NATO îi transmite lui Trump ce poate şi ce nu poate sa facă în Europa

Secretarul general NATO l-a avertizat pe preşedintele ales al SUA că “a merge pe cont propriu” nu este o opţiune pentru Statele Unite şi nici pentru Europa, transmite BBC. Vineri, cu două zile înaintea acestui avertisment public dat de secretarul general NATO lui Donald Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Trump ar putea reface încrederea dintre SUA şi Rusia dacă va convinge Alianţa să îşi retragă trupele din apropierea graniţelor ruse.

Jens Stoltenberg a arătat ca Occidentul se confruntă cu cea mai mare provocare privind securitatea din ultimele decenii, asta după ce în timpul campaniei prezidenţiale Donald Trump a descris NATO ca o organizaţie depăşită şi a spus că administraţia sa va analiza atent înainte de a ajuta un stat membru care nu a plătit contribuţia asumată pentru NATO, în cazul în care ar fi atacat.

Într-un editorial publicat duminică de presa britanică, secretarul general NATO a remarcat însă că Trump are dreptate să fie iritat de contribuţia financiară mică oferită Alianţei de statele europene, în condiţiile în care SUA acoperă 70% din cheltuielile NATO. Dar, spune Stoltenberg, administraţia Trump nu trebuie să uite de interesele strategice din Europa. “Este foarte uşor să iei libertăţile, securitatea şi prosperitatea ca pe nişte lucruri date. În aceste vremuri nesigure avem nevoie de conducerea Statelor Unite şi avem nevoie ca europenii să contribuie cu partea ce le revine”, a spus norvegianul Stoltenberg.

“A merge pe cont propriu nu este o soluţie nici pentru Europa, nici pentru SUA. Ne confruntăm cu cele mai mari provocări la adresa securităţii din ultimele decenii. Nu este o soluţie să punem sub semnul întrebării parteneriatul dintre Europa şi Statele Unite”.

Şi pentru a atinge coarda sensibilă a electoratului american şi al preşedintelui ales, Stoltenberg a amintit ca atacul de pe 11 septembrie 2001 a fost singurul moment care a dus la invocarea clauzei apărării colective din istoria NATO, că în anii ce au urmat sute de mii de militari europeni au luptat în Afganistan. “Peste o mie de militari europeni şi-au dat viaţa într-o operaţiune care a fost un răspuns direct la un atac împotriva Statelor Unite”, a spus Stoltenberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.