Noua lege a pensiilor. „Să avem un feedback întâi de la Comisia Europeană”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că săptămâna aceasta ar urma să fie purtate noi discuţii la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene cu privire la noua Lege a pensiilor publice, el reiterând faptul că şi-ar dori ca această lege să fie pusă în aplicare încă de anul viitor.

El a precizat că discuţiile cu oficialii Comisiei Europene pe acest subiect au loc în contextul angajamentelor asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în această săptămână urmează să meargă şi el într-o deplasare la Bruxelles.

„În ceea ce priveşte legea pensiilor, am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când anunţ, am dori să decuplăm. Ea este în cererea de plată numărul 4, deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. (…) Chiar dacă noi avem gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată, pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare. Deja se fac nişte simulări pe softuri în minister. Am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea ca un guvern al României să fie eficient.(…) E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback-ul. De aici o să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu pe la Bruxelles şi o să am o discuţie şi la Comisie. Aşa funcţionează lucrurile, nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm, e Legea salarizării, Legea pensiilor şi reforma fiscală care n-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu”, a spus premierul Ciolacu.

Totodată, el a ţinut să sublinieze că prevederi din PNRR au fost ţinute secrete şi el le-a aflat după ce a ajuns în funcţia de premier.

„Ştiţi foarte bine că acel PNRR a fost ţinut la secret. Am aflat mai în detaliu acum, de când sunt premier. Cu adevărat, cerinţele la un prim-ministru social-democrat de la ‘Ciuma Roşie’ sunt urgente şi rapide, chiar după o lună sau două, nu mă deranjează. Vom face faţă „, a mai afirmat şeful Guvernului.

Întrebat cât ar urma să fie pensia minimă de la 1 ianuarie, el a explicat că în primul rând se va ţine cont de o majorare a pensiei în acord cu indicele inflaţiei, conform legislaţiei în vigoare.

„Haideţi să să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, ştiţi bine, avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că era inflaţia… dacă s-ar fi pus inflaţia cu un an, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie, 14,5 media. Şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este o inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, el a fost întrebat dacă majorarea de la 1 ianuarie 2024 se va aplica pentru toate pensiile.

„Toată lumea. Aşa e legea, e neconstituţională dacă se aplică altfel. Inechităţile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflaţie. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8534 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Adică înainte de alegeri!…nu mai dați găleți,ulei,zahar…acum dați legi!…legea lui ohm si jumatea lui 5!…tot mita se cheamă ciolacule!…

  2. @Rammstein spune:
    24 oct. 2023 la 17:05

    „Adică înainte de alegeri!…nu mai dați găleți,ulei,zahar…acum dați legi!…legea lui ohm si jumatea lui 5!…tot mita se cheamă ciolacule!…
    De data asta nu ai dreptate. Intradevar depinde de OK-ul Comisiei EU.
    Indexarea de 14% se face cu 01.01.2024. Iar daca UE zice OK se face si recalcularea care si ea mai adauga ceva.
    Chiar nu e vina astora ca USR a negociat ticalosii cu aprobarea PNL-ului si practic negocierea s-a reluat. E vorba de limitarea aia de 9,5% din PIB ptr pensii cand media UE este de 13%.

  3. este drept ca situatia economica este grea din cauza pandemiei si a scurgerilor, pardon imprumuturilor si a cumparaturilor din cauza problemelor din vecini, dar din ian. 2022 punctul de pensie trebuia sa fie 1875 lei si pensiile recalculate…s-a inventat recalcularea pensiilor desi este doar un proces de transferare a unor date electronic pt pensiile vechi nicidecum recalculare…acum ii cred ignoranti pe pensionari care in mod normal ar fi trebuit sa primeasca SUPLIMENTAR indexarea cu inflatia si cresterea salariilor. A venit :guvernul meu” din 2019 ca sa blocheze doua legi a pensiei si a salarizarii si de patru an aceeasi placa avand USR-ul scuza prin introducerea in PNRR a necesitatii unor legi noi adica ”duceti poporul cu zaharelul pana face diabet si nu mai gusta din zaharel. Solutia va fi la vot, PSD/PNL ati ocolit prea mult adevarul si v-ati pus prea mult cascaval in camara ca sa va mai intereseze de restul…AFARA!!! o spun ca unul care am votat PSD…si nu voi mai vota niste sidelugisti de la turnatorie…

  4. Cu asta balaoachesul recunoaste ca el este un gunoi,ca decizia mariri pensiilor,dar cu siguranta si altele,nu este la el.

  5. In tara asta nu se mai poate face nimic pentru popor fara acordul stapanilor de la Bruxelles si Washington…
    Pe zi ce trece mi-e tot mai rusine ca sunt roman, mai ales ca viitorul Romaniei e trasat: sluga tuturor, vaca de muls a tuturor, poporul roman = popor de sclavi si cobai.

