Ne așteaptă un an record pentru agricultura României

Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat a doua cea mai mare creștere nominală anuală din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungând la maximul istoric de 68 miliarde de lei în 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evoluția sectorului agricol din România”.

Pentru 2023, analiștii KeysFin estimează continuarea creșterii sectorului și depășirea nivelului record atins în 2022, până în apropiere de pragul de 80 de miliarde de lei, în baza persistenței presiunilor inflaționiste și a estimării de majorare a producției anuale de cereale cu 24%, fiind al treilea cel mai mare avans anual dintre statele membre prognozat de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene în acest an.

Deși pentru 2023 estimăm continuarea creșterii agriculturii locale, punctăm nevoia prioritizării investițiilor în infrastructură și modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole*, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ca direcție strategică este de urmat exemplul Poloniei, respectiv să investim în procesare, ajungând ca pe termen lung să avem un sold pozitiv și al comerțului internațional cu produse agro-alimentare, care are o valoare adăugată mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

TOP COMPANII CU PROFIL AGRICOL

În ceea ce privește topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA a ocupat și în 2022 poziția fruntașă, după cea mai mare creștere nominală anuală din top 20, de 831 milioane de lei, la 3,1 miliarde de lei (4,6% din total). Pe locurile 2 și 3, după cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,65 miliarde de lei și AGRO-CHIRNOGI SA cu 1,6 miliarde de lei în 2022.

Cele mai mari avansuri procentuale anuale din top 20, de 185%, respectiv 136% au fost înregistrate de EUROSEMAGRO COMPANY SRL și de AGROPEC DIONIS SRL, companii care au înregistrat și cele mai mari creșteri în top 20, de 25 respectiv 15 poziții.

CREȘTERE DE PESTE 2 ORI A REZULTATULUI NET FAȚĂ DE 2018

Potrivit specialiștilor KeysFin, numărul de companii care și-au reportat rezultatele financiare în 2022 a rămas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (în baza datelor extrase în septembrie 2023).

Rezultatul net a crescut cu 13% față de 2021 și a fost cu 131% peste cel din 2018, la nivelul record de peste 9,2 miliarde de lei în 2022.

Dintre cele 26,5 mii de companii care și-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 16,7 mii au avut profit (63%), în timp ce 7 mii au înregistrat pierdere (26,3%), iar restul au înregistrat un rezultat nul în 2022.

PRODUCȚIA VEGETALĂ LOCALĂ, DIN PERSPECTIVĂ EUROPEANĂ

Ca efect direct al transmiterii presiunilor inflaționiste, valoarea producției vegetale din Uniunea Europeană a crescut cu 15% în 2022 față de anul anterior, potrivit datelor de la Eurostat, în ciuda scăderii volumelor recoltate: porumb boabe (-29%), floarea soarelui (-11%), soia boabe (-8,1%) și grâu (-3,1%), rapița fiind printre puținele culturi la care s-a înregistrat un avans anual  (+14,5%).

România a avut a doua cea mai redusă creștere a valorii producției vegetale din Uniunea Europeană, de 1,1% și a coborât pe locul 7 în UE, cu 5,3% din total, fiind depășită de Olanda care a ajuns la 5,7% din total în 2022.

În ceea ce privește producția de grâu la nivelul UE, România a rămas pe locul 4, cu 6,5% din total și o recoltă de 8,7 milioane de tone în 2022.

România a ocupat în continuare primul loc la suprafața cultivată de porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, dar cu  producția realizată de 8 milioane de tone, s-a situat pe locul 3, după Franța și Polonia.

În plus, România a fost al doilea producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,1 milioane de tone în 2022.

