Conflictul din interiorul PSD dintre Liviu Dragnea și o parte din centrii de putere ai partidului din teritoriu tinde să ia o turnură spectaculoasă. Apropierea congresului extraordinar încinge și mai tare spiritele din PSD, mai ales că liderul formațiunii s-a apucat să-și formeze o nouă armată de susținători, în timp ce opozanții săi pariază pe o lovitură scurtă, dar suficient de puternică astfel încât Dragnea să fie înlăturat de la conducere.
Mișcarea din umbră a unei părți a partidului, care dorește alungarea lui Liviu Dragnea, are în fruntea sa doi pesediști vechi, ocupanți dintotdeauna a unor funcții importante. Acestora ar urma să li se alăture și alte nume grele din PSD. Liviu Dragnea știe ce i se pregătește, dar nu și numărul celor care îl vor lăsa baltă în momentul în care va juca direct cu mandatul de președinte pe masa congresului extraordinar. Tratativele se duc, în paralel, și de-o parte și de cealaltă, fiecare tabără sperând să concentreze cât mai mulți adepți. În timp ce Dragnea face promisiuni privind atribuirea de fonduri către anumite județe, opozanții săi defilează cu ideea reinstaurării democrației în partid și a normalității care ar fi dispărut odată cu plecarea lui Victor Ponta.
Pandele și Oprișan, vârfurile de lance
Președintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, baronul PSD de Vrancea Marian Oprișan, se numără printre puținii pesediști care și-au permis să critice constant deciziile lui Liviu Dragnea privind schimbarea celor două guverne anul trecut. Mai mult decât atât, Oprișan a condamnat ori de câte ori a avut ocazia maniera dictatorială a lui Liviu Dragnea de conducere a partidul. Acesta a spus că intenționează să candideze la congresul din 10 martie. Oprișan a menționat doar că „pentru o funcție de conducere în PSD“, lăsând loc de scăpare dacă nu îi vor ieși bine aranjamentele până atunci. Baronul de la Vrancea îl are de partea sa pe puternicul primar din Voluntari, Florentin Pandele. În secret, se poartă discuții între gruparea Pandele-Firea și restul organizațiilor de sector. În PSD, o organizație de sector este considerată la fel de puternică precum o organizație județeană, având în vedere numărul mare de membri. În urmă cu aproape trei luni, pe 6 decembrie 2017, Florentin Pandele amenința cu scoaterea primarilor și șefilor de consilii județene în stradă din cauza diminuării bugetelor locale prin proiectul de buget pe acest an. Gestul primarului din Voluntari a fost interpretat ca o nemulțumire personală în contextul scandalului dintre soția sa, primărița generală Gabriela Firea, președintă a PSD București, și fostul premier Mihai Tudose. În acel moment, președinții de organizații de sector au preferat să se țină la distanță de acel scandal, pactizând însă, în secret, cu Gabriela Firea. Deși conflictul a fost rezolvat în favoarea edilului Bucureștiului și a lui Liviu Dragnea prin îndepărtarea lui Mihai Tudose de la Palatul Victoria, Pandele a înțeles că nu consoartei sale i s-a făcut vreun favor. Decizia respectivă a fost luată strict pentru protejarea scaunului liderului PSD. Pe lângă motivația financiară, și cea afectivă îl determină pe edilul din Voluntari să strângă cât mai multă „muniție“ pentru confruntarea cu Dragnea din 10 martie.
Teama și banii, instrumentele de șantaj
Cuplul Pandele – Firea ar fi decis să nu-și mai asume deocamdată niciun fel de acțiune directă sau luări de poziții publice, ci să conlucreze cu Marian Oprișan la o alternativă la oferta pregătită de Liviu Dragnea pentru congres. Astfel, Florentin Pandele s-a alăturat „baronilor“ PSD din fruntea Consiliilor Județene, lângă care se vor grupa și alte nume grele din partid. Pe lângă direcționarea banilor către teritoriu, pe șefii de CJ îi nemulțumește și modul în care a fost mătrășit colegul lor Alexandru Oprea, din fruntea CJ Dâmbovița, prin ridicarea sprijinului politic. Ceea ce s-a întâmplat la Dâmbovița, sub nasul lui Adrian Țuțuianu, constituie un precedent periculos pentru oricare dintre șefii de județe pesediști. Semnalul de alarmă a fost accentuat și de puciul organizat împotriva lui Oprișan la Vrancea, prin intermediul… liberalilor. Baronul de Vrancea a simțit imediat imixtiunea în treburile sale, venită cu dedicație specială direct de la vârful PSD via PNL Vrancea, motiv pentru care a intrat în alertă. Tot în stare de alertă sunt și alți pesediști de frunte, fiecare din diverse motive personale, printre care Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu și Niculae Bădălău. Toți aceștia au anunțat că nu vor mai candida pentru alte funcții în ierarhia viitoare a PSD.
Secretarii de stat sau „bomba“ nucleară
Pe flancul său de luptă, Liviu Dragnea își cumpără la foc automat susținerea de care are nevoie la Congres cu ajutorul funcțiilor de secretari de stat. Aceste funcții sunt atât de vânate din cauza faptului că în vârful pixului lor stă parafarea celor mai multe contracte încheiate cu statul. Altfel spus, în lipsa unei legi a desecentralizării necesare autorităților locale, primarii și șefii de Consilii Județene rămân în continuare cu mâna întinsă în fața Guvernului, la cheremul miniștrilor și al secretarilor de stat. Cu proiectul descentralizării, pe care și-l dorea implementat și Liviu Dragnea pe vremea când era în fruntea județului Teleorman, n-a avut succes nici viceprim-ministrul Paul Stănescu. Pe de altă parte, la ora actuală, majoritatea secretarilor și subsecretarilor de stat sunt schimbați din toate ministerele.
da, a venit timpul să activeze armata celor 12 maimuţe, cu grenadă 10, care-i şi întrece la şpagaturi pe crengile copacilor de domiciliu…
Mocirla bolshevica! pe astia nu-i intereseaza „tara” nici cat „negru sub unghie”, pe bolshevici astia care au confiscat un partid care trebuie sa fie al osamenilor nevoiasi, nu-i intereseaza nimic de cat sa aibe putere cat mai mare, sa poata jefui cat mai mult si sa subjuge justitia ca sa nu-i „deranjeze” nimeni!
Doar ca, astia isi cumpara „posturile si functiile din partidele politice”, cu posturile din institutiile statului Roman si pe spatele nostru iar aceste aranjament este extrem de periculior pentru intreg poporul roman.