate ar fi fost mai bine să obțină și votul parlamentului pentru astfel de angajamente importante. Căci așa, cu vorbe aruncate pe la conferințe internaționale și cu memorandumuri semnate în camere secrete ajungem să cheltuim multe miliarde de euro sau de dolari fără nicio licitație, fără nicio justificare prealabilă. Și nu vorbim de 1-2 miliarde de euro, ci de vreo 7 miliarde de cheltuit pentru două reactoare la Cernavodă și de alte multe miliarde de cheltuit pentru mini-reactoarele care deocamdată nu sunt nici măcar în fază experimentală. Parcă, totuși, într-o democrație, cea mai scumpă achiziție publică din istoria țării ar fi meritat mai multă dezbatere publică…

„România este respectată în clubul statelor nucleare. Vom continua să ne străduim să dăm Europei și lumii întregi standardul cel mai înalt de profesionalism”, a declarat Sebastian Burduja la Conferința „Roadmaps to New Nuclear” de la Paris, 28 septembrie 2023 Foto FB Min Energiei

 

Să începem cu aritmetica și să vedem dacă mai  ajungem și la (geo)politică.

 

Aflăm de la Societatea Nuclearelectrica, aflată în subordinea  ministrului energie că guvernul, împreună cu compania respectivă, au decis să construiască două noi reactoare nucleare, fiecare a câte 700 MW putere instalată, în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, statul român va plăti (conform  Acordul de sprijin privind Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, din 31.03.2023, parte integrantă din Legea 74/2023) aproximativ 5 milioane de euro pentru fiecare MW de putere instalată în cazul celor două reactoare noi de la Cernavodă. Nemaipunând la socoteală că partea de construcții propriu-zise deja există acolo de foarte mulți ani, deci costul real ar trebui mărit cu sumele corespunzătoare construcției.

Tot statul român realizează, mai la nord, la Iernut, o centrală pe gaze în ciclu combinat cu o putere instalată de 430 de MW. Costurile de realizare a acestei centrale sunt de 268 de milioane de euro (alocarea inițială, în 2016, la semnarea contractului) plus 70 de milioane de euro, alocați anul acesta suplimentar de către guvern. În total vorbim despre o sumă de 338 de milioane de euro pentru 430 de MW putere instalată. Adică un cost de 786 000 de euro pentru fiecare MW instalat în centrale pe gaze.

Concluzia este simplă: România plătește un cost de șase ori și jumătate mai mare pentru un MW de putere instalată în centrală nucleară decât același MW instalat într-o centrală pe gaze în ciclu combinat!

Și-atunci se pune o întrebare la fel de simplă: de ce nu facem centrale pe gaz în ciclu combinat, ci facem centrale nucleare?

Citeste articolul integral pe Qmagasine.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. „Și-atunci se pune o întrebare la fel de simplă: de ce nu facem centrale pe gaz în ciclu combinat, ci facem centrale nucleare?”
    Pai americanii ne-au ofertat cu centrale nucleare, nu cu centrale pe gaz.
    E simplu, nu?

  2. Povesti de adormit copiii!
    Petrisor Peiu,maestrul basmelor cu zmei
    Acum sa vedem realitatea :La Iernut infrastructura exista de cca 60 de ani pentru termocentrala veche de 800MW si centrala de noua de 430 MW e inca in proiect ( a reinceput inca o data in 1 august 2023)cu un cost la deschidere de cca 0,8 mil euro per MW(media august 2023)
    Important e sa ai gaz, din zi in zi mai scump si daca-l ai e o prostie sa-l arzi in centrale,dar amanuntul acesta ii scapa lui Peiu
    Combustibilul pentru centralele nucleare il producem in Romania, deci care e deranjul ?
    Centralele nuclearea functioneaza continuu 80-90 %din 7860 ore cat are anul.in baza,centralele pe gaze sunt pentru varf 20% din timp ,fortate produc maxim maximorum, cu probleme tehnice mari,40% din orele anului

    PS Sa fiu in locul lui Peiu Stie -Tot nu m-as baga unde habar nu am ,as lasa o Stategie Energetica Inteligenta sa dispuna, pe care nu o avem…inca:))

  3. DORMI BINE CÂND CENTRALELE NUCLEARE CARITAS FNI BANCOREX BANCA RELIGIILOR LUCREAZĂ PENTRU TINE!

  4. Iar romanii sunt prostii americanilor care oferteaza soluții de 6 ori mai scumpe doar pentru ca vin din America? Nu e bine. Romanii nu sunt prosti. Si nu e nici simplu. Este sclavie pe față.

  5. Nu amestecați merele cu perele domnule autor. E clar că nu pot costa la fel CONSTRUIREA unei centrale nucleare față de cea de pe gaz la mijloc sunt producerea agentului primar (aburul) care în cazul centralelor pe gaz e simplu se arde gazul (la unii de pomană) si se produce abur ,la nuclear e vorba de reactoare complexe cu tot ce reprezintă acestea de la protecție la complexitate. Dar după ce l-ai construit stăm de vorbă care este randamentul și costul producerii energiei în fiecare centrală în parte și perioada de amortizare a investițiilor. Gândind ca dv. înseamnă că energia hidro e total nerentabilă luînd în considerare costurile investițiilor în centrale ,baraje ,aducțiuni etc ce implică producerea energiei în acest mod.Restul ce pronunță un politician pe la anumite întruniri tovărășești de-ale lor reprezintă retorica zilnică cu care ne întunecă mințile zi de zi. Binențeles cuprinde și expresia „vom face” că apoi e ca autostrăzile la „calendele grecești”.

  6. „UNDE-S CENTRALELE DE LUDUȘ ȘI MINTIA?MĂCAR NU MAI SCRIEȚI DESPREACESTE TUNURI SUPRASTATALE-AUZI TU ENERGIE NUCLEARĂ ÎN MINICENTRALE! MINI?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.