SURPLUS COMERCIAL INTERNAȚIONAL AGRICOL DE 800 MILIOANE DE EURO ÎN 2022

Valoarea comerțului internațional agricol (exporturi plus importuri) a crescut cu 30% față de 2021 și a fost cu 82% peste nivelul din 2018, la 16,3 miliarde de euro în 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În 2022 România a rămas exportator net de produse agricole după ce a fost importator net în anul pandemiei pentru prima dată din 2010, înregistrând un excedent comercial agricol (exporturi minus importuri de produse din Secțiunile I, II și III ale Nomenclatorului Combinat) cu 28% sub cel înregistrat în 2021, la 800 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Mereu vad la tv fermierii avari ca se plâng ca agricultura nu este profitabilă ca nu găsesc forță de muncă, dar datele arată altceva. Da și pe teren dacă mergi sa vezi ce averi colosale au adunat fermierii, ce vile au ce jepane de sute de mii de euro bucata au ce utilaje de miloane de euro, opulenta extravagante arogante bășini nesimțire etc etc

  2. Aceste cifre ma bucura, dar trist este ca nu procesam in tara preferand sa exportam vrac materie prima. Ca acum 100 de ani…

  3. Nu mai loveste graul ucrainian in graul romanesc cum va dicteaza ambasada Rusiei>?Iar ati intors-o ca la Ploiesti cand cifrele reale va contrazic ca ‘suferim datorita agriculturii ucrainiene aflate in razboi’

  4. Cu creionul pe hartie, am mai scris o marsavie, cum naiba daca seceta e in parametri crescuti in Romania?

  5. …din nou se dovedeste faptul ca multi confunda cifra de afaceri cu profitul…

  6. Da , dar din nefericire pentru noi și vecinii din est au recorduri, dar ei mai au și altceva …pile, deci…

  7. Nu Romania a produs. Proprietarii terenurilor agricole din Romania au produs. In 2022 de 3 ori mai mult decat consumul populatiei, la grau, porumb si floarea soarelui. Dar preturile la raft s-au dublat. Si la paine si patiserie si la malai si la ulei. Iar la ASE studentii invata ca daca e multa marfa pe piata preturile scad. Se pare ca doar la ASE se intampla asta.

  8. Polonezii, ungurii si slovenii au blocat frontiera cu Ucraina pentru a impiedica tranzitul produselor ucrainene inclusiv a cerealelor ucrainene. Cerem Guvernului Romaniei sa faca la fel si sa se alinieze la o politica de protectie a economiei romanesti. Este o masura imperativa pentru reducerea deficitului bugetar. Orice companie care produce in Romania este importanta si trebuie protejata.

  9. Tot anul v-ati plans de pierderi, acum da belsugul pe dinafara ? Cand va hotarati ?

  10. …ce ciudat!…tocmai am ascultat o stire, am cazut pe locul 5 la productii, anul trecut!…deci, vom creste scazand?…tutusi, cifra de afaceri este altceva decat profitul, pt cei care-i infiereaza cu manie proletara pe fermierii cociocari…

  11. Doamne Ajuta!
    E si un context mondial in care putem deveni superputere mondiala si cat de tare ne lipseste un Bratianu la Paris o maica Măria si un Ferdinand pe tron care sa zica Romania Mare granarul lumii.

  12. o fi cifra de afaceri una si profitul alta dar nu vinde nimeni in pierdere iar cheltuielile mai sunt si subventionate … plus ca investitii prea mari nu exista, altfel nu s-au mai plange de seceta de exemplu!

  13. Dracu va mai intelege! Ba cifre record, ba seceta si scadere de productie, ba pierderi because ucraina…..

  14. daca doar producem grau si nu biscuiti, daca producem porumb/soia si nu carne si preparate din carne, lapte si preparate si am ajuns importator de alimente pt ca UE ne vrea eminamente o tara agrara si bine ca nu avem vaci pt ca ne-ar cere sa le distrugem ca li s-a basescu capul si vad numai CO2 dsi specialistii stiu ca scaderea sub 0.03% CO2 inaer cat este acum inseamna moarte regnului vegetal si implicit vietii si asta pt ca cred ca pe ei Decarbonizatorii Europei Dumnezeu ii va lasa sa supravietuiasca distrugerii vietii pe Pamant…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.