  6. Eu am fost angajatul Statului Roman, am activat cu onestitate si atasament pentru a-mi executa sarcinile de serviciu.
    EU NU AM FOST ANGAJATUL STATULUI NAZIST MULTINATIONAL NUMIT U.E. .
    Prin urmare, Statul Roman sa se preocupe de pensia mea, calculata si platita LEGAL, altfel ma simt dezlegat de orice obligatie fata de fostul meu angajator .

  7. Ciolacule,noi pe cine să votam,pe senilul de la Washington, comisia europeană cu voi românii nu mai au treabă

  8. …pt 3 coceni cretini si altii…nu trebuie ok-ul ue pt ca, in regulamentele de infiintare a organizatiei sunt cateva domenii in care statele sunt-ar tre sa fie-suverane, printre acesteafiind si deciziile fiscale…primo:inainte, exista cont colector separat pt fondul de pensii…l-au mucit, l-au bagat in bugetul general sub pretextul deficitului si a faptului ca altfel legea nu permitea majorarea acestui fond…guvernantii nu auzisera de rectificarea bugetara, probabil…motivul real a fos, de fapt, ca nu puteau fura cei 5 miliarde excedent al acelui fond…ca ar fi trebuit sa plateasca ajutoarele sociale-adica voturile puturosilor-din acest fond…nici pensiile speciale…daca este vreun priceput la aritmetica, il rog sa ia datele comunicate de ins…avem salariul mediu brut pe economie, umflat cu peste 25%-in calcul sunt 500 lei/luna din venituri gospodaresti, ca si cum fiecare orasean mai culege un porumb de pe balcon, mai taie un porc, o gaina crescuti/crescute in cada…si la acest salariu, la mult peste 6 milioane de contributori, se strang la acest buget in jur de 147 miliarde lei…media pensionarilor in acest an va fi pe la 4 ,8 milioane…faceti calculul si vedeti cat fura jegosii!…tot spun ca nu au bani, dar veti constata un fapt:sunt doar 2, 4 milioane de pensii pe contributivitate…ins sune, in fals, ca pensia medie este de 2300 lei, rotunjita cu generozitate… faceti calculul…

  9. Daca pentru orice partz tras in Romania este nevoie de aprobare bruxelleza este clar ca a spune ca Romania mai este o tara independenta este doar o gluma proasta.

  10. …caltabosul transpirat de buzau vbeste despre transparenta…in timp ce-si lanseaza iepurii in presa!…fac pariu pe viata mea, varsta de pensionare pt femei va creste, pt femei, brusc, la 65 de ani, a barbatilor, pana in 2035 la 70…se va elimina anticipata, se vor elimina grupele de munca, asa cum le stim…se duce cu un draft, la inalta poarta, draft din care nu a rasuflat nimic…vor sa omoare dispensabilii, adica batranii!…de ce?…se poate observa lacomia fara perdea…ieri, parca, bnr a publicat un raport, masa monetara…faceti socoteala, cat din masa monetara este la populatie si cat la banci, multinationale?…inflatie minimalizata pt ca vor raporta indexarea pensiilor la anul trecut, nu la cea din urma cu doi ani…vin alegerile!…pana si trolii vor atinge varsta!… banii primiti nu sunt impozitati, lucreaza la negru!… pana atunci va veti pierde slujbele-oamenii se vor destepta, esentialii-astfel incat…

  11. Romania este fix în situația greciei, ca acum câțiva ani în urmă, bogați peste limita suportabilității și săraci cat cuprinde, tara și bugetul statului puse pe taraba straineza contra datoriilor făcute de bugetarii de lux din politica in diferite scopuri personale și de grup. Ursare, de câțiva ani buni, peste 10 la număr, guvernul și parlamentul îmbibat cu bugetari de lux politici, au o scârbă permanenta când e vorba de drepturile financiare ale majorității pe care o mențineți in sărăcie, mințind pe banda rulantă in frunte cu tine, ursare. Nimic nu creste financiar pentru majoritatea, creste doar sărăcia, prăpastia între bugetarii politici luxoși și săraci pe motive strict mincinoase. La sărăciți creste scăderea puterii de cumpărare pentru că îi înșelați și mințiți permanent.

  12. Imbecili tradatori ai neamului romanesc! Cereti aprobare de la altii ce sa faceti? Niste cretini!

  13. Mai întâi sa Mărească Pensiile de 1100 de lei ca nu ne ajung banii sa plătim Intretinerea la Bloc de 360 de lei de la 1 ianuarie 2024 !

  14. absolut normal doar sintem colonia lor La timpul lor si cei din UE ne-au intrebat toti daca sintem de acord cu legea lor a pensiilor. Ultimul care ne-a ragat sa fim de acord a fost Marcon al frantei nu-i asa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.