Ne cocoșează datoria: Cîțu s-a împrumutat iar

Dacă lucrurile continuă în ritmul actual, în 2022 datoria publică a României va ajunge la peste 55% din PIB, iar finanţarea ar fi tot mai problematică. De aceea, corecţia macroeconomică trebuie să înceapă în 2021, spune Consiliul Fiscal.

La finalul lui septembrie 2020, datoria publică a României a ajuns la 451 de miliarde de lei, adică 42,9% din PIB. În decembrie 2019 datoria publică a fost de 373,6 miliarde de lei, adică 35,3% din PIB.

Ministerul Finanţelor a mai împrumutat marţi de pe piaţa externă 2,5 miliarde de euro, adică 1,5 miliarde de euro pe 20 de ani şi 1 miliard de euro pe 9 ani.

Datoria publică a României este formată din datoria în lei şi datoria în valută, respectiv euro sau dolari. Datoria publică este diferită de datoria externă, care include numai datoria în valută, atât cea publică, adică a statului, cât şi cea privată, a companiilor şi băncilor. Datoria externă a ajuns la 117 miliarde de euro.

Consiliul Fiscal este o insituţie autonomă, care este chemată să certifice/să comenteze deciziile autorităţii publice fiscale, dar fără a avea vreo putere practică. În privinţa datoriei publice, calculul Consiliului Fiscal este optimist. Consiliul vede o creştere a datoriei publice a României de până la 55% din PIB, până în 2022. La o creştere a pensiilor, în acest an cu 14%. Comisia Europeană vede însă o creştere aproape exponenţială a datoriei, din cauza deficitului bugetar care, în loc să fie domolit, cum speră guvernul român, va creşte. Comisia vede un deficit bugetar cu mult peste cel avansat de economişti (9% din PIB, pe medie), de 10,3% din PIB în acest an, de 11,3% din PIB anul viitor şi de 12,5% din PIB în 2022. Acest scenariu, ar antrena o creştere a datoriei publice de la 35,3% din PIB în 2019 la 46,7% din PIB în 2020 (plus 11,4 puncte procentuale din PIB, echivalentul a 130 mld. lei) şi la 54,6% din PIB în 2021. Şi la 63,6% din PIB în 2022.

Va fi foarte greu de susţinut o astfel de datorie cu venituri în buget de 30% din PIB. Acum statul trebuie să cheltuiască pentru că este fundamental să susţină economia şi sănătatea oamenilor. Dar statul nu este cantină a săracilor pentru toţi. Statul trebuie să-i susţină pe cei fără sprijin, dar statul va trebui să vadă şi că toţi banii pe care îi imprumută astăzi trebuie daţi înapoi, notează Ziarul Financiar.

Consiliul Fiscal crede că o consolidare fiscală trebuie începută chiar din 2021.

Florin Câţu are o promisiune: deficitul bugetar va scădea, crede el, la 7% din PIB în 2021, de la 9-10% din PIB în acest an. Este posibil, dacă afacerile cresc, dacă încasările bugetare cresc. Nu este posibil prin tăiere de cheltuieli. Este greu, dar clar: România, în situaţia ei economică de astăzi – fără autostrăzi, fără trenuri, fără o mobilitate urbană modernă – nu-şi permite deficite la nivelul UK, al Franţei sau al Germaniei, este analiza Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. 🙂 liberali cleptomani nu se mai pot opri din furat 🙂
    de-aia werner disperat cu alegeri mai repede sa poate sa fure penelistii si mai mult. O sa vina un boom al datorie si-i controlul complet guvernul, parlamentul toate ale lui.

  2. In ultimile 12 luni guvernul strainilor liberali a imprumutat 20 de miliarde de euro sa platesca salariile astronomice din sistemul bugetar si pensiile galactice ale magistratilor. Pana la alegeri bugetarii pot sta linistiti fiindca liberalii tradatori de neam si tara nu se vor atinge de nicun fir de par a taietorilor de frunze la caini din sistemul bugetar. Daca privatii au timis acasa salariatii sa munceasca, la buget a fost ordin sa nu-i deranjeze ca sa mai castige cateva voturi Johannis. Se platesc in continuare pensii speciale pentru primari, viceprimari si sefi de consilii judetene. Nu mai spun de specialii adevarati, comandanti de puscarii cu 80.000 ron/luna pensie „muncita special”. Romania educata/instruita a lui Johannis nu este in stare sa produca niste masti de 1 leu. Huuo „MARELE” pnl! Daca si pe 6 decembrie 20.20, majoritatea romanilor vor vota masiv pe strainii de neam si tara liberali, ne meritam soarta si inca 5 ani cu Joahnnis/Soros/Biden in frunte nu va mai ramane piatra pe piatra in Gradina Maicii Domnului!

  3. Suntem pe drumul spre … iad, iadul crizei care stă să vină și ne va găsi înglodați in datorii, altfel, dacă asculți ‘cântul’ vremelnicilor auzi doar … ‘totul este/va fi bine’, după alegeri ce vor ‘fredona’ ?!

  4. Desi au luat foc hainele de pe ea, Grecia a fost salvata de faliment in ultimul moment. Sultanatul Securistan nu va avez dreptul la acelasi testament.
    Traiasca salariile nesimtite si pensiile speciale!

  5. Va amintiti prin ce a trecut grecia? Daca nu, urmariti pas cu pas prin ce trece Romania zilnic! Doar ca grecia nu a fost concesionata nici pe bucati si nici total si nici concesionate/vandute zacamintele.

  6. De ce sa nu imprumute , ce, da din buzunarul lui ? Cine va plati datoriile lui Catu si a guvernului liberal, care , doar asa merge din victorii in victorii(sic!), vom fi noi ,urmasii nostri si urmasi urmasilor nostrii ! Asta daca nu vom ajunge In situatia Greciei , cum comenta cineva , mai sus ! Pe noi nu ne va salva nimeni , nici macar UE ! Atunci creditorii vor veni sa-si recupereze pagubele si vor lua tot ce este de luat : producatorii de energie, Casa Poporului , bogatiile solului si subsolului, etc . Pai, si cu noi cum ramane ? Sclavi intr-o colonie ! Il doare-n cot pe Catu si pe gasca lui !! Scuze ! Am vrut sa spun , ca nici in cot nu-i doare ! „Marile” victorii , in Romnia, se bazeaza pe imprumuturi ! Cu asta ne laudam ! Vai de mama noastra de amarati !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.